Кремират тленните останки на команданте Фидел

Такава е била волята на бащата на кубинската революция
Обновена: 26 ное 2016 09:01 | 26 ное 2016 08:55, Камелия Цветанова
55
Кремират тленните останки на команданте Фидел
Снимка: Reuters

Тялото на бащата на кубинската революция Фидел Кастро, който почина в петък вечерта в Хавана на 90 г., ще бъде кремирано, съобщи неговият брат Раул, цитиран от АФП и БТА.

Още по темата

"Според волята, изразена от команданте Фидел, тленните му останки ще бъдат кремирани през първите часове на съботния ден", обяви сегашният кубински президент по телевизията.

Раул наследи по-големия си брат начело на властта през 2006 година.

"Команданте ен хефе (главнокомандващият) на кубинската революция е починал в 22:29 часа тази вечер (03:29 часа по Гринуич в събота), обяви Раул Кастро, прочитайки декларация по националната телевизия.

"Върховният лидер", който държеше острова си с желязна ръка от революцията от 1959 година, и който отправяше предизвикателства на американското свръх могъщество в продължение на половин век, предаде властта на брат си Раул през 2006 година след стомашно-чревен кръвоизлив.

През 2011 година Фидел отстъпи и поста си на първи секретар на Комунистическата партия на Раул, който бе вторият в партията от създаването й през 1965 година.

Бившият кубински президент изчезна напълно от екраните на кубинската телевизия между февруари 2014-а и април 2015 година, което подхрани редица слухове за здравословното му състояние.

От година и половина обаче, макар публичните му появи да бяха ограничени, той отново започна да публикува "размисли" и пак приемаше известни личности и чуждестранни знаменитости.

Смъртта му, настъпила едва две години след историческото обявяване на сближаването между Куба и САЩ, окончателно обръща страницата на студената война, която изправи света на ръба на ядрения конфликт по време на ракетната криза през октомври 1962 година, припомня АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фидел Кастро май наистина е последният от великите.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДЕСЕТ АМЕРИКАНСКИ ПРЕЗИДЕНТИ - НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА ИЗБРОИ ИМЕНАТА НА ВСИЧКИТЕ?ОТДАВНА СА ПОТЪНАЛИ В ПЕПЕЛАЦИТЕ НА ИСТОРИЯТА.НО ФИДЕЛ КАСТРО ЗА 57 ГОДИНИ СЕ Е ЗАПИСАЛ НА ЧЕЛНАТА СТРАНИЦА.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казва се Стойчо М-О-шанов.
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Замислете се за днешните политически лидери и ще разберете какъв човек си е отишъл днес.За мен Фидел ще остане един от символите на 20 век. Такива хора остават символи независимо кога са живели. Защото да си идеалист, да имаш принципи, да вярваш в тях и да посветиш живота си на тяхната реализация е нещо непреходно. Поклон.
39
0
 
7
 
! Отговори
Безпартиен преди 7 години
До доктора, Колега имахме за малко Стамболийски, няма такъв човек, който въведе реформа (поземлената), опитана да се въведе в римската Република 2200 години по-рано. Справи се с 300 000 бежанци българи и 40 000 бежанци арменци. Заобиколо Версайката система и създаде трудовите войски. Имаме си личности. Стойчо Мушанов също е добър пример.
38
4
 
8
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
Най-великия идеалист и личност през 20 век. Защо и ние нямахме такъв? Жалко.
37
1
 
0
 
! Отговори
Циник до 44 преди 7 години
Мда...за съжаление ...в този сайт - 90% са...чукча не читатель...он писатель....и бронебойни патрони...за техната ВерА ...нема открити :-)
36
9
 
3
 
! Отговори
До Циник преди 7 години
Фидел Кастро многократно е заявявал че не желае да бъде с СССР.За съжаление САЩ не му вярват след Кубинската Криза 1962.Едва ли историята ще успее да се произнесе изчерпателно по въпроса, но Кубинския народ стана заложник на съперничеството на Студената Война.Куба е нагледен пример за тежките последствия от връзките с Кремъл.
35
5
 
1
 
! Отговори
Изход Богове и Царе преди 7 години
След като евреите /робите/ напущат египет, няма кой да работи и Египет е в руини. Рамзес бележи упадъка на империята.Така и в България след като хората не бяха удовлетворени от този рай който води в ада напуснаха да дирят препитание в други страни и народи.Връщането на социалистите ще задълбочи процеса, но такава е историята.Новото поколение ще види с очите си грозното лице на социализма.
34
7
 
5
 
! Отговори
Краси преди 7 години
КомунизЪмът в Куба принуди народа да прави опити да бяга с автомобилни гуми и салове през океана към САЩ.А цели национални спортни отбори , били на състезания в чужбина не се връщаха обратно в рая, наречен Куба.
33
5
 
3
 
! Отговори
Циник до Безпартиен преди 7 години
Чета доста....за разлика от огромна част на пишещите тук! Убежденията ми са фомирани от знания - колко от пишещите тук знаят , че "великия вожд" е бил фен на американския президент Труман, и му е писал фен писмо? За разлика от папагалите тук....аз мисля!
32
1
 
7
 
! Отговори
Безпартиен преди 7 години
Коментар 39 е до ***, Пич, ако не си бил в Куба..... недей да говориш, аз съм ходил и живял там както и в "гадния" капитализъм САЩ, както и в Добрия социализъм в Швеция, наскоро бях и в Макао за няколко месеца(протекция на Китай, там ми хареса най-много). Мисълта ми е, че всяка система има и добри и лоши страни. Кастро като Бай Тошо ако беше пускал хората, навън като Тито и да ги задължи да си слагат парите в местни банки, щеше да е друго ( но заради Ембаргото нямаше как да го направи).
31
0
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 7 години
Пич, ако не си бил в Куба..... недей да говориш, аз съм ходил и живял там както и в "гадния" капитализъм САЩ, както и в Добрия социализъм в Швеция, наскоро бях и в Макао за няколко месеца(протекция на Китай, там ми хареса най-много). Мисълта ми е, че всяка система има и добри и лоши страни. Кастро като Бай Тошо ако беше пускал хората, навън като Тито и да ги задължи да си слагат парите в местни банки, щеше да е друго ( но заради Ембаргото нямаше как да го направи).
30
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе чувал съм, че хиляди са рискували живота си да пресекат морето което дели Куба със Щатите ама съм забравил в коя посока е бил потока. Бихте ли казали кубинци ли бягаха в Америка или американци в Куба? От това ще ми стане ясно къде колко хубаво е било.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Куба беше хубаво. Сега ще стане още по.
28
2
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 7 години
не бе, не си прав - 638 хиляди опита са правени.
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалко, след няколко години няма да можеш за 10$ да си наемеш кубинка да ти изпълнява желанията цял месец. Кой наел, наелотиде си фидел
26
0
 
14
 
! Отговори
Безпартиен преди 7 години
Пичове разбирам, че трябва да има и противоположни мнения за да се получи дискусията. Да не забравяме, че Кастро тръгна от йезуитско училище беше и юрист и обяви революцията за социалистическа, защото не можеше да намери съюзници никъде по това време. Добре балансираше до разпада на СССР. Много закъсаха след 91-2 както и Ние тогава.Ние имахме много добри връзки с Куба и добър обмен на стоки, пращахме им много български инжинери по ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете, и те са благодарни затова.
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тогава имаше и много глупости, но пък постиженията също никой не ги отрича.Какви постижения? Би ли цитирал някое? Точно тогава изостанахме най-много от цивилизования свят.
24
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просяци със Самочувствие - това е Куба днес на Фидел !