Филипинският президент: Обама, върви по дяволите!

Родриго Дутерте ще купува оръжия от Русия и Китай
4 окт 2016 20:16, Петя Славова
83
Филипинският президент: Обама, върви по дяволите!
Снимка: БТА

Филипинският президент Родриго Дутерте каза на президента на САЩ Барак Обама "да върви по дяволите" и заяви, че САЩ са отказали да продадат някои видове оръжия на Филипините, но това не е проблем, тъй като Русия и Китай охотно биха ги доставили, предаде Ройтерс.

В реч в Манила Дутерте заяви, че е изгубил уважението си към САЩ и заклейми безпокойството на Вашингтон от кървавата му война срещу наркотрафикантите, в която за малко над три месеца са убити повече от 3400 души. Дутерте каза, че критиците му са "глупаци" и не могат да му попречат да води кампанията си срещу дрогата.
Дутерте каза, че САЩ не искали да продадат на страната му ракети и друго въоръжение, но пък Русия и Китай са го уверили, че лесно могат да му ги доставят.

"Ако не щете да продавате оръжия, ще се обърна към Русия. Пратих генералите в Русия и Русия каза: "Не се безпокойте, имаме всичко, което ви трябва, ще ви го дадем". А пък от Китай ни казаха: "Просто елате и подпишете и всичко ще бъде доставено", заяви Дутерте в реч, предавана по телевизията.

Според него САЩ е трябвало да подкрепят Филипините в борбата с наркотиците, но вместо това го критикуват заради големия брой убити, както постъпи и Европейският съюз.

"Вместо да ни помогнат, първият удар дойде от Държавния департамент. Така че можете да вървите по дяволите, г-н Обама, можете да вървите по дяволите. ЕС, по-добре изберете чистилището. Адът вече е пълен. Защо да ме е страх от вас?", попита Дутерте, цитиран от БТА.

Открито скъсване на отношенията на Вашингтон с Манила би създало проблеми в регион, където расте влиянието на Китай. Не са обсъждани и наказателни мерки като ограничаване на помощта за Филипините, казаха двама официални представители на САЩ.

Тези изказвания на Родриго Дутерте се разминават с топлите двустранни отношения между Филипините и САЩ и сътрудничеството между правителствата им, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби.

"Такава реторика, честно казано, се разминава с топлите отношения между филипинския и американския народ и значителното сътрудничество между двете ни правителства, което продължава и при управлението на правителството на Дутерте", отбеляза Кърби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
28
 
! Отговори
трибунала в Хага преди 7 години
Защо трибунала в Хага не осъди Обама за хилядите убити и прокудени в Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан и Либия? В следствие на американските бомбардировки? За концлагера Гуантанамо? За расовата дискриминация в Сащ? За поддръжката на убийствения фашистки режим в Куев? За тоталното подслушване и следене на хората в цял свят, включително и на Ангела Меркел? За измъчванията на иракчани в иракския затвор Абу Граиб в Багдад? За създаването на ИД и въоръжаването и с американско оръжие?
6
22
 
7
 
! Отговори
образовайте се преди 7 години
До 6 . 65 % от всички стоки., храни машини. самолети и коквото се сетиш в света, се ПРОИЗВЕЖДА В САЩ !!! Не се излагай бе момче, почети по Икономика !!!!!
5
23
 
6
 
! Отговори
кой е тоя преди 7 години
Спрете му кокаина на този Дуерте !!!! Та ако иска да купева и от Марс !!!
4
5
 
29
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Я ми напомни някоя стока да пише Произведено в САЩ. Аз не съм виждал такава от 25 години. Последното беше дъвка Уинтерфреш. Само с дъвки да правят 15 трлн БВП, бая са разтягали дъвката краварите.
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човека за втори път казва истината за щатите. И затова отива при държави, които ще го уважават. А щатите загубиха още един важен съюзник в Азия.А те се свършиха. Само Тайван им се води по акъла.
2
32
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как те Русия ако не е оръжия и газ ще умрат прави. Те друга икономика нямат както са "голямата работа".
1
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велиииик!Най-великите в света - Филипинският президент, Генералът-летец, Ким кореецът, Ирина Бокова и 25-те редовни коментатора в днес беге! Това е половината свят, при това по-добрата половина!