Европа обмисля нови санкции срещу Русия

ЕНП, Зелените и либералите искат Путин да си плати за Сирия
20 окт 2016 12:37,
169
Европа обмисля нови санкции срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз да наложи по-тежки санкции срещу Русия, призовават в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск председателите на три от осемте групи в Европейския парламент.

Най-голямата - ЕНП, както и Зелените и либералите, настояват санкциите да са прицелени в руския президент Владимир Путин и най-близкото му обкръжение, за да имат по-силен ефект.

"Безразборното използване на химически оръжия и варел бомби срещу цивилни граждани в Алепо трябва да спре. ЕС се нуждае от силен лост, който да спре руските военни престъпления в Сирия и по-строг режим на санкции, насочени към Путин и неговия вътрешен кръг", се казва в писмото.

То е подписано от лидерите на ЕНП Манфред Вебер, на либералите Ги Верхофстат и на Зелените Ребека Хармс.

"Външните министри на ЕС вече приеха персонално насочени санкции срещу определени сирийски официални лица. Сега е ред на Европейския съвет да предприеме реални мерки, които да окажат натиск на руското ръководство да спазва международното право", се казва още в писмото.

Трите парламентарни групи имат общо 333 от 751-те евродепутати. От апела отсъстват всички леви групи в парламента, както и консерваторите и евроскептиците. При ЕНП членуват българските евродепутати от ГЕРБ и ДСБ, а при либералите - тези от ДПС.

От трите европейски партии, подписали писмото до европейските лидери, са излъчени и две трети от премиерите и президентите, които утре ще обсъждат отношенията на ЕС с Русия на срещата си на върха в Брюксел.

Не е изключено към политическата инициатива да се присъединят и социалистите, след като френският президент Франсоа Оланд, който принадлежи към тяхното политическо семейство, също не изключи нови санкции срещу Русия.

След неуспеха на срещата на Нормандската четворка - Германия, Франция, Русия и Украйна в Берлин снощи Оланд и германският канцлер Ангела Меркел (ЕНП) заплашиха директно Русия със санкции.

В отговор на въпрос дали е вероятно ЕС да разгледа необходимостта от санкции срещу Кремъл, френският президент заяви, че "всичко, което може да се разчете като заплаха, може да е полезно".

"Това, което се случва в Алепо, е военно престъпление...бомбардировките на режима и неговите поддръжници трябва да спрат", добави той.

Меркел също не изключи санкциите като възможност.

Френският президент и германският канцлер оценяват като незначителен и напредъка в Украйна, където ЕС прилага санкции до изпълнение на Минското споразумение. Те обаче ограничават пътуванията в ЕС на някои политици и военни, без да засягат пряко руския президент и неговото близко обкръжение. В отговор на европейските ограничения Кремъл въведе ембарго върху вноса на селскостопанска продукция и храни от Европа през август 2014 г.

В понеделник външните министри от ЕС разшириха кръга лица от режима на президента Асад, чийто паспорти получават черни печати, а сметките им в ЕС ще бъдат замразени. Брюксел показа втърдяване на тона и спрямо Русия, но първият дипломат на Съюза Федерика Могерини заяви, че нито една държава не поддържа санкции срещу Русия заради бомбардировките на Алепо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: УкрайнаЕСсанкцииСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 136Робство викаш?! А ТИ ОТИДЕ ЛИ ДА СИ СЛОЖИШ ПРЪСТОВИЯ ОТПЕЧАТЪК, КАТО ПРЕСТЪПНИК, ЗА ДА ТИ РАЗРЕШИ ГРАБЕРСКИЯТ РОБОВЛАДЕЛЕЦ, ДА ПОЛЗВАШ ЗА ЛЕЧЕНИЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ ПАРИ, КОИТО СИ ВНАСЯЛ ЗА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ ГОДИНИ НАРЕД?Ега ти свободолюбивата психика, а?
106
0
 
1
 
! Отговори
RUSIQ преди 7 години
докато някой чака на Русия да и свършат парите,американските *** вече ще са умряли,свърши мандрата вече да си печатят фалшиви пари,поради което разбиха икономиките на всички държави,повече никой не ги иска и никой няма да застане на тяхна страна,те изпитват панически страх от Русия,която така или иначе ще ги унищожи,и ще избави цялото човечество от тая световна напаст,смърт на американските ***
105
0
 
3
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Могерини- нито една държава не потдържа санкциите с/у Русия заради Алепо !?!?ЕНП и сателитите и са апологети на обществото на господари , слуги и роби ! /Според мен ,можем да бъдем ОБЕДИНЕНО ЧОВЕЧЕСТВО, сама ако премахнем световната система от частни банки /създадена от евреина Ротшилд / .Финансите трябва да са собственост само на обединените в държава хора. Трябва да има междудържавни регулаторни институции,но частните банки са причината за насилието по света .
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еее, нека първо САЩ плати за Югославия!!!
103
1
 
9
 
! Отговори
един там преди 7 години
В Алепо беше обявено време без бомбандировки! Натовски бомбандировачи, в случая белгийски, обаче продължават да бомбандират! Нищо- те не вършат военни престъпления- техните бомби са демократични!
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да укрепим руската икономика и импортозамещението с още повече санкции!!!
101
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Врабче45 години съветско робство не е зло викаш ?! :)))) Егати робската психика имаш.
100
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма какво да го мислят. Санкции до дупка.
99
5
 
3
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Правилно!!! Джуджо само боят ще го вкара в пътя...
98
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Престъпление против човечеството е да бомбардираш един милионен град заради няколко терориста.
97
7
 
6
 
! Отговори
пехотинец преди 7 години
Правителството на Съверена Република България не само трябва да подкрепи нови огромни санкции срещу режима в Кремъл, но и евентуална военна операция за освобождаване на руският народ от Путиновата тирания, включително и категорична подкрепа за водороден ядрен удар в центъра на червеният площад в Москва!
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Врабчето, кълви си трошиците и не се обаждай много ...Тука не е за врабчета
95
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другарки и другари, ... според Герман Греф до една година Русия свършва парите и после да му е яко на другаря ви Путин ... а и на вас покрай него !и никакви минуси няма да променят неприятната ЗА ВАС истина !
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа обмисля нови санкции срещу РусияЕвропа само ще предизвика още по голямо развитие на Русия. Само не знам като се развие Русията толкова много, кой ще я навива обратно.
93
3
 
10
 
! Отговори
тя преди 7 години
За да оправдаят гадното си отношение към Русия , в частост Путин , ги винат във всички земни грехове! Нарочно вършат натовците безобразия и после ги преписват на кого, ха познайте от раз!
92
11
 
5
 
! Отговори
G преди 7 години
Русия направи фатална грешка с Украина , като агресивно и демонстративно открадна Крим и нападна източната и част ! Подкрепя терористи и бомбардира мирни сириици с цел да дестабилизира Европа с бежанци !!! Държава , която претендира за световна суперсила има БВП по малък от Ню Иорк !!! Това са чисти световни хулигани и терористи !!!
91
4
 
7
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Русия отдавна скъса със социализма .Сомо нашите социалисти -русофили не са го разбрали.И ако някой от европейските социалисти прапагандира социализъм във варварския вид който беше при нас , ще бъде разстрелян веднага.Техните разбирания са съвсем други.
90
9
 
6
 
! Отговори
ха хо преди 7 години
До Въпроси има ли?че с какво русия става по-силна след санкциите бе ,че едва отделя средства за военни кампании ! руснаците мизеруват ,а путин им обира и последната рубла за да може да поддържа армията
89
0
 
7
 
! Отговори
ти счупи тъпомера преди 7 години
До Въпроси има ли?Въпроси няма , има констатации относно теб ,голям майтапчия си !
88
5
 
9
 
! Отговори
Въпроси има ли? преди 7 години
Натовския професор Ричард Конъли, пише в анализа си, че санкциите на Обама срещу Русия само са укрепнали страната, и че ако натиска срещу Русия продължава, тя ще стане още по-силна. Въпроси има ли?