Асад потрива ръце: Тръмп може да стане съюзник на Дамаск

Сирийският президент се надява на помощ в борбата с тероризма
16 ное 2016 08:04,
12
Асад потрива ръце: Тръмп може да стане съюзник на Дамаск
Снимка: архив Reuters

Президентът на Сирия Башар Асад смята, че избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп ще стане "естествен съюзник" на Дамаск, ако се бори с тероризма. Това заяви Асад във вторник в интервю за португалската държавна радиотелевизионна компания "Радиу и телевисау де Португал", предаде агенция ТАСС. Текстът на интервюто бе разпространен в Дамаск от информационна агенция САНА, отбелязва БТА.

"Ние не можем да кажем още нищо за това какво смята да прави той, но, ако се бори с тероризма, разбира се, че ще бъдем съюзници, точно както наши съюзници са борещите се с тероризма Русия и Иран", заяви Асад. Президентът на Сирия отбеляза, че е скептично настроен, че Тръмп ще може да спази своето обещание да се бори с терора, тъй като много сили, включително администрацията на САЩ и американските медии, "са против него".

В първото си интервю след президентските избори за американския вестник "Уолстрийт джърнъл" Тръмп не очерта план за действията на САЩ в Сирия след идването му на власт, но отбеляза, че преди всичко няма да следва досегашната политика на администрацията на Барак Обама за оказване на подкрепа на така наречената умерена сирийска опозиция. "Моето виждане за Сирия се различава от възгледите на много хора", каза Тръмп. Той заяви, че ще се съсредоточи върху борбата с "Ислямска държава" в Сирия, а не върху свалянето на сирийския президент Башар Асад.

В интервюто за португалската държавна радиотелевизионна компания сирийският президент заяви още, че "пред Сирия няма друг избор, освен победа в борбата с тероризма".

Асад отбеляза, че "използването с политически цели на терористи, джихадисти и религиозни екстремисти в този конфликт е неморално". "Нашата борба с терористичните банди отговаря не само на интересите на Сирия и нейния народ, но и на държавите от Близкия изток и Европа. Но, уви, този факт не признават и не искат да осъзнаят много от политиците на Запад", посочи Асад.

Той призова португалския дипломат Антониу Гутериш, който следващата година ще поеме поста генерален секретар на ООН, "да запази обективността си в подхода към конфликтите, включително този в Сирия, и да не се поддава на американско влияние".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
7
 
! Отговори
коко преди 7 години
Гледах едно изказване на Тръмп,пуснато в социалните мрежи.Изказването го няма в т.нар. официални медии.В него Тръмп каза директно,че всичко направено от САЩ в Ирак,Либия,Египед,Сирия е грешка.Каза,че е грешка въоръжаването на т.нар. опозиция в Сирия.Ако политиката му е в този аспект,значи скоро проблема в Сирия ще бъде решен.
7
6
 
0
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Потрива ръце с на Путин кочана между тях.
6
0
 
14
 
! Отговори
Амин преди 7 години
Дано най после настане мир в тази изтерзана и упостошена от войната Сирия....
5
4
 
2
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Трумп-съюзник на Асад?Що за глупости!Най-първо Америка никога не признава грешки или поражения,дори да са очевидни,който и да е президент!Това,което може да очакваме от Тръмп е да преоцени ползите/вредите от американската намеса и да я оптимизира,като се откаже от неизпълнимите и скъпоструващи цели-т.е. подход на бизнесмен!САЩ са в нелоша позиция и могат да постигнат контрол върху 2/3 от Сирия-хич не е малко!Е, изтървават крайбрежието,но там си има друг господар,който няма как да бъде изместен!
4
9
 
0
 
! Отговори
до анонимните преди 7 години
Потрива, как няма да потрива ръце, пак ще ще си пазарува луксозно с другарката Асад, я в Париж, я на друго място.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИД и краварите плачат с горещи, като прясна тор сълзи и скимтят в скута на Вовамузика за ушите ми
2
0
 
14
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
Статията тъй е написана ,че да манипулира народа .А исината е ,че Асад казва ,че е готов да сътрудничи на САЩ ако Те искат да се борят с терористите ,но не вярва , тъй като САЩ вече 50 години се меси по света и там има лоби коетое по-силно от президента и всичко ще върви по-старият си път .С една дума ,надява се ,но не вярва .
1
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩО ДА НЕ МОЖЕ. ТРЪМП ЩЕ ПОИЗТРЕПЕ ТЕРОРИСТИТЕ И ЩЕ ОСТАВИ РУСИЯ ДА СИ ХРАНИ СЪЮЗНИЦИТЕ, АКО ИМА С КАКВО.