Смъртта на Кастро парализира Куба, шумната Хавана утихна

Кубински изгнаници пък празнуват по улиците на Маями
Обновена: 26 ное 2016 22:41 | 26 ное 2016 22:29, Веселина Йорданова
172

Куба. Снимка: БТА

Малко преди полунощ в петък местно време новината за смъртта на Фидел Кастро прекрати празненствата в Куба, опразни улиците на столицата Хавана и парализира острова, чийто облик бе определен от него в продължение на половин век, предаде Франс прес.

С дълбоко прискърбие уведомявам нашия народ и приятелите от Америките и света, че Главнокомандващият Кубинската революция почина в 22.29 ч. тази вечер (5.29 ч. тази сутрин българско време)", обяви по държавната телевизия неговият брат и президент на страната Раул Кастро.

Още по темата
Малко след това в по принцип шумната Хавана, където музиката е навсякъде, започна да утихва.

Улиците в столицата, включително прочутият крайбрежен булевард "Малекон", станаха необичайно пусти.

"Всички бяха смаяни, това бе един много тъжен момент", каза Яимара Гомес, служителка в хотел в Хавана.
"Да загубим Фидел е като да загубим баща. Той бе "водач, фар на тази революция", смята 42-годишният пекар Мигел Родригес.

За разлика от многобройните предишни слухове за смъртта на Фидел, този път човекът, когото повечето кубинци припознават за свой лидер и който е оцелял при над 600 покушения срещу него, според националното разузнаване, наистина се оказа, че е починал, отбелязва Франс прес.

Смята се, че 70 процента от 11,2-те милиона жители на острова са родени при комунистическия режим.

Въпреки че Кастро заглуши безмилостно всякаква опозиция, голяма част от кубинците, макар и загубили своите илюзии, остават "фиделисти", привързани най-вече към двете социални "витрини" на кастризма - здравеопазването и образованието.

За разлика от тишината в Хавана, от другата страна на Флоридския пролив, новината за кончината на Кастро предизвика радост в Маями. Хиляди хора излязоха да празнуват снощи по улиците на американския град, който е един от центровете на кубинската диаспора в САЩ.

Кубински изгнаници и техни потомци продължават да изразяват публично радостта си в Маями и днес. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
13
 
! Отговори
Varna преди 7 години
А сега на всеки казан във Варна на ден се изреждат и проверяват за нещо вкусно,пластмаса,найлон,хартия ..... по 20-25 човека и не само ромите правят това.При този модел на управление на планетата ни познайте кой ще остане след време на нея -> Естествено,ако не се самоизбием.Бедния необразован човек,а това ще са сигурно 90-95% от населението на планетата Земя,но няма да живеят в Рая.Знаете в какво състояние е вече и ще стане по зле до 30-50 години.За децата и внуците ни идват тежки времена
50
4
 
20
 
! Отговори
Varna преди 7 години
До 138 и 137Аз съм си атеист,но един социалистически свят би изглеждал много по добре от Капиталистическия *** без извратения му вариант на Тоталитаризъм.Капиталистическия *** е само за заможните люде направен.Трудно е човек от бедно семейство да просперира и да се изучи в Йейл,Оксфорд,Харвард ......... и т.н.Знаем,че трябва да спестиш 10-ки хиляди $ през живота си за да можеш да изучиш детето си в тези училища.Бях малък през Социализма,но не виждах бездомни хора по кофите/казаните за ***.А сега на всеки казан във Варна на ден се изреждат и проверяват за нещо вкусно,пластмаса,найл
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
" смаяни от вестта за с.мъ.ртта"Стига бе. На 90 години е човекът.Да не са мислили, че е безсмъртен.
48
6
 
9
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Точно тия които вярвате във богове сте проблема. Как пък не повярвахте във Прометей?
47
10
 
36
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 7 години
Лъжат ни че демокрацията е хубаво нещо.Тя е най човеконенависната система съществувала на земята. Днес всички се мразиме ама МНОГО. На никой не му пука за ближния . Дори в Бога не вярват. Центъра на София е място за сакати ,инвалиди и всякакви прокажени оставени да умират бавно и се търкалят по тротоарите,да те е гнус да минеш. Бандитското придобиване на богатство е узаконена форма . Несигурността е наш спътник. СЛАВА НА ВЕЛИКИЯ ЧОВЕК ФИДЕЛ КАСТРО !!!!
46
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не го харесвам този Тръм.Хвали Путин,ласкае го ,а обругава Кастро.Този човек няма връзка с главния мозък.Ч е по голям диктатор от Путин где го.
45
14
 
14
 
! Отговори
Един гостенин преди 7 години
При предишния президент Фулхенсио Батиста(да сме честни,също дошъл с преврат),по много икономически и жизнени показатели Куба е била на трето място в Америките,след САЩ и Канада и по- напред от европейски държави като Испания,да речем.
44
10
 
40
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Американците наричат "диктатор" всеки държавник дръзнал да изкопчи от корпоративните им лапи богатсвата на страната си и да ги върне на народа.Кастро беше един от малцината дръзнал да направи точно това.Но Фидел Кастро ги дразнеше и с друго. Той беше харизматична личност, олицетворяващ бунта и революцията. Беше велик оратор и смел мъж.Ел Команданте ! Респект !
43
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като при всяка диктатура, просто не са помели да покажат истинските си чувства. Помните ли като умря стария Ким? Що реки от фалшиви сълзи се изляха... Ама ако не скърбиш, после лошо. Същата работа! Кубинците си знаят урока.
42
3
 
13
 
! Отговори
!!!! преди 7 години
Куба либре!!!!
41
5
 
15
 
! Отговори
до 123 преди 7 години
Само да не стане като радостта на българския народ като дойде демокрацията.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
edni garmiat po papataa papata se moli za Fidelmtheraikite da vi fuckniarkam
39
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма радост за кубинският народ.
38
4
 
3
 
! Отговори
аа преди 7 години
До Йорданка Христоваа де
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кастро беше известен с дългите си речи с революционен патос. Негови бяха думите "Социализъм или cмърт" превърнал се в лозунг. Ето че смъртта дойде, а социализма няма да дойде никога.
36
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кастро - типичния комунистически демагог.антикапиталист с адидас !
35
15
 
12
 
! Отговори
Циник до 113 преди 7 години
...върнал Куба на народа и..???!! И като се събуди - беше отвит , и на течение! Глупости на търкалета! Колкото Русия е на руснаците - толкова и Куба на кубинците! Дето е стъпнал комунистически вмирисан крак - трева не расте!
34
8
 
5
 
! Отговори
Циник преди 7 години
И аз празнувах днес - наконцерт на CULCHA CANDELA ....опитаха се от групата да го "поменат" но публиката не беше възхитена....никой не обича ***! Сигурно другарите го чакат в ада...да му натискат главата в казана! Ще се нареди до Сталин, и Мао - дето му е мястото!
33
12
 
15
 
! Отговори
Петър янчев преди 7 години
Революцията на Кастро превърна Куба от бижуто на КАРИБИТЕ в най-западналата държава в Латинска Америка.Бог да го прости така е смятал така е правил.Лошото е ,че много са му вярвали.След смърта на другият КАСТРО.За две три години ще стане бижуто на КАРИБИТЕ.САЩ КЕЙМБРИДЖ
32
5
 
6
 
! Отговори
опетков преди 7 години
До Даже и в Тайланд Кастро определено няма да ми липсва и е време и кубинците да се отръскат от червените ***. Още малко и ще видим истинските чувства на народа към Кастровци.