Ердоган отива в Русия на 9 август, ще се срещне с Путин

Русия и Турция размразяват отношенията си поетапно
26 юли 2016 11:54, Елка Василева
91
Ердоган отива в Русия на 9 август, ще се срещне с Путин
Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще замине за Санкт Петербург на 9 август. Това съобщи турският вицепремиер Мехмет Шимшек цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Вицепремиерът е част от турска делегация, която днес е на посещение в Москва.

От своя страна руският вицепремиер Аркадий Дворкович потвърди планираната за първата половина на август среща между Ердоган и руския президент Владимир Путин.

Русия и Турция постепенно ще размразят отношенията в търговията и икономиката, които се влошиха след свалянето на руски бомбардировач от Турция през ноември край сирийската граница. Това заяви Дворкович на среща в Москва с турския си колега Мехмет Шимшек, предаде Ройтерс.

Русия е готова за конструктивни преговори с Турция, но размразяването на отношенията трябва да стане поетапно, е заявил Дворкович, цитиран от ТАСС.

"Ние сме тук, за да подобрим нашите отношения и дори да ги издигнем на по-високо равнище, отколкото бяха преди 24 ноември", заяви турският вицепремиер Мехмет Шимшек в началото на срещата.

Руският вицепремиер Дворкович каза, че след днешната среща ще има редица други разговори на ниво министри. "Смятаме, че възстановяването на нашите двустранни отношения трябва да стане поетапно. Ние трябва стъпка по стъпка да размразяваме нашето сътрудничество в търговско-икономическата сфера. Този алгоритъм ще обсъдим днес", посочи Дворкович.

Според него двете страни разполагат с добри възможности за разширяване на търговията, инвестиционното сътрудничество, включително чрез реализация на големи проекти, а също за възстановяването на туристическия поток. "За това е необходимо да се създадат съответните предпоставки и гаранции за сигурността", каза още Дворкович и допълни, че този въпрос също ще бъде обсъден днес.

Шимшек изтъкна необходимостта от възможно най-бързо възстановяване на нормалните отношения между Турция и Русия, посочва ТАСС.

Турция е представила на руската страна доклад за взетите мерки за сигурност за възстановяване на чартърните полети, посочи още той по време на разговор с руския си колега Аркадий Дворкович.

Доколкото съм информиран за началото на чартърните полети между нашите страни, Турция вече е предприела необходимите мерки за сигурност, изтъкна Шимшек, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам снимки на *** от Банкя за да мога да плюя по него.
57
5
 
0
 
! Отговори
До 69 преди 7 години
Ако иска да разговарят трябва да се наведе или пък да вдигне на ръце Путин за да разговарят. Доста е по-висока.
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите поробители пак се сдушиха с нашите освободители!
55
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Путин му казах да сложи динена *** под краката на Ердоган.Ердоган да не се надява, че на срещата Путин ще се яви с розови очила ?
54
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак ще размахват пръст на България
53
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не те е страх от Русия НАТо не ти трябва. Ердоган показа, че не го е страх като им думна самолета. Руснаците уважават смелите.
52
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може пък опитите да са се увенчали с успех и Путин да е прихванал :)
51
1
 
12
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
Няма лошо,за всички е добре войната да приключи,преди да се е превърнала в световна.На никой не му се мре за ислям,за демокрация и за пари.На хората по целия свят им писна.
50
1
 
15
 
! Отговори
до 60 преди 7 години
Само че женихът ще изведе целия турски аскер от Нато. Където ще останат само едни сополанковци като нас.
49
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално, женихът отива да вземе булката.
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възобновява се строежът на Турски поток. Руският министър на промишлеността Дворкович е в Анкара за съгласуване на спорните текстове. За да може Ердоган да ги занесе на Путин за подпис.
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еххх, пак проекта независим и свободен Кюрдистан се отложи за поредните 100 години.
46
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилските ревност няма граници. Колко прав е бил този който ги е нарекъл Полезните идййотти.
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия и турция срещу сащ;амин да бъде, вън янките отвсякъде
44
0
 
19
 
! Отговори
бръм... преди 7 години
Лицемерието в дипломацията е необходимост , защото интереса е сложен на висота. Какво и защо направихме ние ? Оплюхме Русия с всички възможни средства. Държавният ни глава ,говорейки срещу Русия ,защитаваше личния си интерес,нали ще заема важен пост в НАТО, а народа да оцелява както може. Ето това не трябва да се повтаря на изборите, тази ГЕНЕРАЛНА грешка да е в миналото. Защото повече губим от глупаво самочувствие , отколкото да печелим. В това отношение Ердоган е прав , като се извини
43
7
 
4
 
! Отговори
пешо преди 7 години
диктаторите ще плеснат с ръце и ще се прегърнат. изненадани??
42
3
 
8
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Да питам : Какво е мнението на ЦРУ за тия срещи и гушкания ? Прогноза - турчина няма да изкара много, на поста си и на тоя свят. Има неща, които не се прощават.
41
2
 
11
 
! Отговори
до 48 преди 7 години
И можехме да си имаме газопровод, който щеше да ни носи само ползи. Сега кратуня от Банкя пак ще се вайка, че турците ще му вземат потока, и ще плаща скъпа газ на гишето на Ердоган.
40
6
 
8
 
! Отговори
:) преди 7 години
Бай Ердо Ислямиста отива да целуне на Императора зад... пръстена и да се влачи като влечуго в краката му. Путин ще получи всичко, което поиска, а турците ще са руски роби.Ще се строят потоци, атомни централи... каквото каже Император Путин, това ще става. От цялата работа, обаче, най-прецакани сме ние българите. Първо не успяхме да се възползваме от свалянето на СУ-то и второ - Турция ще прескочи трапа, а можеше Русия да я приключи завинаги.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците са по-добри срещу българите като братушки