Задържаха четирима в Турция заради подготвяни нападения срещу посолства

Атаките щели да бъдат извършени от ИД
16 сеп 2016 12:52, Елка Василева
3
Задържаха четирима в Турция заради подготвяни нападения срещу посолства
Снимка: архив, Reuters

Четирима души са задържани от турските власти в рамките на мерки, предприети във връзка с разузнавателна информация за готвени нападения от "Ислямска държава" срещу посолствата на Великобритания и Германия в Турция, съобщава в."Миллиет".

Според отговорни представители на турското министерство на вътрешните работи мерките са предприети във връзка с разузнавателна информация за готвени от ИД нападения срещу посолствата на двете страни в периода 13-17 септември.

В резултат на съвместни действия на турската полиция и на съответните страни в Анкара са били задържани трима заподозрени, а в Истанбул - един. Вестникът посочва обаче, че не са установени данни за връзки на задържаните с терористични групи.

Представители на министерството на вътрешните работи са посочили, че според информацията, която им е била предоставена от двете посолства, въпреки че не е била установена специфична заплаха, двете дипломатически мисии са били затворени за известно време като предпазна мярка.

Източниците от министерството са изтъкнали, че турските власти работят в тясно сътрудничество с двете посолства, повишили са мерките за сигурност и информират посолствата за развитията.

Вестникът посочва, че британският посланик Ричард Мур е написал в профила си в Тwitter, че турските власти са предприели подходящи мерки срещу евентуалната заплаха и посолството, както винаги, оказва подкрепа и сътрудничество на турските сили за сигурност.

Британското посолство в Анкара обяви вчера, че ще остане затворено на 16 септември от съображения за сигурност, след като преди това Германия обяви, че временно затваря своето посолство, всичките си консулски служби и училище в Турция.

Британското посолство в Анкара ще бъде затворено за обществен достъп на 16 септември, петък, от съображения за сигурност, бе посочено в изявление на посолството.

Преди това германското посолство в Анкара съобщи на официалната си страница в Тwitter, че всички германски представителства в Турция ще осигуряват само ограничени услуги, а срещите са отменени до 16 септември.

Според публикация на германския в. "Билд" това решение е предпазна мярка, взета, след като външното министерство научило за възможно нападение срещу дипломатически мисии в Турция по време на ваканцията за Курбан байрама.

Празникът Курбан байрам се чества в Турция и другите мюсюлмански страни от 12 до 15 септември, отбелязва ТАСС, но уточнява, че по-голямата част от турските граждани ще почиват до 19 септември. През този период турските власти съществено са засилили мерките за сигурност на цялата територия на страната заради опасения от терористични актове.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До очакваномного руска ТВ гледаш
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цирк ердухан Дами и Господа
1
3
 
2
 
! Отговори
очаквано преди 7 години
АМА ТЕ СЕГА ВИ ПОЧВАТ С ТЕРОР.ДА СЕ ГОТВЯТ КУРОРТИТЕ...ОКТОМВРИ И ДЕКЕМВРИ ИСТНБУЛ..ГРАЖДАНСКО НЕДОВОЛСТВО...ГР.ВОЙНАЕРДО НА ВЪЖЕТО .БЕЗЗАКОНИЕ И ЛИПСА НА ДЪРЖАВНОСТ ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ И ГОТОВО ТУРЦИЯ Е СЪСИПАНА А ЕВРОПА ЗАЛЯТА ОТ ***.ПИТАЙТЕ ЕВРЕИТЕ-ТЕ СА ГО ИЗМИСЛИЛИИМА И ПРОДЪЛЖЕНИЕ ЗА БЛИЗКИТЕ 10 ГОДИНИ АМА ДРУГ ПЪТ