Нова Зеландия – най-процъфтяващата страна

Доскорошният лидер Норвегия отива на второ място
3 ное 2016 22:30, Петя Славова
90
Нова Зеландия – най-процъфтяващата страна
Снимка: Reuters

Най-процъфтяващата страна в света вече не е Норвегия, а Нова Зеландия, пише Business Insider. До този извод стигнал британския научноизследователски център Legatum Institute, които ежегодно съставя рейтинг  за проспериращите страни в света (Prosperity Index).

Така доскорошният фаворит – Норвегия, която седем години бе лидер в топ листата отива на второ място. Страната отстъпи на Нова Зенландия по всички критерии, освен по този за образование, безопасност и екология.

Третото място заема Финландия. Тази страна е призната, че е първенец по ефективност на властта, развитие на демокрацията и  гарантирано върховенство на закона.

Швейцария е лидер в областа на образованието и заема четвъртото място в класацията. Следват Канада, Австралия, Нидерландия Швеция и Дания. Великобритания се намира доста назад – чак на 15-о място.

Страните, които са обратно на тази класация са Йемен, Афганистан, Централноафриканската република, Судан и Конго.

При съставянето на рейтинга в Legatum Institute отчитат 104 фактори, характеризиращи процефтяващите 149 страни.

В това число влиза няколко критерии – освен икономически, социални свободи, екология, климат, така и детска смъртност, начин на управление и други данни, които са показатели за ситуацията в дадената страна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
2
 
! Отговори
... преди 7 години
кАде е братска Россия е русофилчета...гледам у топа само държави от запада..е може би тряя изключим Нова Зеландия *** дефиницията западна държава, ама и тряя ги разграничим от катуна на Путин там БРИКС ли беше...ИБРИК ли беше...
53
3
 
4
 
! Отговори
wasilew преди 7 години
добре са защото там никога не ги е тъпкал руски ботуш а за комунизъм не са и чували
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ами сега? 71Един прекрасен аргумент защо трябва да се стремим към цивилизована Европа и да правим всичко възможно, за да не позволим на Русия да ни завлече в блатото в което е затънала.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До аня 74Ами върни се в България. Що стоиш там?
50
2
 
4
 
! Отговори
аня преди 7 години
До ХА ХААми аз не получавам рубли, а крони. Животът на всеки човек е различен и пълен с превратности. Ела в тази страна , поживей, пак после си коментирай.
49
0
 
24
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Спомнете си за тази статия следващия път когато минете на червено, дадето едни пари на катаджия, изхвърлите си *** на земята, паркирате на инвалидно място или просто предредите някой на опашката в магазина...Проблемът не е в управляващите, а си е в нас. След като не можем да спазваме елементарните правила в обществото какво остава за всички останали.
48
5
 
5
 
! Отговори
ХА ХА преди 7 години
До аняНали? Друго си е да пишеш глупости за няколко рубли и студена пица!Нека се мъчат норвежците! Като ги гледам всичките емигрират в Русия...! Ха ха!
47
5
 
5
 
! Отговори
Ами сега? преди 7 години
Когато фактите говорят, добре е и путинофилите да замълчат!Ако сте достатъчно интелигентни, ще откриете класацията и ще видите, че България е 57-***, а Русия 95-та в класацията! Което разбива на пух и прах една от опорните ви точки за качеството на живот в Русия!Естествено, вие на класации, които не са поръчани от вожда ви Путин, не вярвате, нали?ХА ХА ХА!
46
4
 
8
 
! Отговори
аня преди 7 години
Глупости са за Норвегия. Живея в тази страна и и е безумно скъпо, пълно медийно затъмнение. Не учат, защото не им се отдава и са мързеливи. Образователната им система е с 50 години назад от нашата, много дименции при норвежците, а стандарта на живот, сравнен с покупателната способност е ниска стойност.
45
1
 
19
 
! Отговори
А България? преди 7 години
Да предположа ли къде е България в класацията?В долната част на подреждането, и с бързи темпове се опитва да измести Конго!С любезното съдействие на Народното събрание, Министерски съвет, Прокуратурата и заспалия ни Народ...!
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НайденовМного пред Рашка-********.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ястреб ОттоманскиВъв всеки случай, далеч преди анадолия и нейните обитатели.
42
5
 
5
 
! Отговори
Ястреб Оттомански преди 7 години
А къде се е класирала великата тикволандия на трите язовира, обитавана от най-умните, красиви, стройни и правоглави създания във Вселената, българите?!
41
2
 
7
 
! Отговори
Найденов преди 7 години
Дека е Тиквостан-на кое място е?
40
1
 
12
 
! Отговори
Взвод преди 7 години
Както казва героят от филма"Взвод":"Оправданието е като ***, всеки си го има", каквото и да говорим няма да сме като Нова Зеландия. Интересно, защо не са написали на кое място сме ние? Може би по-близо до Африканските страни. Истината е че проспериращите държави са такива защото народа е суверена и всичко се случва в негова полза. Ние сме африкинска държава, стадо офце,вожд и свита. Стадото си върви и си живее в кафявата течност. Вожда коли и размахва камшика. Страх, глупост и простотия само
39
1
 
7
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
За всяко "освобождение" сме си платили!Това,че цената и на първото и на второто не се съобщава от медиите показва,че достатъчно дълго населението на тази територия вече е загубило своето самочувствие като народ!Нали и денят за независимост е обявен тогава когато сме си платили първото "освобождение".Да,спестили са ни лихвите,но факт е че е имало и пресметнато точно колко трябва да платим.За второто "освобождение" руснаците вече сами са си взели и златен резерв и фабриките и архивите.
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новите безработни: Хиляди се връщат от гурбетЕ, това е заглавието на последната статия в Днес Бг от тази сутрин до момента. Това е показателно за икономиката ни. Нова Зеландия няма нашето "наследство" , а и да имаше, щеше да се "освободи" от него. Затова там нещата се придвижват в благоприятна посока.
37
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Без омраза до 58Що забравяш 45 години съветско робство ?Що забравяш Съединението ?Що забравяш руските войски 1916 г в Добруджата ?
36
5
 
3
 
! Отговори
реалист преди 7 години
в Нова Зеландия не са енергийно зависими от Русия и нямат предателски семки продаващи новозеландските интереси на Кремъл.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 50БГ - 57РФ - 95