НАТО и Русия: Ще има ли смекчаване на тона?

Ангажиментите на България към НАТО стават все повече
11 юли 2016 10:22, Екип на Bloomberg
56
НАТО и Русия: Ще има ли смекчаване на тона?
Снимка: Reuters

Тонът на последната среща на върха на НАТО във Варшава беше доста по-умерен и остави вратичка за диалог с Москва. Видя се, че лидерите не бяха единни по всички въпроси и може би именно това доведе до смекчаване на тона с Русия. С оглед на предстоящото заседание на Съвета НАТО-Русия на 13 юли има сигнали, че нещата действително могат да се променят. Това коментира полк. Спиридон Спиридонов, главен редактор на Отбрана.com, в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria

По думите му предпоставка за затоплянето на отношенията между Москва и Анкара е фактът, че Турция изгуби много от санкциите, наложени от Путин.

"От тази гледна точка Турция беше принудена да смекчи тона, а това е добре дошло за Русия, защото Турция има една от най-големите и мощни армии и нейният глас тежи много силно", посочи той.

Във връзка с членството на България в НАТО Спиридонов посочи, че ангажиментите на страната и нейните въоръжени сили стават все повече. Той каза, че малко държави успяват да покрият изискването за поне 2% от БВП за отбрана и България не е изключение.

"Сега се правят усилия за стартирането на три инвестиционни проекта във връзка с превъоръжаването на военноморските и военновъздушните сили. Всеки момент се очаква да се придвижи и проектът за сухопътните войски, който ще осигури нови бойни машини и оборудване на батальоните", допълни Спиридонов.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия имаше достатъчно военна сила да си върне всичките отцепени от СССР територии, но не го направи, остави ги да се гърчат и резултата е налице - нито една от тях не е просперирала особено."Нещо си се объркал. С изключение на Украйна (по обясними причини) заплатите и въобще жизненото равнище във всички бивши съветски републики са по-високи, отколкото в Русия. Включително Казахстан, Узбекистан и пр. За балтийските държави да не говорим.
31
0
 
1
 
! Отговори
До 38 преди 7 години
Как пък не се сети да питаш защо ги е оставил да гладуват, ако имаш малко мозък сам ще се сетиш дори ти давам жокер "Какво поискаха поляците да признаят украинците".
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 50Пълни глупости - Русия имаше достатъчно военна сила да си върне всичките отцепени от СССР територии, но не го направи, остави ги да се гърчат и резултата е налице - нито една от тях не е просперирала особено. ФАЩ налива пари в балтисйките републики, понеже са малки, обезлюдени, и е лесно да се създаде илюзия за подобрение там където е политически полезно - на границата с Русия, ама нас и Румънците - кучетата ни яли... В държавата ни вече ПОЧТИ НЯМА народ...
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка ИМПЕРИЯ е продукт на ВОЙНАТА и от жизнено важно значение за съществуването и. Изключение не прави и империята на злото. Векове наред докато България съществува като царство, то "Русия" не съществувала на картата. В последствие в разстояние само на няколко века Русия заграбва огромни територии, та до наши дни. Не случайно днес всички нейни съседни държави търсят защита. Може би някой от тях биха пожелали да са близки съюзници, но опита показва, че това ги връща векове назад.
28
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Там където отива Русия, Запада вече отдавна се връща !
27
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Относно Сталин и Комунизъма.Евреите вербували Ленин искаха да видят какво ще стане когато една страна попадне под управлението на СВРЪХ МОНОПОЛ - Комунизъма е реално Свръх монополист - една фирма на пазара. Оставяме на страна морала няма такъв и на изток и на запад благодарение на свръх монопола СССР се индустриализира и изкара ВСВ. Но това действа при реална непосредствена заплаха. 45 години мир и липсата на алтернатива за обикновените хора разруши монополиста.САЩ е тръгнал натам(МОНОПОЛ)
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България и като цяло Европа имат много важна мисия в нато - в случай на война да бъдат предпочитаните мишени, които да забавят Русия, да отклонят малко от ракетите, и да установят бойното поле при нас, така че краварите да избегнат разрушения. нато няма да тръгне да спасява никой от членовете си, цялата организация е създадена с цел да превърне членовете в пушчено месо, целта никога не е била мир и сигурност, от ден 1 е била война с Русия за териториите и ресурсите и.
25
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Един българин 38НИКОГА НЕ СЪМ КАЗАЛ ЧЕ В УКРАЙНА НЕ Е БИЛО НАЙ-ЛОШО. КАКВО ИМА В ЦЕНТРАЛНА УКРАЙНА? РАВНА КАТО ПЛОСКА ПИТА ЗЕМЯ - обработваеми земи прекъсвани от Блата или по-скоро обратното. Няма и не може да има Животновъдство. Само натурално земеделие.Всяка свръх специализирана област е и УЯЗВИМА когато продукта и бъде взет насилствено или има Природен Катаклизъм.
24
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Един българин 36Не единствениЛогиката е Една Жена е казала, Съседката Чула, че Иванчо е ... и тука може да слагаш каквото искаш.Путин иска 3 неща. Да няма наблизо територии от които могат да го избомбят (основно Москва като символ)Да го оставят да си развива бизнеса(без разни Тимошенко и сие които да врътнат кранчето в неподходящ момент)Да не предизвикват цветни, етнически и прочие революции в Русия и без това МУЛТИ ЕТНИЧЕСКА СТРАНА трудно се Управлява.САЩ и за трите се подготвя
23
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Един българин 33Само че Историята те оборва По време на Голодомора има загинали и в други региони. Основно са загиналите в равнините Южни региони защото там няма възможност за развъждане на дивеч. Север, Степите с дивите тревопасни и дори Далечни изток са изкретали някакси. Но не забравяй тохава Хладилници не е имало и месо от север или Сибир не може да дойде. Нито е имало масови ЖП да се преселят хората.Да храната е отишла към Ленинград и Москва - там е бил ВПК на Съветска Русия тогава.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евро атлантическата логика: Русия даде независимост на бившите съветски републики обедини Германия и остави източният блок да се развива самостоятелно. Сега същата тази Русия ще напада всички тези държави. Тази Русия изглежда друга работа си няма а НАТО за луди ли ни мислят?
21
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Georgi 31САЩ - ОСНОВАТА И РЕАЛНО КОМАНДВАЩИЯ НАТО - 250 години над 250 войни и конфликти и това са ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАТИТЕ - РЕАЛНО СЕГА СЕ БЪРКАТ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ ЯВНО И СКРИТОРусия беше принудена да стане военна суперсила и то пак от НАТО. Преди Грузия имаше затопляне(по времето на Медведев) РФ и запада - Поръчаха се Мистрали, Немцте строиха тренировъчни лагери, Италия продава Ивеко джипове, Израел Дрони и т.н.ГРУЗИЯ по ВРЕМЕ НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ - Прегази Руските Миротворци - ПОЧНА ВОЙНА
20
8
 
1
 
! Отговори
Georgi преди 7 години
Заради тъпите игри на русия , въпреки своето технологично и икономическо изоставане да се докаже като военна суперсила , вместо да работи в услуга на населението си , а не да тероризира съседите си пак ще изгорят невинни летци или воиници ! НАТО е отбранителен съюз на наи-развитите и цивилизовани държави !!! Трябва такива като русия агресивни , примитивни и технологично изостанали държави да се държат под контрол !!!
19
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Един българин 28Двете Най-гадни неща на Сталин са Повсеместно премествани на етнически племена И ГУЛАГ - Голодомора може да се избегне ако имаше поне една страна в света по онова време склонна да продаде храни на Съветска Русия но няма и този нарочен факт ги прави малко или много съучастници но само за голодомора.
18
1
 
9
 
! Отговори
Shark преди 7 години
"Ангажиментите на България към НАТО стават все повече" - че кога България е била на правилната страна? Нито през ПСВ нито през ВСВ.... после национални катастрофи!!
17
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Един българин 23Ако се абстрахираме от Г А Д О С Т И Т Е които Хитлер е свършил и срещу населението на германия които не са били "чисти" арийци неговите действия в социалната политика са понякога революционни. Съжалявам да го кажа но е факт. Точно и за това населението мака че не е изповядвало неговата нацистка политика толкова охотно го е следвало. Разкол в Германското общество през войната дори Комунистите не са могли да направят.
16
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Освен, ще ни се мотат разните му натовски войници,какво друго ще "спечели"България от тази авантюра.Видно е,че няма кой да ни напада,пък и даже не си го помисля.Е каква ще е печалбата от всичко това -ще ни се плаща ли за ползуването на базите,или само ние ще си внасяме паричките като "лоялен" член на НАТО,заради това че те нагазиха държавата ни.Пак казвам никой няма намерение да ни напада и това в за всички е ясно и тогава питам ЗАЩО?Ние сами се провалихме ,сами се набутахме в блатото,това не ст
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бубареков, нима през1989 ресурсите ги нямаше?
14
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До пехотинец 12И още нещо "Умни" Пехотинецо - Русия има системи наследници на Чешките Пасивни Радари ТАМАРА които само приема информация и я анализират. Как ще заслепиш подобен радар? ВСЕКИ самолет дори и СТЕЛТ Б-2/ Ф-117/ Ф-22/ Ф-35/ Т-50/ ДЖ-22/ ДЖ-30/ ДЖ-10С/ МК-2 излъчва(понякога е необходимо) и отразява радиовълни. анализа на тези "следи" бих казал дава не много точно местоположение, но все пак целеуказване Ей там има нещо от клас еди кой си - да +/- 1-3км грешка понякога но няма изненади
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се че ангажиментите ни като съюзник на нато ще се увеличават! Ние като една 5 милионна държава със огромна армия и въоръжение от 2 самолета 1 танк една фрегата и 20 000 души наемен персонал за пушечно месо сме готови да тръгнем на война със всеки който кажат натовците! Смеееех смееех голем смееех!!!