Турция си иска Гюлен. Нарече го терорист

Страната може да развали отношенията със САЩ, предупреди Боздаг
28 окт 2016 08:08, Петя Славова
15
Турция си иска Гюлен. Нарече го терорист
Кадър: YouTube

Министърът на правосъдието на Турция настоя САЩ да предадат мюсюлманския духовник, когото Анкара смята за организатор на опита за преврат през юли, или рискуват сериозно да навредят на отношенията между двете държави, предаде Асошиейтед прес.

Бекир Боздаг говори пред журналисти един ден след като се срещна с американския министър на правосъдието Лорета Линч. Той каза, че живеещият в Пенсилвания ислямски духовник Фетхуллах Гюлен е терорист.

"Каквото означава Осама бин Ладен за САЩ и за американския народ, същото означава Фетхуллах Гюлен за Турция и турския народ", каза Бекир Боздаг, цитиран от БТА.

Съединените щати не бързат с екстрадицията на Гюлен, като подчертават, че Турция първо трябва да представи достатъчно доказателства за неговото участие в опита за преврат, при който загинаха над 270 души. Гюлен отрича да има нещо общо.

Още по темата

Министерството на правосъдието на САЩ посочи в изявление в сряда, че "и в двете държави екстрадициите са обект на съдебна процедура и съответно трябва да отговарят на стандартите за представени доказателства на страната, от която се иска екстрадицията".

Боздаг посочи, че новите доказателства, които Турция е представила за Гюлен, включват признания на обвинени заговорници в Турция, които казват, че са действали негова заповед. Турският министър на правосъдието каза още, че Гюлен е получавал тайни записи на разговори на високопоставен турски представител, които са му били предоставени от един от неговите последователи.

"Разбира се, ако процесът се проточи или ако стане грешка в този процес, това ще бъде голям удар за отношенията", каза Боздаг. "Ние искаме САЩ да ни разберат, защото антиамериканските настроения сред турския народ се увеличават", допълни той.

Ройтерс отбелязва, че министерството на правосъдието на САЩ не е предприело никакви стъпки за започване на процес по екстрадиция на Гюлен, съгласно представените до момента доказателства от Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
4
 
! Отговори
PD преди 7 години
Като се има предвид, масовия терор над определени високообразовани служители в държавата, и заиграването с масите през възраждане на великооттомански илюзий, по скоро Гюленистите нямат нищо общо с реакционния ислям разпространяван от Саудитите. Турците никога не са били искенно религозни. За тях това е било делител за безнаказана далавера. И сега Ердоган прави точно това. Пари от оръжие и кражба на петрол, като се умива с политическите си конкуренти, представяйки ги пред света като ислямисти
6
3
 
4
 
! Отговори
Бой и гей преди 7 години
*** физиономите на тези двамата да ги сложат двамата в кафе с само по *** и кой когото надвие и после за купата с наща тиква каратиста :)
5
4
 
7
 
! Отговори
DenizMolitor преди 7 години
За мен има 3 сценарий..1-Гюлен е Американско/Масонски продукт2-Приемат всички обвинения и екстрадират Гюлен3-Ердоган стой зад пуча
4
10
 
3
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Както е тръгнало САЩ че изнасят демокрация и в Турция скоро...
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е той си е терорист. Но шефовете му са в белия дом и сената, те водят световния тероризъм
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 112Кво пък ще даваме !? То никой не ни брой за живи. Само се гаврят с нас.
1
4
 
6
 
! Отговори
112 преди 7 години
Даваме Гюлен, само ако вземете всичките ни мигранти! Иначе ще си го пазим :)