Германия отхвърли обвинения на Турция, че приютява бойци от ПКК

Опровержението дойде от шефа на германското контраразузнаване
16 ное 2016 09:14, Елка Василева
12
Германия отхвърли обвинения на Турция, че приютява бойци от ПКК
Снимка: архив, Reuters

Директорът на германското контраразузнаване Ханс-Георг Маасен отхвърли във вторник като "напълно неоправдано" обвинението на Турция, че Германия приютява бойци, свързани със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), предаде Ройтерс.

"Това обвинение е напълно неоправдано. Ние работим от години по това ПКК в Германия да не представлява опасност за Германия или Турция", заяви Ханс-Георг Маасен в интервю за Ройтерс късно снощи.

Той посочи, че Германия има добър обмен на информация с Турция и че като цяло двете страни работят добре по този въпрос.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви вчера, че има висящи съдебни преписки срещу 4500 членове на ПКК в Германия, а само трима заподозрени са били изпратени обратно в Турция до момента.

Запитан дали връзките между разузнавателните служби на Германия и Турция са се влошили след осуетения преврат в Турция на 15 юли, Маасен каза само, че сътрудничеството често е трудно заради различните приоритети на турските разузнавателни служби.

Директорът на германското контраразузнаване посочи обаче, че сътрудничеството в борбата срещу "Ислямска държава" върви добре заради ясното разбиране за опасността, която представлява джихадистката групировка.

Над 40 000 души са били убити, откакто ПКК вдигна оръжие в борбата за автономия в Югоизточна Турция през 1984 г. Кюрдската работническа партия (ПКК) е смятана за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС, припомня Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: германияТурцияПКК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Хохохо, от както ердоганя заблиза путинско дупе, червените тролчета започнаха мило и драго да дават за Турция. Само допреди половин година беше враг наравно с "США" ама откакто послдва стъпките на вожда и стана диктатор е пръв приятел. като се замисля има ли поне една страна в дружески отношения с Русия която не е диктатура?
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Терористите от ПКК са си като у дома си в Германия.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в Белгия точно преди атентата на летището си бяха опънали палатките. Изобщо не ги приютяват в Европа, ама изобщо.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имат си верига от ресторанти, строителни фирми. Абе от което има приходи всичко
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цяла Европа ги приютява. Европа е като една фурнаджийска лопата