От Брюксел: Ердоган е нечестен за парите

ЕК ще поиска страните членки да направят първи вноски през септември
26 юли 2016 16:05, Никола Димитров
32
От Брюксел: Ердоган е нечестен за парите
Снимка: Reuters

Твърденията, че ЕС не спазва задълженията си за финансово подпомагане на бежанците, са неверни, заяви днес говорител на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
 
Коментарът е по повод твърдението на турския президент Реджеп Таип Ердоган пред германската обществена телевизия ARD, че ЕС не изпълнява обещанията си за парична помощ и до момента е отпуснала 1-2 млн. евро за 3-те милиона сирийски бежанци в Турция.
 
"ЕС продължава да изпълнява задълженията си по схемата за бежанците и очакваме също от турската страна, както и че сътрудничеството ни ще продължи", заяви говорителят на Юнкер.
 
Той посочи, че Еврокомисията вече е планирала отпускането на около 740 млн. евро, а до края на седмицата ще заложи още 1,4 млрд. в помощ на бежанците и на общностите, които ги приютяват, с което общата сума ще достигне € 2,15 млрд.
 
Говорителят многократно отказа да назове сумата, която вече е преведена. Според доклада на Европейската комисия от 15 юни Брюксел вече е взел решения по финансиране на проекти на стойност 740 млн. евро. От тях договори са сключени за 150 млн. евро. А парите, които вече са приведени са €105 млн., предназначени основно за купуване на храна, за жилищно настаняване, отваряне на нови паралелки за сирийците деца в училищата и за здравни грижи.
 
ЕС реши да организира финансирането като сключва договори с международни неправителствени организации, които работят в Турция с бежанците, вместо да дава парите направо на турските власти. Тези организации и разходват средствата по изпълнение на проектите, договорени с Брюксел.

Още по темата

„Финансирането е в подкрепа на бежанците и за приемащите ги общности, не за Турция и правителството”, подчерта говорителят на Юнкер. Той добави, че Брюксел ще следва строго правилата за отпускането на средствата и ще следи, „нашите пари да променят нещата на място”.
 
Следващите проекти, които очакват одобрение на Еврокомисията ще бъдат насочени и към турските власти. Част от 1,4 млрд. евро, които се очаква да бъдат обявени до края на юли ще бъдат дадени на турското министерство на здравеопазването за лечението и за здравното обслужване на бежанците Друга част от средствата ще бъде предоставена на местните власти за изграждане на поликлиники, жилища, училища и друга социална инфраструктура за бежанците, а остатъкът  - ще е за дистанционно обучение и за достъп до турския трудов пазар.
 
Всички държави членки изпратиха финансови сертификати до Европейската комисия, с които потвърждават, че ще отпуснат парите за бежанците в Турция, когато им бъдат поискани. Съгласно правилата 1 млрд. от сумата са от европейския бюджет, а 2 млрд. се разпределят между европейските столици. Българският дял възлиза на 5,9 млн. евро.
 
Европейската комисия смята да изпрати първите писма, с които да иска обещаните суми да ѝ бъдат преведени от септември до края на годината. Помощта ще бъде дължима до края на 2017 г., а ако дотогава проблемът не е решен, ЕС обеща да отпусне още 3 млрд. евро на бежанците в Турция.


32
Още по темата: бежанциЕСЕКЕрдоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
4
 
! Отговори
2 и 2 е 4 преди 5 години
До Рачко МустачкоМалко сте се увлекли. Как е възможно вноската на Великобритания да е 25 милиарда като целият европейски бюджет е 150 милиарда. На Фараж ли се правите?
20
0
 
3
 
! Отговори
Евролюб преди 5 години
До Рачко МустачкоРазбира се, можити да си слагате колкото искате нули, но вноската на Великобритания към бюджета на ЕС е чисто 15 милиарда евро, като им се приспадне т. Нар. Ребат, т.е парите, които им се връщат. България плаща 30 пъти по-малко, но българската икономика е много по-малка от британската - втората в ЕС
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
jiveeshti v Germaniq mnogo dobre znaqt televiziq ARD reketira balgari kato gi karat da plashtet po dva, tri pati edna i sashta faktura
18
5
 
5
 
! Отговори
Рачко Мустачко преди 5 години
Макар че Ердоган ми е бил винаги крайно несимпатичен,в случая му вярвам напълно че тези тунеядци от Брюкселвзимащи от по 20 000 евро месечни заплати са го прецакали с парите !Сега ще ги видя тези търтеи, заобиколени от Бойковци и Цачевицикак ще продължават да лапат от евросубсидите , когато Англия спреда изплаща своята колосална годишна вноска от 250 000 000 000 евро !?
17
0
 
2
 
! Отговори
пак кони преди 5 години
...и после ще ***, че пицата е постна...
16
0
 
3
 
! Отговори
кони преди 5 години
Майко мила, в какво сме се набутали...Сега ще ни увеличат вноската дори, да покрием и задълженията на Великата Британия....
15
8
 
10
 
! Отговори
Хубава работа, ама.. преди 5 години
Турчинът е лъжлив ориенталски талибан, ама и западняците не падат по-долу :)
14
3
 
10
 
! Отговори
Дянков преди 5 години
Охо, Еврокомисията ще ни праща сметката през септември. Хем ограда с Турция трябвя дя правим, хем да си плащаме бежанците да си стоят там. Браво, добре сме се докарали. Хубаво, че на българина гърба му е як, да бачка, за да плащат
13
7
 
11
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Страните да направим първи откуп от идил, айсиктир бе? когато Турция ни плати признатите от нея 10млрд долара за тракийските българи!! 200 депутата националисти и никакви пари за туция
12
3
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Но не бихме имали и Азис,Евгени Минчев,Денди,Урсула и прочие ***.Погледни благодарение на такива в какво общество живеят децата ни.
11
7
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
"всяка събота на пазарния площад обезглавяват хомосексуалисти" -и кое му е лошото на това намаляване броя на *** неразбрах
10
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган - честен?
9
4
 
24
 
! Отговори
Филип Тотю преди 5 години
Разбира се, че е нечестен. Но въпросът е защо ЕС му играе по гайдата и го призна, сключвайки този договор вместо да затегне контрола по границите, да изнесе проверките в морето и да пуска само тези, които имат право на закрила. Ей, на това говорителят не отговаря
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е нечестен,Ердоган е нечестен,някой да е очаквал друго?
7
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердо е прав. Аз се чудя защо не натири всичките бежанци в Европа и да затвори границите ами им се връзва на евро бюрократите.
6
6
 
18
 
! Отговори
Sultana преди 5 години
"Той посочи, че Еврокомисията вече е планирала отпускането на около 740 млн. евро, а до края на седмицата ще заложи още 1,4 млрд. в помощ на бежанците и на общностите, които ги приютяват, с което общата сума ще достигне 2,15 млрд."Т.е. е прав че не са преведени пари, само са "планувани", да ви имам и заглавието
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали сте ги на НПОта и очаквате да отидат по предназначение? Ясно.Все едно сте ги дали на бат Сали да ви свърже към енергото.
4
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата е сигурна! Ердоган взе парите и каза: "Ще видим"!
3
3
 
26
 
! Отговори
Султана на ЕС преди 5 години
Ердоган пуска по 500 на ден към границите на Гърция и България. Иска пари ??? Нищо неспазва Меркел е на колене...
2
2
 
26
 
! Отговори
Ned преди 5 години
"Говорителят многократно отказа да назове сумата, която вече е преведена." :)