Байдън на крака при Ердоган: Пращаме Гюлен, ако даде Господ!

САЩ насърчават Турция да затвори границата със Сирия
25 авг 2016 07:00,
113
Байдън на крака при Ердоган: Пращаме Гюлен, ако даде Господ!
Снимка: Ройтерс

САЩ нямат намерение да защитават турския ислямски проповедник Фетхулах Гюлен и американските юристи събират материали за съда в рамките на искането на Анкара за неговата екстрадиция, каза днес вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от ТАСС, след срещата си с турския президент Тайип Ердоган в Анкара.

Байдън каза, че Турция е предала много нови материали по случай по време на сегашната му визита.

"Пристигналата с мен делегация от експерти сега проучва уликите и доказателствата за предаване в съда по всички правила. Никой в САЩ, нито президентът, нито който и да е друг, не може да вземе решение за екстрадиция. Само съд може да екстрадира престъпник", каза Байдън. Той добави, че "САЩ нямат никакви намерения или причини да защитават Гюлен или когото и до било още".

Байдън изрази надежда, че "ако даде Господ, ще бъдат събрани достатъчно улики срещу Гюлен". Веднага щом се съберат достатъчно такива доказателства, те ще бъдат представени пред федералния съд и той ще се произнесе по тях.

Ердоган, цитиран от Ройтерс, на свой ред, призна необходимостта да се подготвят материали за съда и напомни, че съществуват редица двустранни споразумения със САЩ, които изискват екстрадирането.

"Според тези споразумения такъв човек, като Гюлен, най-малко следва да бъде задържан и временно поставен под арест. Но засега той е на свобода и продължава своята дейност", посочи турският президент.

Представители на Белия дом, цитирани от Ройтерс, съобщиха по-късно днес, че служители на американското правосъдие внимателно проучват представените от Турция материали, свързани с турското искане за екстрадиция на Гюлен. Предоставена е много информация и САЩ се отнасят сериозно към нея, добавиха те.

Турските власти смятат Гюлен, който живее в САЩ от 1999 г., за главен организатор на опита за преврат в Турция, извършен на 15 юли.

Байдън каза още, че САЩ подкрепят операцията на турските въоръжени сили, която днес доведе до освобождаването на крайграничния сирийски град Джараблус и до изгонването на джихадистите оттам.

Байдън се извини на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че не е посетил по-бързо страната му след опита за преврат миналия месец, предаде Франс прес.

"Извинявам се. Искаше ми се да бях могъл да дойда по-рано", каза Байдън на Ердоган.

Турският президент упреква западните си съюзници, начело със САЩ, че не са проявили солидарност след опита за преврат от 15 юли и не са дошли в Анкара, отбелязва АФП.

САЩ смятат, че границата на Турция трябва да се контролира от Турция и на нея не трябва да се намира никаква друга група, заяви вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Ройтерс.

На съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара Байдън също каза, че армията на САЩ е осигурила въздушна подкрепа на турската операция в Северна Сирия.

"Сирия трябва да е цяла и единна, а не разрязана на парчета", каза Байдън.

Един от проблемите в отношенията между САЩ и Турция е разногласието им по политиката към Сирия. САЩ подкрепят кюрдските Сили за защита на народа в борбата им срещу "Ислямска държава" в Сирия, а за Турция тази група е клон на обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), която от три десетилетия води въстание в населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция, отбелязва Ройтерс.

САЩ насърчават Турция да затвори границата си със Сирия, каза говорител на Белия дом.

"САЩ от известно време насърчават турците да предприемат решителни действия за затваряне на границата между Турция и Сирия", каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Да видим дали американската " демокрация" ще падне на още по-долно ниво, съобразявайки се единствено от геополитическите си интереси.....
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''...американските юристи събират материали за съда....''*************************************Така е в американската демокрация.
47
5
 
7
 
! Отговори
"ТАЙНИТЕ" преди 7 години
ЗА ПРЕД СВЕТА СЕ КАРАТ НО В ЕДНО ЛЕГЛО СПЯТ :D
46
1
 
5
 
! Отговори
asd преди 7 години
durjava,koqto sytrudnici s usa vinagi se razpada,syshtoto se otnasq i za rusiq
45
7
 
17
 
! Отговори
ЖАЛКА ИСТОРИЯ! преди 7 години
И САЩ СА НА ПЪТ ДА КЛЕКНАТ ДА ХАЛИФАТСКИЯ ДИКТАТОР :DАКО САЩ ПРЕДАДАТ ГЮЛЕН ПОВЕЧЕ ТЕ МОРАЛ НЯМА ДА ИМАТ НИКОГА ЗА ПРЕД СВЕТА!!
44
4
 
7
 
! Отговори
Sultana преди 7 години
Da doyde i da razchisti i nas :))))
43
4
 
13
 
! Отговори
Путин и Обама преди 7 години
Ердоганка вече си уреди тройката, с един рус и един черен
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевА ти къде си. Шеф на банка в Ситито. И ти си същото тъпо, селско парче в блатото. Но си по-***, озлобен и комплексиран. Спри да се излагаш. Ако търсиш внимание, имаш го - на форучният ***.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЮсеинБлаженни са вярващите и аллах им показва пътя. Когато големите се умилкват около теб означава, че ще им свършиш мръсната работа. Ако те са направили опита за преврат, то те не забравят и ще го довършат.
40
8
 
12
 
! Отговори
ПОСЛЕДНИТЕ КРЪСТОНОС преди 7 години
Кръстоносците печелят време а султанчето гледа като пресисало маче госта си.Той плюс това до 2 месеца този няма да е в президенството на САЩ и обещанията ще бъдат сменени.Целия свят знае на какво са подложени кюрдите и от колко години ги избиват безнаказано милите ни съседи.Обещанията не са даденост.НЕка първо се изтеглят оръжията от Инджирлик.
39
9
 
22
 
! Отговори
?? преди 7 години
Нали САЩ бомбардират Джараблус от 6 години а Русия от 2-3 и твърдяха, че това в бастион на ИД и са много силни? Как Турция ги измете за часове? Ясно е кой подкрепа ИД, а се опитаха да натопят Турция.
38
1
 
4
 
! Отговори
адиииииииии преди 7 години
До ТСЩото тия дето не разбират, са ги сложили да те управляват, може би ахахахахахах
37
2
 
21
 
! Отговори
ТС преди 7 години
Не мога да разбера нещо. Всички в България са големи разбирачи. Всички разбират от политика, икономика, футбол и т.н. А сме страна от десетият свят.
36
0
 
26
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Този Джоу Байдън е американския Жорж Ганчев! Клоун и половина, от 43 години на държавна хранилка - сенатор, съветник, представител, комисионер в няколко комисии и не е работил нормална работа дори за ден!
35
8
 
28
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Най интересното в случая е как турците успяха да разчистят за 24 часа града който ни руснаците ни нато успяха за 5 години?!
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-омразните нации на снимкита за България, само едно малко островче липсва
33
8
 
6
 
! Отговори
Куре преди 7 години
До 1Луд ли си, нищо не върти бай Реджеп. Селски номера. Като нашта тиква, фурнаджийска лопата, ама в по-голям мащаб. Ясен им е на американците.
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаиде да видим дали ще му сложат качулка и ще го предадат на турция като наще ду,***,дав.ци
31
9
 
13
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Ердоганчо се врътна към Русия, веднага взеха да го ухажват всичките и си затвориха очите за всичките му престъпни изпълнения. След тая аванта дето му я пуснаха нищо чудно тоя да се помисли за безсмъртен.
30
3
 
17
 
! Отговори
1 преди 7 години
Тоя ги върти на пръста си! И европейци и американци! Срам, господа и госпожи политици!