Путин откри статуя на княз Владимир, покръстил Русия

Високата 17,5 метра статуя се намира близо до Кремъл
4 ное 2016 16:30, Елка Василева
76
Путин откри статуя на княз Владимир, покръстил Русия
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин откри в подножието на Кремъл внушителна статуя на княз Владимир, предизвикала необичайно широка полемика в Москва, предаде Франс прес.

Статуята е висока 17,5 метра и представлява великия княз Владимир Първи, живял през 10-ти век и смятан за покръстител на Киевска Рус - люлката на днешни Русия, Украйна и Беларус.

"Княз Владимир положи основите на нравствените ценности, които определят живота ни и до днес. Именно здравата нравствена опора, сплотеността и единството са помагали на предците ни да преодоляват трудностите, да живеят и да побеждават в прослава на отечеството, от поколение на поколение да укрепват мощта и величието му", подчерта Путин на церемонията по откриването, цитиран от ТАСС.

"И днес наш дълг е заедно да противостоим на съвременните предизвикателства и заплахи, опирайки се на духовните завети, безценните традиции на единство и съгласие, да вървим напред, осигурявайки приемственост в хилядолетната ни история", добави той.

Путин заяви, че откриването на паметник на княз Владимир е голямо събитие както за Москва, така и за цяла Русия и всички руснаци в чужбина, и изтъкна, че това символично съвпада с чествания днес Ден на народното единство.

Проектът е подкрепен от Православната църква. Путин напоследък все по-често се позовава в речите си на руския патриотизъм, героичното минало на Русия и на консервативните й християнски корени, посочва АФП.

Монументът предизвика остра полемика в Москва. Московчани не одобряваха проекта и първоначалната големина на статуята (30 метра) и поведоха борба чрез петиции. В един момент се стигна дори до сблъсъци между противници и поддръжници на Кремъл. Несъгласните с него не успяха да го спрат, но се пребориха за намаляване на размера на фигурата и за издигането на паметника на друго място - властите планираха паметникът да се издига на хълм край столицата.

Известен с това, че е убил брат си и че според легендата имал над 800 наложници, княз Владимир, обявен за светец от Православната църква, е тачен и в Киев, където се издига с 20-метрова негова статуя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
PD преди 7 години
Да знам и това съм имал предвид. Идеята за нации и национални държави е доста по късно формулирана. За жалост това разбиране, хвърля много сериозно було върху реалната представа за миналото.
24
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе, кво стана с тоя пушлявещия авионосач? Доеха ли накрая до Сирия? Нищо не се чува.
23
1
 
3
 
! Отговори
PD преди 7 години
Братството с Русия е в контекста на славянската писменост и православната религия.Развита в Руската Империя на Екатерина Велика като мисия за защита на източното православието и "славянските" народи.Доста амбициозно нали? Е имала е достатъчно добри генералисимуси, щото да устои на римо-католическите претенции. И не защото е била рускиня, а с идеята да покаже че управлява по добре империя, и е достоен за наследник на РИМ-РУМ(Византия).А големия Брат е някакво чорбаджийско раболепие към силата
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е толкова древен русняк, колкото Груевски антички македонец. Ама и двамата дигат паметници/споменници. Фашистачка му работа.
21
4
 
1
 
! Отговори
7 преди 7 години
Стига пишете глупости гледайте тук бг
20
6
 
5
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Към Врабче,Нека и аз кажа едно име/ за радост и гордост имаме много личности с които да се гордеем/. Само преди няколко години се закръглиха 12 века! 1200 години откакто Великият Крум Страшния поби тък меча/София/.Писах по форумите ... Нито Президент,нито МП ,нито кмет! Борисов е зает да дава отчети на Путин,Фандъкова нещо си мърмори под мустак... Тъжна история! Ще припомня_преди 1200г Крум стъпи тук и каза_Ще бъде България ! Вовеки!! Има ли достоен паметник?
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не разбирам защо наричаме Русия ''По~голям брат''.след като сме им дали писменост.религия и национален герб.и никога не сме официална война с нея???
18
1
 
10
 
! Отговори
PD преди 7 години
Добре би било за България, да осъзнае, че живеем в третата Българска държава, делото на основателите и превърнахме в празник, а идеите им забравихме. Чиста и свята република. Тези от първото и второто царство свършиха своето дело. Днес техните реални истории са покрити под булото на времето и фалшификации.Но делото им е направило така щото да я има тази третата. Отречем ли се, от завещаното на тези най близки нам предци, губим държавата си, а с това и свободата си.
17
0
 
5
 
! Отговори
PD преди 7 години
Скандинавската нишка е доста измислена. За периодите които говорим, разбойници с малки корабчета тип викингски и войствени търговски ордени на католици, хранени с продукция от южна и централна европа друго е нямало. Популация на народонаселение, което да се самоизхранва и нараства, че и да формира държави е нямало.
16
2
 
7
 
! Отговори
PD преди 7 години
преломен момент в житейския път. Така варварството се е облагородило и станал смирен християнин.
15
0
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Традицията при скандинавските вождове е била многоженството. Валдемар (Владимир) Свейналдсон не прави изключение. Днешна Россия като наследница на Суздалското княжество, което е било провинция на Киев - столицата на Валдемар има някакво основание за почитане на този княз.
14
3
 
5
 
! Отговори
PD преди 7 години
Моногамието и брака, се налага от западната църква, като основната идея е била, по малко раздори и централизиране на власта в по малко подконтролни и благородници. Дори стига до там, че само първородния е наследявал феофалното имение, от останалите, я някой по буден в църквата, останалите обединява в кръстоносни походи и с обещания за нови земи и грабеж, ясно къде.Църковните летописци, обикновенно създават един легендарен образ, в който се цели да се представи, обръщането към вярата като
13
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РазсмисълБжежински: "След комунизма, най-големия враг на западната цивилизация е православието"--------Сбсолютно прав е.Руската църква е една мракобесна институция, която насажда фашистка идеология в главите на руснаците.
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Православен княз с харем!!!! Това някаква тайна форма на "ценностите" ли е?
11
1
 
5
 
! Отговори
PD преди 7 години
Пусни си тест за бащинство. А иначе говорим за Киевското княжество и 14 ти е написал за какво родство става дума.
10
8
 
9
 
! Отговори
PD преди 7 години
Покръстил ги колкото и Борис е покръстил българите. Просто първите ни братовчеди малко по късно от нас вземат същата страна в църковните спорове. И това е било вероятно мъдро решение, за да съхранят далеч от цивилизационната диващина, и католическото войствено търговско сдужение, определени духовни достижения на Божиите хора.
9
3
 
10
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
Нищо няма да вдигнем ние, станали сме едно омразно хейтърско племе, разделе но на сини и четвени което се самоунищожава систематично. Щом б лизо 30 години още комунистически призра ци се експлоатират и мераци за реваншизъм ,нищо по,зитивно не го чака българина.
8
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Укропската смрад е бесна, че и подписки тръгнала да прави :D :D След като техния беше омазан и разбит в центъра на Мегдана от нацистките орди, сега друг им виновен ....
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки много мъжки им припомни какво дължат на България.Човек може да симпатизира на Русия, но да държи на националното си достойнство.
6
5
 
18
 
! Отговори
Разсмисъл преди 7 години
Бжежински: "След комунизма, най-големия враг на западната цивилизация е православието"Соломон Паси: "****ата му на православието"