Кремъл планира да създаде министерство, подобно на КГБ

"Комерсант": Готви се мащабна реформа на силовите структури
19 сеп 2016 09:30, Елка Василева
36
Кремъл планира да създаде министерство, подобно на КГБ
Снимка: архив, Reuters

В Русия се готви мащабна реформа на силовите структури. До президентските избори през 2018 г. се предвижда въз основа на Федералната служба за сигурност (ФСС) да бъде създадено Министерство на държавната сигурност, което да включи федералните агенции за охрана и за външно разузнаване, пише "Комерсант".

Според източници на вестника се очаква същевременно федералното следствие да бъде върнато в генералната прокуратура, а функциите на министерството на извънредните ситуации да бъдат разделени между отбранителното и вътрешното ведомство.

Предполага се реформата да осигури по-ефикасно управление на силовите и правоохранителните структури и да изкорени корупцията в тях, пише изданието.

По-рано тази година с укази на президента Владимир Путин бяха ликвидирани федералните агенции по миграцията и по контрола върху наркотиците, чиито функции минаха към вътрешното министерство. На база на вътрешните войски и ред подразделения от МВР бе създадена национална гвардия на Русия, припомня всекидневникът.

Новото руско министерство на държавната сигурност ще участва в криминални разследвания на следствието и на вътрешното министерство, самостоятелно ще разследва най-важните дела и тези с най-голям отзвук, ще поеме процесуалния надзор върху следствието, ще бди и за вътрешната сигурност в ред силови ведомства.
Фактически на преобразуваната днешна ФСС ще бъдат върнати функциите на съветския комитет за държавна сигурност - КГБ, коментират източници на "Комерсант".

В процеса на реформата се предвиждало да бъдат сменени и днешните шефове на службите и ведомствата като "главния следовател" на Русия Александър Бастрикин, който можел занапред да разчита само на почетна длъжност. Говорителят на федералното следствие Владимир Маркин обаче опровергал слухове от този род в медийните съобщения.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
15
 
14
 
! Отговори
Марин, Стокхолм преди 7 години
Ръцете долу, *** синове! Съюз със СССР! Мачкай Вова!
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изненадааа! СССР се е изправил от гроба ...