НАТО ще пребъде, пророкува Обама преди срещата

Форумът на алианса в Полша – най-важен от 1989 г. насам
8 юли 2016 10:00,
56
НАТО ще пребъде, пророкува Обама преди срещата
Снимка: Reuters, архив

Лидерите на държавите от НАТО се събират днес на двудневна среща във Варшава в момент, когато в Източна Европа има тревога заради териториалните амбиции на Русия, в алианса се пропуква единството за подхода към Москва, а гласуването във Великобритания за излизане от Европейския съюз предизвиква безпокойство за бъдещите ангажименти на страната към европейската сигурност, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Преди да замине за форума във Варшава, където НАТО ще обяви разполагането на нови военни сили в четири страни по източния фланг на алианса, германската канцлерка Ангела Меркел обеща подкрепа за региона. Тя каза, че Русия подкопава европейската сигурност, като нарушава границите на Украйна, и предизвиква силно безпокойство в източноевропейските членове на НАТО, които поради тази причина имат нужда да бъдат подкрепени от алианса по недвусмислен начин.

Домакинството на срещата се разглежда като момент на съзряване за Полша и потвърждение за нейната важност за алианса, към който тя се присъедини през 1999 г., едва 10 години, след като приключи с комунистическото управление и членството си в Организацията на Варшавския договор.

Полша е една от страните, които отдавна призовават за засилване на присъствието на НАТО в Източна Европа, страхувайки се от повторение на руското нахлуване и анексирането на Крим през 2014 г., и войната с Грузия през 2008 г. Преди форума във Варшава полският министър на отбраната Антони Мачеревич определи Русия като "най-голямата заплаха" за световния мир и похвали Германия, че признава опасността, идваща от Москва, отбелязва "Файненшъл таймс".

Съюзниците от НАТО предпазливо поглеждат към Русия и следят как тя ще реагира на очакваното одобрение за нови сили на алианса в балтийския регион, което ще бъде първото разполагане на постоянни военни части с цел възпиране на Москва от обединението на Германия преди повече от 25 години, изтъква американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Форумът във Варшава е определян от някои като най-важната среща на НАТО от края на Студената война - до голяма степен защото на него официално ще бъде обявен подход на по-голяма бдителност към Русия, посочва изданието.

Брекзит и Русия са надвиснали над последната среща на върха на НАТО за американския президент Барак Обама, пише в. "Ню Йорк таймс".

Обама пристигна във Варшава за участие във форума, който ще се проведе на фона на тревогата, която предизвиква подновената руска агресия в Източна Европа, мигрантската криза, страха от тероризма и безпорядъка след гласуването за излизане на Великобритания от ЕС, отбелязва американското издание.

В статия, публикувана във "Файненшъл таймс", Обама заяви, че съюзът на Америка с Великобритания и Европа ще устои, и подчерта, че е необходимо НАТО да укрепи отбраната на своите членове от Централна и Източна Европа, да подсили способността си да се справя с новите заплахи, да задълбочи сътрудничеството си с ЕС в сигурността и да увеличи подкрепата си за Украйна.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: НАТОПолшаОбама
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
11
 
! Отговори
няма значение преди 7 години
По-добре да не го бъде! Светът няма нужда от свтовен полицай! Светът има нужда от земен рай!
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тоя *** стана врачка...ххааахааххааа
45
10
 
1
 
! Отговори
капитан Силвър преди 7 години
"Какво НАТО, какви лидери? Щом са лидери, кого и накъде са повели?"Отговорът е много ***. Лидери са на най-демократичните, най-богатите и най-напредналите държави в света, които представляват 70% от световната икономика и 90% от научния потенциал. Путин допусна стратегическа грешка, като разбуди НАТО и накара генералите да станат от шезлонгите. Сега вече е много късно и Русия трябва да тегли последствията. Опитите за надпревара със сила, която разполага с 940 млрд $ са направо смехотворни
44
0
 
4
 
! Отговори
Edin преди 7 години
До СТРАНДЖАТАImperiyata na zloto se namira otvud okeana i iska da razpali voyna v Evropa. Vun yankite ot Evropa!
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще пребъде, докато не ядосат Русия достатъчно да ги изпепели
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво НАТО, какви лидери? Щом са лидери, кого и накъде са повели? Сами си говорят и си верват, но не казват кой народ (а не политици) са им поискали услугите. Я метлата от Европа, че да не ви стане тясно и отвъд океана! Те собствения си пъстър народ не могат да укротят, тръгнали боя да си търсят! Както беше във вица "Ние питаме ли ви защо убивате н..г..те!"
41
0
 
7
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 42Ано Умни - Или се правиш на НЕИНТЕЛИГЕНТЕН или Спориш само заради Спора.СССР а след това и РФ имат ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ В ВСЕВЪЗМОЖНИ ИЗПЪЛНЕНИЯ. Това спря САЩ и неговата маша НАТО да разкъса РФСпомнете си каква беше ХАмериканската реторика по отношение на Северна Корея преди и след втория ядрен опит. Скоро Северна Корея ще има ТАКТИЧЕСКИ ЯБГ - След това бас държа че Южна Корея ще започне собствена ядрена програма въпреки САЩ защото реално ще е БЕЗАЩИТНА пред допотопната армия на север
40
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Факт е, че окупацията на чужди територии от путинова Русия възроди НАТО. Ако НАТО беше агресивен алианс можеше да възползва от слабостта на Русия по времето на Горбачов, Елцин и началото на управлението на Путин.
39
0
 
14
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 40Ано Реков то САЩ са специалистите в създаване на каши - Големи, Малки или ГЛОБАЛНИ - единствената цел - В МЪТНИ ВОДИ НАЙ ДОБРЕ СЕ ЛОВЯТ ГОЛЕМИ РИБИ(И не само големи а и малки също) - Това да откраднат нещо за себе си по възможно най-засукан и защитен начин е националния Спорт в САЩ. А останалитве (включвам България Щарани да ни ядат)
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бубареков, сори, ама в главата ти е някаква каша която и ти не можеш да оправиш.
37
2
 
19
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До СТРАНДЖАТА 36Може ли да си толкова ЗАСЛЕПЕН?САЩ реално издържат НАТО и съответно съюза е негова политическа и военна маша. Сори ама е ФАКТОтносно ислямизацията: ВъпросиКой финансира муджахедите от които се пръкнаха Талибаните - САЩ и едните и другите съществуват и създават проблеми и сегаКой свали диктаторите в арабския свят- САЩ - Резултат - РАДИКАЛИЗАЦИЯ на мюсюлманите - Активни опити за ислямизация на ЕВРОПАКой финансира "Свободните" в Сирия от които се Пръкна ИД - САЩи прочие
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А,няма да пребъде!!Свърши ли курса НАТО,свършени сте и вие!!Този ВПК дет го имаш какво ще прави и чий ще то държи ако изтървете НАТО/или се разпадне/ и базите му по цял свят??Катурне ли се НАТО,един месец да се катурнете като държава и нация ви е много!!Лошо,ама вечни неща на този свят няма!!Нищо не може да пребъде!!
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може и да пребьде -сама сьс себе си,,,Прага, Братислава са на протест днес,,,така че никой не иска да е вьвлечен в интригите им за надмощие ,,,
34
19
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До До има ли Русия НАТОНАТО е гаранция и опора на цивилизования свят... - брани го от ислямизация и путинизация, за което сме и благодарни...
33
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 33: "Европа е окупирана от САЩ..."Не ви ли омръзнаха тези изтъркани клишета на погребална агенция тв "Алфа" ?
32
12
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Най-вероятно Президентът Плевнелиев ще поеме поста на Генерален Секретар на НАТО... - което от своя страна прави съня на жужи кошмарен...
31
4
 
24
 
! Отговори
До има ли Русия НАТО преди 7 години
НАТО е система за контрол и подчинение на европейските държави от САЩ. Европа е окупирана от САЩ, а НАТО са окупационните сили на Пентагона. Русия е само предтекст за съществуването на НАТО, за да може Европа да е в подчинение на Вашингтон. Ако САЩ се разпадне и НАТО вече няма да съществува, защото ще загуби смисъл. Смисълът на НАТО идва единствено и само от властовите проекти на САЩ.
30
17
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Ей, умни тия чичковци от Запада... - успяха без един изтрел да разрушат империята на злото... - и то два пъти в рамките на 25 години... - намериха им цаката - карат ги да си дават и последните копейки за ръждиви железа - и умират от глад...
29
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 25: "Ако бях на мястото на Русия,щях да инвестира в цветнокожото население на САЩ..."Достатъчно е, че Русия инвестира в цветнокожото население в България...доволен ?
28
4
 
22
 
! Отговори
Факт е преди 7 години
И Роската е там ,даже си е обул най-новите наколенки,заел е стойка партер и заплашително ръмжи в посока изток .....