Русия укрепва военното си присъствие в Сирия

Там са разположени 4300 военни, бойна авиация, кораби, ПВО
7 окт 2016 18:25, Елка Василева
245
Русия укрепва военното си присъствие в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Повече от година, след като започна военна интервенция в Сирия, Русия продължава да подсилва военното си присъствие и своя арсенал в тази страна, за да предприема въздушни атаки - най-вече в Алепо, независимо от критиките на Запада, пише Франс прес.

През март Владимир Путин заяви, че изтегля част от контингента си. В Сирия обаче все така прииждат оръжия и бойни кораби; същевременно политическото уреждане на конфликта е в безизходица и американците вдигат ръце, а Русия получава свобода на действие. Нека видим с какви военни средства разполага Москва в Сирия.

Личен състав на войските

В Сирия са разположени към 4300 военни. Пилоти, артилеристи, морски пехотинци, както и обикновени готвачи. Повечето живеят във военновъздушната база "Хмеймим" недалеч от Латакия, крепостта на Башар Асад в Северозападна Сирия.

Освен това в редица селища руски военни "съветници" подпомагаха сирийската армия в използването на артилерийска техника.

Двайсетина руски военни са загинали в Сирия, откакто на 30 септември 2015 г. започна намесата на Москва. Независимият печат в Русия обаче информира за руски наемници в близкоизточната страна и за загуби в редиците им, по-специално когато сирийските сили отвоюваха античния град Палмира с подкрепата на руската авиация.

Съвсем наскоро министерството на отбраната разработи проектозакон, осигуряващ за пръв път възможност да се сключват "краткосрочни" договори с военните, участващи в операции "срещу терористи извън Русия". Фактически тези шестмесечни до едногодишни договори биха улеснили изпращането на пенсионирани командоси от специалните части за кратко време в Сирия като свръхсрочно служещи.

Изтребители и бомбардировачи

Бойната авиация на Русия е острието на военната й интервенция. Предмет на гордост за руснаците, чествали като "герои" своите пилоти, участващи в сирийската кампания, тя означава разрушения и ужас за мирните жители на страната, пострадали според Запада и сирийската опозиция от страховитите бомби, каквито хвърлят руски и сирийски самолети по-специално в Алепо.

Петдесетина самолета бяха базирани на летище "Хмеймим", преди да бъде обявено през март изтеглянето на част от руския контингент. Миналата седмица в. "Известия" съобщи, че там е пристигнала група Су-25 - щурмови самолети, използвани за подкрепа на сухопътни операции.

През изтеклата година въздушната база "Хмеймим" бе използвана от щурмови самолети и бомбардировачи като Су-24, Су-25, Су-30, също и от изтребители четвърто поколение Су-35 - последния модел, произвеждан в Русия. Руската армия задейства в Сирия и десетки бойни хеликоптери, най-вече ударни Ми-24, и Ми-8.

Москва може да вдигне в небето и бомбардировачи Ту-22, базирани в Русия, за да нанесат удари в Сирия. И както с радост припомни в четвъртък министърът на отбраната, бомбардировачи Ту-160 изстреляха от руска територия крилати ракети Х-101 с обсег 4500 км.

Кораби и противовъздушна отбрана

За да осигури защитата на база "Хмеймим", Русия разположи там през ноември 2015 г. свръхмодерни зенитно-ракетни комплекси С-400 - системи, предназначени по-специално за отразяване на въздушни атаки. Армията развърна и мобилни зенитни установки като "Панцир" и "Тор-М1".

А щом отношенията с Вашингтон се обтегнаха, след като американската администрация реши да сложи край на преговорите за установяване на примирие в Сирия, Кремъл заповяда силите му в Тартус, където използва пристанищни съоръжения, да бъдат подкрепени със зенитни комплекси С-300.

Така със своите С-300 и С-400 Русия гарантира изцяло отбраната на двата си опорни пункта в Сирия. Макар и логична от военна гледна точка, тази мярка разтревожи Вашингтон. Тъй като бунтовниците и джихадистите не разполагат със самолети, комплексите С-300 и С-400 фактически са разположени в отговор на самолетите, изпратени от коалицията начело със САЩ в сирийското небе и на западните военни кораби в Средиземно море.

Към руската флотилия в тази зона ще се присъединят три корвети, въоръжени с крилати ракети. Една от тях - "Мираж", носи противокорабни ракети. А в близките седмици единственият самолетоносач на руските военноморски сили - "Адмирал Кузнецов", ще се включи в групировката с ударната мощ на десетките самолети на борда му.

През последната година впрочем за удари срещу "терористични обекти" в Сирия бяха използвани и подводници, но министерството на отбраната не е споменавало скоро да се намират в региона. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
8
 
! Отговори
българия преди 7 години
Честити рожденният ден на Владимир Путин-борец срещу терористите!
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 73Потресаващо е, че си толкова глупав и с промит мозък.В ерата на интернет и огромно количество информация ти продължаваш да налагаш комуноидните извращения на тема наука. Да ти припомням ли че соца дефинираше генетиката като буржоазна лъжа ?
73
0
 
4
 
! Отговори
до 72 преди 7 години
Между другото американски спускаем апарат не е кацал на Венера. Където условията са по-страшни и от Ада. Атмосферно налягане от 80 атмосфери, температура 450 градуса, дъждове от сярна киселина.И въпреки това, само руснаците успяха. Още през 1963 година!
72
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бе, понеже някъв копекаджия смешен,изтърси великата глупост, че Ломоносов бил измислил студеният синтез.Смехотворно е, как може да има такива?Не карайте горкият човек и велик учен да се върти в гроба.
71
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 73О ти да не би да си продукт на соц образованието което обичайно се свързва с енциклопедични знания, маршове, песни и стихове в прослава на БКП, КПСС и Вожда?!Явно соц образованието не е било много добро щом се жалваш че си беден и гладен.
70
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 72Да бе... всички други учени по света не знаят, това което казваш. Ти единствен знаеш. И за Ломоносов и за радиовълните и за комп. графики. Между другото, смарттелефона ти също снима комп. графики.. да те светна :)))
69
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ти е казал, че снимките от Плутон са дошли веднага?Освен това, няма как да са кристални. Огромните разстояния означават смущения....
68
2
 
6
 
! Отговори
до 72 преди 7 години
А защо Наса всичките снимки които публикува са все компютърни графики? Няма нито една реална. Както и филмите за Луната. И между другото радиосигнал от 10 милиарда километра няма как да дойде до Земята. Още повече от сонда голяма колкото кафеварка. Американците ви лъжат като калайджии. Каква ще е мощността на радиопредавател работещ толкова отдалеч. Че и телевизионни снимки да изпрати! Може, може, балъците не свършват!
67
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koга е живял Менделеев,и кога Ломоносов, умникко?По времето на Менделеев, структурата на атома е вече била известна.Студен синтез такъв, хахахахахахахааха.
66
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това, че Менделеев е бил велик учин не прави Путин по малък диктатор и фашяга.
65
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 71Менделеев е велик учен живял и творил в загнилия царски период който Ленин затри и дефинира като бедствие.Иначе :В първоначалната таблица на Менделеев има нулев период. В него са елементите, които сега се подреждат в VIIIА период.И още преди водорода, който сме свикнали да смятаме за първия елемент в таблицата, Менделеев е слагал още два несъществуващи по сегашните ни представи елемента нютоний и короний.Менделеев няма нищо общо с Ломоносов. Грешни аналогии, путинофилий
64
0
 
6
 
! Отговори
до 71 преди 7 години
Сигурно същото ще кажеш и за Менделеев? Който е открил Периодичната таблица, която е актуална дори и днес и завинаги. Как е измервал атомното тегло на веществата, дори и на тези които не са били открити? А кой западен учен е постигнал това?
63
0
 
4
 
! Отговори
николаев преди 7 години
руссия не искате да трепе джихадисти мигранти не искате да идват в българия руснаците комунисти а още от зимата почвате да чакате руски туристи че малко да живнете руския газ бил скъп за българия а след продажбата през колко ръце се препродава не питате правителството си а и да питате няма кой да ви каже евросъюза също плюете и от него сте недоволни а сте доказали че за нищо не ставате както казвате и *** за зеле не ставате
62
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 72Всъщност НАСА изпрати снимки от всички планети в Слънчевата Система. Руснаците успешно атакуват океанското дъно чрез свободно падане на повредена руска апаратура.
61
0
 
12
 
! Отговори
хехе преди 7 години
Епа руснаците си имат си ракетки...слагат си ги кадето искат .....Да не би да са си поставили ракетните комплекси С-400 и С300 незаконно ?Напротив даже с разрешението на Асад...Американски войски има в над 40 държави в Света (включая в България)...Какво толкоз сте се разтревожили за Руснаците .....Междудругото те май нямат други войски извън територията на Русия ...освен тези в Сирия ....Нагли НАТО-вци бре "...треската в чуждото око виждат а гредата в собственото си не виждат.."
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Koгато ваша сонда стигне до Плутон и изпрати HD снимки,тогава ще говорим.Това че ви ползват за товарни мулета заради евтините ви двигатели, чудо голямо....
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 68Не го е доказал. Само го е наблюдавал. Не е успял да го формулира като закон.
58
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако става дума за ЕкзоМарс 2016, руснаците играят ролята на такси с ракета Протон (няма да казваме на колко години е ракетата ) и има един детектор вътре. Колкото има и България. България също участва с "Люлин-МО" . Всичко останало е европейско и американско.Остава въпроса, кога Русия за последно е изпратила сама, собствен апарат без чуждо участие. Преди колко десетки години ?
57
0
 
3
 
! Отговори
до 64 преди 7 години
На 16 март тази година стартира ракетата Протон с международната научна експедиция до Марс, наречена Екзомарс.Задачата на 11-те руски и 3-те европейски уреда, монтирани на орбиталния и на спускателния апарат, е да изследват по-детайлно атмосферата на Марс и да потърсят признаци на живот
56
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ломоносов е доказал експериментално, ЧЕ ПРИ ХИМИЧНА РЕАКЦИЯ, МАСАТА НА УЧАСТВАЩИТЕ В НЕЯ ВЕЩЕСТВАЕ РАВНА НА МАСАТА НА РЕЗУЛТАТНИТЕ НА ТАЗИ РЕАКЦИЯ ВЕЩЕСТВА.Студеният синтез, *** рубладжийски, е НЕЩО СЪВСЕМ ДРУГО.Туп си като слонско седалище, за такива като теб ли путин си дава копейките????????Ужс.