Напрежението между Русия и САЩ - най-силното от 1973 г. насам

Искаме нормализиране на отношенията, обяви Виталий Чуркин
15 окт 2016 15:11, Красимир Ангелов
141
Напрежението между Русия и САЩ - най-силното от 1973 г. насам
Снимка: БТА

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин изрази мнение, че сегашното напрежение между Русия и САЩ е може би най-силното от 1973 г. насам, предаде Асошиейтед прес.

"Общата ситуация според мен сега е доста зле, може би най-зле от 1973 г.", каза Чуркин пред журналисти в Ню Йорк и продължи: "Но дори да имаме сериозни търкания и различия, като Сирия, продължаваме да работим по други проблеми и то понякога доста добре".

Египет и Сирия нападнаха изненадващо Израел на 6 октомври 1973 г., свещения ден Йом Кипур в еврейския календар. Според историци тогава вероятността да избухне война между Русия, която подкрепяше арабите, и САЩ, които бяха най-близкият съюзник на Израел, е била най-голяма след кубинската ракетна криза през 1962 г., отбелязва АП.

По думите на Чуркин редица неща, които са влошили руско-американските отношения до сегашната ниска точка. Той даде за пример решението на САЩ и НАТО да подобрят сигурността си "за сметка на Русия" с приемането в НАТО на много източноевропейски страни от бившия съветски блок, както и оттеглянето на САЩ през 2001 г. от договора за противоракетна отбрана.

Руският посланик каза още, че една от най-големите провокации при управлението на президента Джордж Буш е била срещата на върха на НАТО през 2008 г., на която бе решено, че Грузия и Украйна трябва да станат членове на НАТО. И най-важното, продължи Чуркин, бе конфликтът, избухнал в Източна Украйна през април 2014 г., след като бившият украински президент Виктор Янукович, който бе съюзник на Москва, бе свален от власт с големи протести.

Според Чуркин това е било преврат, подкрепен от САЩ. Скоро след това Русия анексира украинския Кримски полуостров, на което Западът отвърна със санкции срещу Москва, напомня АП.

Посланикът увери, че Русия иска нормализиране на отношенията със САЩ. "Ако смяната на президента помогне, чудесно", каза Чуркин. Но дори Барак Обама да бе останал президент за още един мандат - нещо, което конституцията на САЩ забранява, ние щяхме да бъдем принудени да се опитаме да се върнем към нормални отношения", каза руският посланик в ООН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Минку саламяАк оне знаеш,евреи са били всички комунистически лидери в СССР-от Октомврийската революция до края му,без Сталин,а днешните хулигани в Кремъл са до един евреи.За Путин може да се спори.
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РОССИЯВ Русия си живеят само руските сноби в по-големите градове,но и те започнаха да изпитват на гърба си санкциите.Трябваше да им платим самолетните билети,да се върнат вкъщи от нашето море,защото туроператорите им ги бяха зарязали поради неплатежоспособност.В останалата част на страната цари глад мизерия,безправие,липса на здравеопазване-затова си ходят още с железните коронки и се търкалят пияни безработни."Висшето"им е пълна промивка.
101
2
 
5
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
До Анонимен ЗАТОВА РУСНАЦИТЕ СИ ЖИВЕЯТ МНОГО ПО ДОБРЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ ВСЕКИ ТРЕТИ Е СЪС ВИСШЕ ОБРАЗУВАНИЕ А ВЪВ БЪЛГАРИЯ РАСТЕ НЕГРАМОТНОСТА ВСЕКИ ТРЕТИ Е СЪС СРЕДНО МАЛЦИНСТВАТА СА НЕГРАМОТНИ.И ТИ СРАВНЯВАШ ДОЛАРА С РУБЛАТА.РУСИЯ ДЪЛГОВЕ НЯМА АМЕРИКА КОЛКО Е ДЛЪЖНА НА КИТАЙ.А БЪЛГАРИЯ ЗНАЕШ ЛИ КАКЪВ ДЪЛГ ИМА КОГАТО ЩЕ ПИШЕТЕ ПРОТИВ РУСИЯ ПОМИСЛЕТЕ СИ ЧЕ СТАВАТЕ ЗА СМЯХОТ БАЙ *** НИЩО НЕ СТАВА ОТ НЕГО САМО МОЖЕ ДА СЕ СМЕЙИ ДА СЕ ПОДИГРАВА.НАЙ ГОЛЯМАТА НЕГРАМОТНОСТ В ЕВРОПА ТОВА Е БЪЛГАРИЯ
100
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма ли понбе един свестен журналист в тая държава?
99
11
 
3
 
! Отговори
Украйна преди 7 години
Народа на Крим, ако пожелае да се присъедини към НАТО, какъв ще е ултиматума на Путин.
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво става на тези срещи наБрикс и какви са икономическитеим показатели бълг. продажнимедии, както и западните нямада ви кажат никога. Същотокакто и за извънземните на Луната, енергията на вакуумаи някои други важни неща.
97
0
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Куче което много ляе, не хапе.Ай да спрят да се джафкат и да видят как да си оправят държавите вътре (и САЩ и Русия).
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
118 Всичко , ти кажи кое не е американско
95
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парламентская ассамблея Совета Европы вчера, 12 октября, приняла две резолюции по Украине, в которых российско-украинская война называется "российской агрессией" и содержится призыв к РФ вывести свои войска из Донбасса. Речь идет об отчете чешского депутата Кристины Зеленковой "Политические последствия российской агрессии в Украине", за который проголосовали 73 члена ПАСЕ, и отчете немецкого политика Мариэллы Векк "Средства правовой защиты в случаях нарушений прав человека
94
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай, с тази "мижава икономика" купи пристанището в Пирея най-голявото в Средиземно море.
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
109Не може да са руски, нали сме"СУВЕРЕННА " държава.
92
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде иска да ги разселване? Мигрантите си ходят където си искат. Щудно защо всички искат в натовски държави, глупави ли са?БЕ НЕ СА ГЛУПАВИ, ТАМ ГИ ПРАЩАТ, ТАМ ОТИВАТ. САМО НЕ СЕ ЗНАЕ КОИ СА РЕГУЛИРОВЧИЦИТЕ.
91
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един хартиен долар= 65 златни рубли. Само преди година бяха 35 златни рубли. А след година...?
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей добре, че мечтите са безплатни иначе с тоя курс на рублата не ви мисля...
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 106Ей виж ако бяха руски а...
88
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ ТО И В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ МАЛКО ХОРА БОРАВЯТ С ДОЛАРИ, ДОРИ И ОТ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ ПЛАЩАТ В ЕВРО.
87
4
 
7
 
! Отговори
98 преди 7 години
Робите на Римската Империя също не са вярвали, че един ден Рим няма да ги управлява. Ти имаш мислене на роб и промит от медиите мозък. Съжалявам те. А за доларите.. изчакай 1-2 години и ще видиш какво шоу ще стане.
86
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ ТО И ДА ИСКА , НЕМОЖЕ. ЩОТО СИ ИМАМЕ И 400 АМЕРИКАНСКИ ТАНКА, И АМЕРИКАНСКИ САМОЛети ДЕТО "да ни пазят" (сигурно ни пазят да не избягаме), пък и американски войници за гарнитура.
85
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като спрат големите икономики да боравят с долара и....просто няма да са големи вече.
84
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да бе, доларът е хартийка, пък рублата е златна....хахахс