Време е да се простим с досегашната Америка

ДВ: С Тръмп начело ще изживеем края на една ера
10 ное 2016 16:52, Елка Василева
87
Време е да се простим с досегашната Америка
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Почти никой не го вярваше, но вече е факт: следващият президент на САЩ се казва Доналд Тръмп. С него начело на Америка ще изживеем края на една ера, предупреждава в коментара си за Дойче веле Барбара Везел.

Никой от нас не знае какво можем да очакваме от Доналд Тръмп. Но начинът, по който протече предизборната му кампания, навежда на мисълта, че навярно ни очакват предимно лоши неща. Защото много от посланията и заявките на Тръмп, поднесени в типичния за него хаотичен стил, са против интересите на Европа.

Тръмп поставя под въпрос НАТО, възхищава се на Путин, дискриминира мигрантите и се зарича да скъса на парчета споразуменията за свободна търговия. Списъкът със заканите му е дълъг и към този момент не можем да знаем кои от тях ще изпълни. Тази неизвестност е плашеща. И много опасна. Имало е всякакви американски президенти, но никой друг не е успявал да посее толкова много страх в сърцата на съюзниците си.

Краят на либералната демокрация

Резултатът от изборите в Америка се усеща като края на една ера. Една епоха, в която трансатлантическите отношения - с всичките им плюсове и минуси - бяха най-важният стабилизиращ фактор в световната политика. Ако Тръмп сега се поддаде на изолационистичните си импулси, това може да предизвика истинска буря в глобалната търговия. Може да се разпадне и партньорството в областта на политиката за сигурност, което в продължение на десетилетия закриляше Запада. А ако Тръмп се доближи до Путин, ще се промени и глобалното равновесие на силите.

Възходът на Тръмп може да се разглежда и като предвестник на края на либералната демокрация - такава, каквато я познаваме днес. Той може да се превърне в катализатор за възхода на дяснопопулистките движения в Европа. А като се замислим кой и как управлява в Турция, кой и как управлява в Русия, в Северна Корея, на Филипините, глобалният политически ландшафт изглежда наистина страшно.

Гудбай, Америка!

Но дори и да приемем, че най-лошите сценарии няма да се сбъднат, шокът, предизвикан от тази толкова мръсна предизборна битка, е заседнал дълбоко. Това е краят на "американската мечта", на посланията на Боб Дилън, Сюзън Зонтаг, Робърт Редфорд и всички други либерални герои. Всичко това беше погребано от злостната реторика на Доналд Тръмп, когото запомнихме най-вече с неговия сексизъм, с неговия расизъм, с лъжите и гнева му. Време е да се простим с тази Америка, която познаваме. И която до вчера обичахме.

Светът стана по-опасен и по-непредвидим. Доналд Тръмп може да ни осигури достатъчно материал за сбъдването на най-лошите ни кошмари. С него начело на Америка лесно бихме могли да се върнем в Средновековието. Остава ни само да се надяваме, че най-лошото все пак няма да се случи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
Да нет- это победа махрового консерватора над либералом самого нового толка.Победа американцев, представителей центральных штатов, "Ржавой Америки" (есть там такие города, где ржавеют вывезенные в другие страны производства), где ценят труд, семейные ценности, где ещ есть верующие в классические постулаты старых религий, где гоняют всяких разных пидор*в, негров, которые хрен-знает-сколько поколений не работают и живут на соц. пособия. Победа людей, которые хотят трудиться и получать вознаграждение за свой труд, а не сосать "морковку" в виде пособий. Да и не победа это- это Последний шанс "Кон
20
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво не му харесват на Тръмп , мултимилиардер и стана президент ( с евтина кампания) , а такива кат Путин беха голтаци , поставиха ги на високи постове и крадът кат за последно . Същото е положението и у нас - пример товарищ Първанов.
19
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ревете ли шорошии? Ревете, друго не ви остава? Че ще трябва да пишете безплатно, вече няма да има пари. Щом Нато ще го закъса, кой ще мисли за някакви бездарни писачи.
18
2
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Тръмп е четиридесетия ,а ние с петия имаме проблеми,как ще ги стигнем американците?
17
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16Ох, това зловещо, бездарно, непрофесионално Дойче Веле.Толкова злоба срещу доброто в човечеството никой не е излял така. Отврат.
16
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДАНО ФРАНЦИЯ ИЗБЕРЕ МАРИН ЛЬО ПЕН.
15
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все повече харесвам Тръмп .
14
1
 
36
 
! Отговори
ами преди 7 години
Вийте,лайте.....то човека още не е казал и дума,те го изкараха по-черен от дявола!Ама пък ме кефи,че той стана президент!
13
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стана ми интересно и отворих сайта на псевдо-медията "Дойче веле" Голямо квичене пада вътре. И тръшкане. :)))Живея в Германия и ме е СТАРХ да си изразявам мнението на немски за да не попадна в затвора, нооо сега е ред на Меркел, Оланд и прочие, който завлякаха Европа на дъното. Англичаните вече се спасиха поединично.
12
3
 
12
 
! Отговори
з н а й к о преди 7 години
Тия "Дойче веле" май още са с радиостанцията на Хитлер...Пол, що ме ядосваш а
11
3
 
29
 
! Отговори
чао преди 7 години
Либералите вият от мъка че си отиват военно престъпници от САЩ потопили света в кръв и мизерия!за тази ера ли ви е мъчно продажници?Либерализма се оказа най голямото зло за човечеството.
10
7
 
5
 
! Отговори
Плавник преди 7 години
Авторът или е много наивен, или е т.ъп колкото си искаш. Това че е станал президент не значи, че ще си развява коня. Да, може да реши да продължи да е ***, сексист, антисемит и какъвто си поиска, но държавната машина далеч не е под едноличното управление на президента. Ако иска да си изкара мандата докрай ще трябва да слушка поне военните. Иначе го чака най-краткия мандат в историята на президентите на САЩ.
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възхищавал се бил на Путин...Защо тогава се чудите как са го избрали? Ами и те се възхищават на Путин. Елате в неделя в България - и там ще е същото.Няма никакъв проблем. Просто всеки сравнява Путин с домашните си политици. Тръмп е забелязал и се е възползвал.
8
4
 
43
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
За какъв страх пише в статията. Аз СЕ РАДВАМ, че ТРЪМП е президент. Дано Световният Елит не го ликвидира. Тръмп е преуспял бизнесмен, милиардер, независим от Wall Street и лобистите, с пряка връзка между мозък и уста. На хората им писна от Политическа Коректност. Това е началото. Австрия, Холндия и Франция също са на прав път. Времето на Меркел изтича... Алтернатива за Германия черпи сили.
7
2
 
43
 
! Отговори
Ханибал преди 7 години
Какво само ревете бе,не мога да разбера.Много правилно го каза Тръмп "на първо място ще си гледам нашите интереси". Крайно време е и политиците на Запада да почнат да правят същото-първо интересите на собствените ви народи които ви плащат заплатата и тогава ако може и ако не е против интересите на народа ви ще помагате на другите. Започнете да се оправяте сами а не само да разчитате на някой друг да вади кестените от огъня вместо вас!!!
6
1
 
28
 
! Отговори
църна мачка/бел кота преди 7 години
Тръмп беше избран за да се избегне войната. Правилно схващаш,Колега, но не заповеди ще получава, а споразумения. Незнам дали до края на филма ще разберем кой зад кого стои.Ние и сега не разбрахме ,как изработиха Килъри, и как стана така че Тръмп спечели,...оооо,да,да...избраха го...да де...с малко но сигурно... Колеги знаете ли коИ стоят от двете страни на шахматната дъска... Това беше шах с пешката...
5
10
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Ние едва се простихме с Русия , сега да се простим и с Америка , а при Турция ли да останем ?
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
щом медиите искат да ни сплашат, значи сме прави !който сее страх, разботи за грешната кауза !
3
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повдига ми се се от тая лъжлива медия "дойче веле". например: Възхищавал се бил на Путин! Единственото което може да доведе е намаляне напрежението по остта САЩ-Русия. От това почелят нормалните хора, но губят такива гнусяри като меркел, глобалисити, довеждащи исляма, ТТИПА-фенове и подобни
2
3
 
36
 
! Отговори
И ловец съм.... преди 7 години
Василева, толко си зле мойто момиче ,че повече няма на къде.Колкото и да са ти платили за тая публикация, все е много...Свърши се, не разбрахте ли... И да ревете и да не ...макар че ,За кво ревете ***...за какво????