Матео Ренци изрази облекчение за развръзката в Турция

Ердоган не бил искал убежище в Италия
16 юли 2016 18:54,
5
Матео Ренци изрази облекчение за развръзката в Турция
Снимка: БТА

Италианският премиер Матео Ренци изрази днес "облекчение" във връзка с развитието на обстановката в Турция.

"Безпокойството от възникване на неконтролируема ситуация в страна партньор от НАТО като Турция сега отстъпва пред надделяването на стабилността и на демократичните институции. Надяваме се, че няма да настъпят резки обрати и опасности за населението и за всички чужденци, намиращи се в Турция. Убедени сме, че свободата и демокрацията са правилният път, който трябва да бъде следван и защитаван", изтъкна Ренци.

Пожелали анонимност правителствени източници отрекоха турският президент Реджеп Тайип Ердоган да е искал разрешение на кацне на летище Чампино край Рим, което съвместява граждански сектор и база на италианските ВВС, използвана за правителствени нужди.

Според медиите самолетът на турския президент бил получил откази за кацане от Германия и Великобритания, докато Италия и Русия отричат въобще да са получавали подобни искания.

ВВС на Иран официално са опровергали съобщенията, че самолетът на Ердоган е прекосил иранското въздушно пространство на път за Катар, смятан за най-близък съюзник на Турция в региона.

Преди премиера Ренци единствената правителствена реакция бе тази на министъра на вътрешните работи Анджелино Алфано, който заяви:

"Турция е от стратегическо значение, както за управлението на прилива от мигранти, така и за (придвижването) на чуждестранните (джихадистки) бойци, тъй като балканският маршрут е особено опасен".

Противоположна е реакцията на лидера на партията "Северна лига" Матео Салвини, който изрази съжаление по повод провала на военния преврат в Турция.

"Докато Ердоган е на власт, Турция ще продължи по пътя на насилственото ислямизиране и на подкрепянето на ислямските терористични групи, без никакво зачитане на свободата на печата и на малцинствата. Въпреки това някои продължават да желаят (влизането на) Турция в Европа", заяви Салвини.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
жабарът-мафиот се радва че ислямисткото му приятелче оцеля :)
3
0
 
5
 
! Отговори
mi dispiace преди 7 години
Маттеооо, и теб скоро ще те сменят! :))))siete mafiosi tutti i italiani!
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Матео Ренци е *** платен от руското посолство в Рим.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, щом се е облекчил Матео - форца Италия.