Навършват се 71 години от бомбардировката над Хирошима

Светът не трябва да допуска повторение на тази трагедия!
6 авг 2016 10:58, Анисия Иванова
99
Навършват се 71  години от бомбардировката над Хирошима
Снимка: Reuters

Япония отбеляза днес 71-ата годишнина от американската атомна бомбардировка над Хирошима, предадоха световните агенции.

С минута мълчание в цялата страна беше почетена паметта на жертвите на бомбардировката. Десетки хиляди местни жители, политици, общественици и представители на делегации от 91 държави присъстваха на възпоменателна церемония в Парка на мира в центъра на Хирошима.

Кметът на града Кадзуми Мацуи призова световните лидери да последват примера на американския президент Барак Обама, като дойдат на посещение, и да премахнат ядрените оръжия.

Тази година Обама стана първият президент на САЩ, посетил Хирошима. По време на визитата той призова ядрените сили, включително своята страна, да имат куража да изоставят логиката на страха и да се стремят към свят без атомни оръжия.

"Думите на президента показаха, че той е бил докоснат от духа на Хирошима, който отказва да приеме "абсолютното зло", заяви Мацуи, имайки предвид оръжията.

В края на Втората световна война САЩ пуснаха атомна бомба над Хирошима на 6 август 1945 г. Десетки хиляди хора бяха убити мигновено, а около 140 хиляди загинаха до края на същата година.

На 9 август САЩ пуснаха атомна бомба и над Нагасаки, отнела живота на над 70 000 човека, а Япония капитулира шест дни по-късно.

"Отново призовавам лидерите на всички държави да посетят градовете, над които бяха пуснати атомни бомби", заяви Мацуи, цитиран от БТА.

Японският министър-председател Шиндзо Абе каза, че световната общност не трябва да допуска повторение на трагедиите в Хирошима и Нагасаки.

"Ще направя всичко възможно за изграждане на свят без ядрено оръжие", заяви той на възпоменателната церемония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
15
 
1
 
! Отговори
DreamTheater преди 7 години
Жалко за жертвите от тази бомбардировка.Такива са били времената.Жертвите от чернобилската "бомбардировка" са много повече.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 48Тъжно припомняне, ти си ***(да не използвам друга дума)... от ония хамериканските за да сравняваш 210 000 загинали мирни граждани на Япония заради двете атомни бомби, с 2400 американски военни на Пърл Харбър! Ти си за разстрел!
38
0
 
12
 
! Отговори
Nemeca преди 7 години
До 48,А колко хора загинаха, когато едни сегашни "съюзници", бомбандираха София и други български градове, в които са сагинали по официални данни над 9000 човека - жени, деца и мирни жители. Дотогава България не е участвала в бойни действия през войната. Така че англичаните и американците имат това качество, да нападат мирни граждани. И досега не са се променили - виж колко са цивилните жертви от безмислените им войни в Ирак, Либия, Афганистан и Сирия.
37
17
 
4
 
! Отговори
Тъжно припомняне преди 7 години
А колко години станаха, откакто едни бомбардираха американския флот нощем, докато матросите спокойно спят на котва на Хаваите, знаейки, че не са във война? Колко майки бяха разплакани тогава? Колко момчета никога вече не видяха изгрева, а други останаха инвалиди за цял живот?Много невинни жертви даде и едната, и другата страна. Жалко.
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ = Съединени Антихуманни Щати. Може и Сатанински. Въпрос на личен избор и интерпретация.
35
1
 
11
 
! Отговори
за спейса преди 7 години
44 даже не ме интересува кой е Невски княз ли е бил монах ли е...все тази - българите не напразно са сложили името му на този храм наш. Обаче забележи- Никой не съм чувал в България да иска да се сменя името на храм паметника, само теб- днес! Какъв си ти? Откъде дойде, ***?
34
7
 
0
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
41 я кажи аз или баба ми са виновни, че храма е на името на руски свещеник------------------42 Виждаш ли колко си ***, дори не знаеш кой е Ал. Невски , не знаеш че е войн , руски княз , васал на татарите който е събирал данъка за Залтаната орда с огън и меч от останалите княжества . Това сте прости, безмозъчни, нискообразовани и неинформирани същества
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя спейс е ба.хти забавния мало.умник. Дай да сменим тогава и името на връх Мусала щото било турско както се изказа Сайдера или сума ти места в България с турски имена
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
41 я кажи аз или баба ми са виновни, че храма е на името на руски свещеник? Нали сме вече с проамериканско правителство, нали си сменихме град Толбухин на град Добрич? К'во си се разпискал? Питай Тиквата що не го сменя...щото май само ти искаш това...
31
9
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
40 червена безродна гад
30
7
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
35, Що не? Проблем? Или думаш на американски свещенник да кръстим храма?---------------------37 Не на български светии Впрочем за кратко по време на ПСВ без да е все още осветен е носил НАЙ-ЗАСЛУЖЕНОТО и разумно и нормално име - Св. Св. Кирил и Методий.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тоя spaceX бас хващам че е един от американските гейове във форума...или е василев или странджата или шоп или одисей....все ***.оти на кило.
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Евро- заглавието е подвеждащо. Това не е трагедия а античовешки терористичен акт.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
35, Що не? Проблем? Или думаш на американски свещенник да кръстим храма?
26
9
 
0
 
! Отговори
Ромлянин преди 7 години
Путин е виновен!
25
8
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Кка да обясниш на англичанин или германец или французин или американец че и нещо различно от руснаците . Водиш го в нашият ДОМ / основен храм / , от там идва и думата дом , и кво му казваш кръстен е на един полутатарин васал на Златната орда който е бил германците на 12 годишна възраст на Ладожкото езеро и руснаците са го обявили за светец защото е първият руснак противпоставил се на Запада и за това той е патрон на Патриаршеската катедрала . ТОВА ЛИ ЩЕ ИМ КАЖЕТЕ
24
0
 
10
 
! Отговори
Джона преди 7 години
Оставете го спейса, научил няколко английски думи и си мисли че е чист американец от щата Колорадо
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
27 Руснаците са окупатор? Мда за со.роси като тебе...
22
5
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
SpaceX, Я кажи по-важното- защо има паметник на хамериканските летци убили 2500 софиянци и разрушили половин София с бомбите си? Я кажи руския войник колко българи е убил от 1878-*** досега и колко американския башибозук? Кажи, бе хамерикан.ска че.кийо?
21
5
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
26 Виж това не го знаех . Тогава поне да променят бутафорията и да не разрушават хълма