В света: Когато тръмп удари, как европейското ехо заглъхва

Социолози: Изправени ли сме пред нова геополитическа ситуация?
1 дек 2016 18:25, Елка Василева
32
В света: Когато тръмп удари, как европейското ехо заглъхва
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Свидетели сме на световна национал-консервативна вълна, извела на преден план лидери като Доналд Тръмп в САЩ, Владимир Путин в Русия, Си Дзинпин в Китай, Нарендра Моди в Индия, Реджеп Ердоган в Турция, маршал Сиси в Египет и обхванала мощно Европа през последните две години (Brexit, Виктор Орбан и вишеградци, германската "алтернатива", италианските "пет звезди", опасността от Фрексит). Това се казва в анализ на института "Иван Хаджийски" за глобалната ситуация след изборите в САЩ. 

Промените "горе", в политическия връх, не могат да бъдат разбрани, без да се вземат предвид сътресенията "долу", изразени от масови движения като "Окупирай Уолстрийт!", "Възмутените", "Арабската пролет", коментират експертите.  

След изборите в САЩ съпротивата срещу (нео)либералната глобализация, международния ред, основан на нея, и хаоса, предизвикан от нея, навлезе в нова фаза. Отказ на САЩ от стремежа да бъде едноличен световен хегемон би могъл да създаде условия за по-ниска конфликтност в преход към многополюсен свят, настояват социолозите. 

Победата на Тръмп бе постигната с подкрепа на избиратели, които се чувстват маргинализирани и незащитени от досегашната политика на Вашингтон. Това бе победа на "националните" срещу "транснационалните" интереси на САЩ. 

Според тях посланията на Тръмп противоречат на икономическата глобализация. Тя едва ли може да бъде спряна, но може да промени своята форма, темпове на протичане, отношения между печеливши и губещи. Досега за "алтерглобализация" се говореше от "долу". Новият американски президент има възможност да погледне на този проблем от най-високото място в днешния свят: креслото в Белия дом.
 
В САЩ спечели един до голяма степен антисистемен кандидат, независимо от медийното, финансово и международно преимущество на неговия опонент. Това е пореден сигнал, че механизмите на либералните елити за въздействие върху общественото мнение стават все по-неработещи, твърдят от "Иван Хаджийски".

Съпротивата срещу очертаващия се завой в американската политическа стратегия ще продължи с различни форми на натиск върху новия президент и неговия екип, включително и опити за реванш, блокиране на решения, заплахи за импийчмънт.

Американската демокрация навлиза в рискова фаза.
 
Бъдещите действия на Тръмп, разположени между радикалността на собствените му позиции, необходимия конформизъм със системата и ефектите на конюнктурата, не могат да бъдат цялостно предвидени.
 
След Брекзит, изборът на Тръмп е и поредният удар върху европейския политически естаблишмънт. Допълнителни шансове получават привържениците на националното самозатваряне. В нова светлина попадат и кризите в Украйна и Близкия изток поради това, че гледните точки на Обама и Тръмп значително се разминават.
 
В западния свят има кризата на елитите и масовото несъгласие с политическия естаблишмънт от изминалия четвърт век. Германия на Меркел се очертава като най-значимия световен защитник на либералната глобализация.
 
Отчасти под влияние на кампанията в САЩ българският политически дебат също бе доминиран от конфронтацията Запад–Русия. След избора на Тръмп този конфликт вероятно ще добие ново измерение.

Парадоксът на изборите: стандартният, добре известен, типичен "янки" успя да изрази своите тревоги и надежди чрез нестандартна личност.

Възможна ли е "нелиберална“ Европа?

Събитията в САЩ директно влияят върху Европа. Променя се съотношението на силите вътре в рамките на ЕС в полза на десните и консервативните сили, които логично разглеждат американския резултат и като своя "победа". Достатъчно индикации се виждат за предстояща промяна на отношенията с Русия, допълват социолозите.

По думите им Европа трудно ще се адаптира към новата ситуация с национално-консервативна вълна, която по самата си същност усилва центробежните сили. В ход са цяла поредица вътрешни дезинтегриращи фактори спрямо ЕС в сегашния му вид: Орбан и Вишеградската четворка, възходът на "Алтернатива за Германия" и спадащото доверие в германските социалдемократи, рисковете от предстоящите избори във Франция и референдумът в Италия. На този фон решението на ЕП относно руската пропаганда показва паника, заключават от института "Иван Хаджийски". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви са тия глупости къде ги пишете.Какво общо има м/у Си Дзимпин:с възгледите си се доближава до Сталин ,не един път се е присмивал на Горбачов.Маршал Сиси египетски военен направил преврат с/у ,,Мюселмански братя,,/ националиста Путин,бизнесмана Тръмп ,обикновен консерватор Наренда Моди, общото е само м/у Ердоган и Путин
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой трябва да разруши тази неоЛиберална демагогия на СоросКо!!!!!Либералоглшстите пресякоха всички допустими и недопустими граници на нормалното!Време е за разумен консерватизъм, в противен случай светът ще падне под диктатурата на ЛГТБ-то!
9
2
 
10
 
! Отговори
Червонец преди 7 години
Очаквам ръст на цената на петрола, спад на долара и ръст на рублата. От утре.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Тръмп.
7
5
 
33
 
! Отговори
AfD преди 7 години
Точен анализ, авторът е добре запознат със световните и европейските тенденции.Само една малка корекция : "Германия на Меркел се очертава като най-значимия световен защитник на либералната глобализация" - Да, ама не ! Германският режим на Меркел плюе сега и по Путин и по Тръмп. Германците винаги са губили, когато са провеждали своеволна политика, чужда на мнозинството в Европа. Няма да позволим понанатъшното деребействане на Меркел, загубила чувство за реалност, тя е за Народен Съд !
6
2
 
13
 
! Отговори
Lorenco преди 7 години
Смяна на платната нищо не е вечно идва момент когато и парите не помагат света се пробужда .....
5
2
 
12
 
! Отговори
до Владо преди 7 години
Игра на думи, trump означава коз, демек когато играчът цака.Но подозирам, че *** е тафила заглавието от друг материал.
4
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В света: Когато тръмп удари, как европейското ехо заглъхва"...Ами българското ехо?Какво ще правят соросоидчетата ?Ами АОНСУ-Лиловчетата -икономисти, финансисти, философи,социолози,журналисти и т.н. политическа проституция държавопродавци начело с баща и син Ангелови,съавтори на плана РАН-ЪТ?Ами оня пълничкия, или заекващия,или оня с много имена, а и ротата пишман министри,посланици и енергийни експерти ала Илиян Василев,които дори закона на Ом не знаят ?Тарикатите винаги носят вода на баламите
3
26
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"" Край, господа, сор.осоиди ! Мачът свръшва. Грантовете също.Жална ви майка, когато Червената армия стъпи отново на Балканите. Скоро !"".............. ... червената армия не може да настъпи по-далеч от донбас, ... ако можеше отдавна да е настъпила.Но ако стане нещо такова, това ще е добър повод всички ние дето сме на Запад да се върнем и да приключим веднъж завинаги с вас комунистите.
2
14
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Меркел е за Европа това, което беше Горбачов за СССР.Тръмп е за Америка това, което беше Горбачов за СССР.Край, господа, сор.осоиди ! Мачът свръшва. Грантовете също.САЩ ще ви зареже така, както са зарязвали всичките си съюзници и лакеи през годините, защото САЩ имат вечни интереси, но нямат вечни приятели.Жална ви майка, когато Червената армия стъпи отново на Балканите. Скоро !
1
1
 
19
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Имената не се ли пишеха с главна буква? Журналята стават все по-неграмотни.