Магазините във Венецуела се пълнят, но цените са космически

Страната се е отказала от социалистическата си мечта да контролира всички цени
28 окт 2016 08:54, Елка Василева
11
Магазините във Венецуела се пълнят, но цените са космически
Снимка: архив, Reuters

Обявени за изчезнали от години, продукти като олиото, млякото и оризът направиха голямото си завръщане в супермаркетите във Венецуела, но цените им са космически. Това е сигнал, че страната се е отказала от социалистическата си мечта да контролира всички цени, информира Франс прес.

С облещени очи Делиа Мендоса гледа цената на червения зрял фасул, който е много популярен във венецуелската кухня: 4211 боливара или 6,4 долара в страна, където минималните доходи са 65 000 боливара или 100 долара.

"Невероятно!", измърморва тази пенсионерка на 75 години, преди бързо да остави пакета на рафта.

Преди няколко месеца на фона на разнебитената икономика и галопиращата инфлация правителството на президента Николас Мадуро леко отпусна юздите на контрола си върху цените, позволявайки по-специално внос от Бразилия и Колумбия на някои храни, чиито цени да се определят свободно.

Още по темата

Мярката, която се прилага в редица щати на страната и в по-малка степен в Каракас, е малка революция за чависткия (от името на починалия бивш президент Уго Чавес - 1999-2103 г.) политически проект. От 2003 година Чавес бе наложил строг контрол на цените според "социалистическия идеал", както той казваше.

"Правителство някак си реши да си затвори очите за каквото и да било регламентиране, което бе въвело", коментира Асдрубал Оливерос, директор на консултантската компания Ecoanalitica и това позволи много предприятия, вносители и търговци, да върнат (в страната) редица продукти".

Проблемът обаче е, че потребителите трябва да бръкнат дълбоко в джоба си, защото тези стоки се продават според курса на долара на черния пазар и така цените хвръкват нагоре.

На фона на изострящата се икономическа, социална и политическа криза за днес, 28 октомври, опозицията във Венецуела обяви обща стачка и се очакват протестни акции срещу политиката на президента Николас Мадуро.

Опозиционните лидери призоваха за обща стачка в петък и се заканиха, че ще организират масов поход към президентския дворец на 3 ноември, ако не бъде задвижена отново процедурата по свикването на референдум.

Армията пък обяви, че ще поеме контрол върху предприятията, които се включат в свиканата от опозицията обща стачка.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: цениВенецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кво се оказа - че разни шо0оши са крили продуктите за медиен цирк - бедност и глад, и сега вадят скритото и го пласират като горди капиталисти...
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледайте какво става във Венецуела за да разберете какво ще се случи през 2017 на Русия. Две държави близнаци разчитащи само на природните си богатства. Русия спешно търси да заграби нови територии, защото сегашната им територия макар и огромна е недостатъчна да ги изхрани.
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И венецуелските мисири бавно започват да загряват че от социализъм файда няма. Глада лекува най-бързо левите утопии.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога най-накрая света ще забрани комунистическата секта?
6
3
 
6
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До Наблюдател- Абе ти като толкова им се възхищаваш-какво правиш тук???Хващай пътя за комунистическия рай...
5
0
 
3
 
! Отговори
хохо преди 7 години
тъкмо ще си карат повече колите и ще пър.ят по-малко!
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А това е държава, богата на петрол..И те не можаха да изградят Светлото бъдеще.Какво остава за шебеци като нас, дето нямаме и шепа природни ресурси????
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1999 - 2103г., изкарал е има-нема 104г.
2
18
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
А това с опозицията вече сме го виждали и у нас, тя е добре подплатена финансово от световните "демократизатори". Май там се казват "Америка за Венецуела". Но браво на армията!
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страната се е отказала от социалистическата си мечта да контролира всички цени+++Ще ги налази Путин за предателство май !