Изчезват ли бананите?

"Стампа": Паразит може да ги заличи от трапезата ни
6 авг 2016 14:20, Анисия Иванова
24
Изчезват ли бананите?
Снимка: Reuters, архив

Бананите по сергиите и щандовете на магазините днес са смятани за даденост и хората не се питат откъде и как идват, но скоро за потребителите може да има лоша новина - бананите свършиха. Паразит заплашва да заличи от нашата трапеза най-обичания плод и план Б за спасение няма, пише италианският в. "Стампа".

В края на 19 век бананите станаха продукт за масов износ и огромни части от горите в Централна Америка бяха заменени с бананови плантации. Тогава беше подбран един сорт за култивиране - така наречения Гро Мишел, в превод от френски Едрият Мишел. Но както се случва, когато се отглежда изобилие от генетично идентични култури, появата на паразит може да има катастрофален ефект за тях. Панамската болест, зараза, дължаща се на гъбичка, се появи в началото на 20-те години на 20 век и много бързо унищожи световното производство.

Американските и европейските потребители останаха без банани. Не случайно една песен, която се превърна в голям хит през 20-те години на миналия век, се наричаше именно "Няма повече банани".

От 50-те години сортът Гро Мишел беше заменен със сорта Кавендиш. Той е по-малък, не толкова сладък и по-малко ароматен, но по-устойчив на гъбичката. С годините той стана предпочитаният за производителите банан за отглеждане и днес съставлява 99 процента от износа на банани по света.

Но сега и бананът Кавендиш има проблем. Нова гъбичка, така наречената черна Сигатока, се разпространява в Африка и Южна Америка и може да причини загубата на 50 процента от реколтата. Засега тя е държана под контрол с постоянни и масивни дози пестициди, с помощта на четиридесет обработки на година. Но това превръща сорта Кавендиш в една от най-третираните култури в света, а това има сериозни последици за здравето на работниците в плантациите.

Междувременно Панамската болест се завърна, този път под формата на тропически щам, наречен TR4, който устоява на пестицидите и поразява дори плантациите с банана Кавендиш. Вече са изгубени 10 000 хектара култури в Австралия, Азия и Африка. Сега е само въпрос на време, заболяването да достигне и до търговските плантации в Южна Америка.

Това не означава, че бананите ще изчезнат от лицето на земята, но щетите, които ще бъдат нанесени на плантациите, ще бъдат такива, че ще е невъзможно да се задоволи потребителското търсене на банани по света. Към момента няма хибриден вид, който да замести Кавендиш, а само видове, които са по-малко податливи на болестта, казва Герт Кема, ръководител на изследване на TR4 към университета Вагенинген в Холандия

А създаването на нови устойчиви на паразитите сортове не е лесна работа, тъй като бананите са стерилни плодове. Емил Фризон от изследователската организация Биодиверсити интернешънъл разказва, че един от опитите за създаване на устойчив хибрид е бил чрез опрашване на 30 000 бананови растения с див сорт банан. Добити са 440 тона плод, обелени са един по един и от тях са извлечени едва 15 семена, от които едва 5 са дали потомство.

Според Герт Кема днес поддържането на монокултура в глобален план с цел износ е магистрала към разпространението на TR4. Светът има нужда от нови видове банани и това може да стане само чрез ефикасни програми за създаване на нови хибриди.

Според Кема обаче отрасълът може да не поиска да направи такива инвестиции и да запази зависимостта си от банана Кавендиш. Но ако за Европа това ще доведе до лишаване само от предпочитания плод, за милиони жители на Африка, Азия и Южна Америка това ще доведе до драматична загуба на един основен хранителен продукт, предупреждава експертът.

(БТА)


24
Още по темата: Паразитбанани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
гайбаньоориджинал преди 5 години
Изчезнат ли бананите край с българската демокрация.Хубавото Наде да се захваща с отглеждането им.В Югоизточна България климатът е подходящ и близо до местоработата и.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще иачезнат я, те банановите републики се пренесоха в Европа, няма кой да ги гледа вече;)
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бананите и портокалите,символът на българската демокрация,ся ко шъ рупат демократите,акъла ми не го побира.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До преди 25 години Партията казваше кога да има банани, сега некаква гъбичка ще я замести!
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето ефекта от първото поколение ГМО продукти от преди век, хилави слаби и стерилни видове, които не са в състояние да оцелеят дори при нападение от гъбички. А дивите естествени видове чрез естествен подбор ще оцелеят.
10
14
 
10
 
! Отговори
мар преди 5 години
Ние вкъщи почти не консумираме банани. Не са ни вкусни, а и като хранителни качества не предлагат почти нищо. Голяма работа като изчезнат.
9
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За България това е катастрофа. През 1989 промените станаха заради бананите. Подрпващите и ревящи по площадите искаха банани. Сега какво ще правят без банани.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно ще има банани. Ще направят ГМО банани дето *** няма да ги лови и всички ще бъдат щастливи - и производителите и консуматорите.
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кивито и нашата голяма жълта круша са номер едно като вкус за мен от плодовете.
6
5
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
"най-обичания плод" ???
5
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази новина засяга кениецът мамбонго, ние и без банани ще преживеем.
4
8
 
7
 
! Отговори
Ихо преди 5 години
Банана на Гришата Ганчевата изчезва понеже остарява,но вносните ще го заместят. А и аз мога.
3
4
 
38
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Тази новина се появява от време на време точно в момента когато на търговците ги засърбят ръчичките за повече парици. Преди три години същата новина обикаляше България и от тогава цените на бананите не паднаха под 2 лева и 20 стотинки за килограм. Докато при съседите в Македония до преди няколко месеци се продаваха на цена под 2 лева. Но и там са се изхитрили и нормално беше да очаквам че отново ще се появи същата статия. Ех пуста алчност бре!
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много важно...като малък много ги обичах..ядях по 3-4 големи банана а бях едва 40 кила, защото бяха само по коледа и нова година на магазините в ония времена...сега съм 80 кила и даже един не мога да изям- толкова не ми се ядат.
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С други думи да се готвим за ГМО банани.