Драми из Франция: Ден на буркините в аквапарк

Срещу събитието обаче се обявиха редица политически фигури
5 авг 2016 11:14,
41
Драми из Франция: Ден на буркините в аквапарк
Снимка: кадър БНТ

"Ден на буркините" – събитие под този надслов предизвика драми в Марсилия. Организатор на феста е женската асоциация "Смайл 13", която действа в бедните северни квартали на френския град. За целта тя е наела местен аквапарк и възнамерява да проведе мероприятието си на 10 септември.

Тогава посетителките на аквапарка трябва да дойдат, облечени с буркини - бански, който прикрива тялото им от гърдите до коленете. В Деня на буркините в аквапарка ще бъдат допускани само момчета до 10 години.

"Ще се радвам, ако хората започнат да бъдат по-отворени към такива неща. Не разбирам как пречим на другите, като просто сме по-облечени от тях", споделя Нисрин Самали, учителка, която носи буркини на плажа.

Кметът на предградието Пен-Мирабо, в което се намира аквапаркът, обяви, че ще предприеме стъпки за забрана на проявата с мотива, че тя може да доведе до проблеми с обществения ред.

Според него, организирането на подобна проява може да се възприема за провокация в настоящия контекст. Представители на социалистите също призоваха за анулиране на Деня на буркините.

"Нашата религия изисква определена скромност по отношение на показността на женското тяло. Нашите костюми обаче най-често се посрещат от намръщени лица в обществените басейни. Сега се опитват да ни забранят частно събиране. Това е много тъжно", смята Нисрин, цитирана от БНТ.

Носенето на ислямски дрехи на обществени места не се гледа с добро око във Франция. В учебните заведения и в държавните учреждения там е забранено носенето на ислямско було.

Появата на буркини и на хиджаби в колекциите на модните марки беше критикувано през март от министърката за правата на жените Лоранс Росиньол, която съзря в това насърчаване към "затваряне на женското тяло".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха....вие не сте от Христовата вяра това стана очеВадно,но за това пък сте Атеистични *опелдаци,заченати от скверност,живеещи в скверност и ще си умрете в такава!Жалко за децата,които имате,защото и те ще са като Вас!
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаха - Ислямист ли си, не те знам - но точно ислямист да ни учи на морал?! Да си чувал за "вътрешен ред и протокол"? Или и в 5 звезден ресторант ходиш със сандали, защото "религията ти е такава"? Аааа... чакай... ама там храната не е "халал". Или това ти е извинение за скъсания ти джоб? Това е частна собственост, фирма, консорциум - борд на директорите прави върху собствеността си каквото иска. Няма някакъв си чаршаф с претенциите си да подбива бизнеса на хората и да гони нормалните клиенти.
9
6
 
36
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Ислямист, връщай се в арабските ко.чини от които си изпълзял или в ердоганова монголия. Тук е Европа - жените ходят разголени и правят секс с който си поискат, мъжете ходят на ***, пият до късно, гледат порно. Не ви искаме тук, не сте добре дошли, мразим ви и презираме извратената ви религия!!!! Европа на европейците.
8
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И "домовете за Любов"са морал,а закритите жени,които си правят частно парти са Не морал,е тва е извратено и криворазбрана цивилизация.С тези голотии по Адамово облекло,вместо уж да сме модерни,то ние се връщаме във каменната ера!
7
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Постоянно правят провокации и ако мине, мине. Франсетата да се вземат в ръце най-после. Стига криворазбрана толерантност. Лошото е , че се опитват да я пробутват и при нас.
6
3
 
40
 
! Отговори
Анализатор преди 7 години
И според мен трябва някакъв тип хитлеристко-сталинистки подход за да влязат в час бурките. Не вижмда как само с демокрация и толерастия ще се случи. Има една хубава поговорка, че кучето скачало според тоягата. Крайно време е евротолерастите в бели якички да си я припомнят
5
5
 
51
 
! Отговори
Мъж от желязо преди 7 години
Защо по време на Сталинова Русия мюсюлманите бяха послушни? Защото при една такава проява ЦЕЛИЯ ИМ ЕТНОС щеше да бъде депортиран на -40 градуса в Сибир. Затова напълно заслужено другаря Сталин е наречен Баща на Народите!
4
48
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Монокините-Морал,а облечените Не морал!
3
4
 
58
 
! Отговори
Мъж от желязо преди 7 години
Бурките са забранени във Франция със закон. Какви са тези простотии? Не мога да разбера жени, които доброволно желаят да се държат с тях, като с животни (че и по-лошо). Обяснението е просто - религиозен фанатизъм. Всеки който отиде на това мероприятие трябва да бъде депортиран, като терорист и като заплаха за националната сигурност. Къде е другаря Сталин когато имаш нужда от него? Да се построят трудово-възпитателни лагери където разбесняли се мюсюлмани да бъдат ... възпитавани.
2
2
 
40
 
! Отговори
петел - рекордьор преди 7 години
Боранке, Борянке. Нямаш ли други теми за писане, например цвета на покривите на курниците в Долно Сахране. Това ще е по-интересно от тази сълзливо-поръчково-политкоректно описание на добрите мюсюлманки и как били дискриминирани и как било много тъжно.
1
3
 
27
 
! Отговори
Ген полк Гадорян преди 7 години
Днеска е екзотично и странно, а утре ще е доброзорно облеклото в Европа.