ЦРУ: Русия помагала на Тръмп да стане президент

Кибер атаката срещу Клинтън била поръчкова, смята разузнаването
10 дек 2016 08:43, Александър Попов
115
ЦРУ: Русия помагала на Тръмп да стане президент
Снимка: Reuters

Централното разузнавателно управление на САЩ смята, че Русия е имала за цел да помогне на Доналд Тръмп да спечели президентските избори в Съединените щати миналия месец, пише днес вестник "Вашингтон пост", цитиран от ТАСС.

Американският ежедневник се позовава на засекретен аналитичен доклад на ЦРУ и на свои източници.

В документа пише, че "по оценка на разузнавателната общност целта на Русия е била да помогне на един кандидат за сметка на друг", а именно на Доналд Тръмп срещу Хилари Клинтън. "Това е общо мнение", се подчертава в текста.

Американските спецслужби са установили самоличността на "свързани с руското правителство" хора, които предоставили на  Уикилийкс хиляди имейли, с които са се сдобили, след като хакнали сървърите на Националния комитет на Демократическата партия и електронната поща на председателя на предизборния щаб на кандидатката на демократите Хилари Клинтън Джон Подеста. Тези лица били известни на американското разузнаване и били "част от една по-широка операция на Русия за повишаване на престижа на Тръмп и понижаване на шансовете на Клинтън" за победа на изборите.

През последната седмица ЦРУ споделило своя анализ с ключови сенатори. За агенти на американската разузнавателна агенция било "съвършено ясно", че избирането на кандидата на републиканците за президент на САЩ е било цел на Русия.

Вчера говорителят на Белия дом Ерик Шулц съобщи, че президентът Барак Обама е разпоредил задълбочено разследване на кибератаките, извършени по време на кампанията за президентските избори. Проучването не е опит за поставяне под съмнение на резултатите от гласуването, подчерта Шулц и обърна внимание, че то не е насочено само срещу Русия.

От екипа на Тръмп по прехода във властта разкритикуваха твърденията на "Вашингтон пост" за намеса на чужди държави в президентските избори в САЩ. "Това са същите тези хора, които казваха, че бившият иракски диктатор Саддам Хюсеин има оръжия за масово поразяване", подчертаха от щаба на новоизбрания американски президент в изявление.

Говорителка на ЦРУ отказа да коментира публикацията.

По-рано основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж увери, че източникът на хакнатите имейли не е Русия. По време на кампанията за президентските избори в САЩ Тръмп похвали руския президент Владимир Путин и се обяви за подобряване на отношенията между двете страни, които са в ниска точка заради конфликтите в Украйна и Сирия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
19
 
! Отговори
утилизатор преди 7 години
Щом като ЦРУ е толкова могъщо, защо не предотврати намесата на КГБ в президентските избори? Явно са проспали и това събитие и се усещат чак един месец след изборите! ЦРУ вече не върши работа. Ще се наложи да го утилизират.
55
2
 
14
 
! Отговори
Ааааааа преди 7 години
Стига вече! Америка избра тръмп по американския изборен закон и това е ВОЛЯТА НА ВЕЛИКИЯ АМЕРИКАНСКИ НАРОД , всеки който подлага НА ЕМОЦИОНАЛЕН АНАЛИЗ ТОЗИ ФАКТ използваПОСТИСТИНА ТАКА МОДЕРНА В ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ НАПАДНАТ ОТ НЕЦИВИЛИЗОВАНИ УПРАВНИЦИ И МИГРАНТИ
54
14
 
2
 
! Отговори
ККК преди 7 години
а аз съм баси оптимиста, реших да дам смислено мнение в платения канал на руските мурзилажи :):) Май не са ви казали че раша вече фалира и няма да ви платят :)
53
13
 
1
 
! Отговори
Ааааааа преди 7 години
Нали Америка е гарант на ДЕМОКРАЦИЯТА, КАКВО ПОСТОЯННО КРИЯТ И ЛЪЖАТ НАЛИ ТЕ СА ПРАВИ И НА СТРАНАТА НА ДОБРОТО И МОРАЛА Майката на РейЧарлз му дява следния съвет СИНЕ ПРЪВ ЩЕ ТЕ ОГРАБИ ЛЪЖЕЦА, КАТО НАЙ ВЕРОЯТНО Е ИМАЛА ПРЕДВИД ПУТИН И РАША ТУДЕЙ
52
6
 
5
 
! Отговори
ККК преди 7 години
Странно, то Тръмп е по голяма заплаха за Русия от колкото Клинтън ... ама щом са решили
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦРУ прави на балами самите американски гласоподаватели ,демек те не знаят коя е Хилари и кой е Тръмп .
50
2
 
9
 
! Отговори
ISTINA истина преди 7 години
В штабе Дональда Трамп вновь опровергли информацию о влиянии России на президентские вибори в САЩ .
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно нещата в Раша отиват към подобрение щом целият смарангясан хомоориентиран свят се е напънал да пречи на този процес с к`ви ли не санкции, борби с "руската пропаганда", санкции на "антидопингови" централи /между другото има е дин нов ДОКУМЕНТАЛЕН филм по този въпрос - мнооого интересни ФАКТИ и интервюта има в него!/ и тям подобни фишеци...
48
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия от ЦРУ могат само да дават изявления след свършен факт. Абе ,,голямото'' разузнаване не усещате ли че по този начин се излагате тотално? Значи обяснявате на хората как Русия е регионална държава която е на път да фалира след санкциите които сте и наложили и в същото време тази регионална и фалираща според вас държава прави така че във ,,великата ''Америка да бъде избран президент който е удобен на Русия.Вие защо не предотвратихте това бе циркаджии? Нали сте голямата работа.
47
2
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Освен това Русия е дала и по 20 долара и кебабче на всеки американец гласувал за Тръмп.Гледайте хора какво представлява ФАЩ новият еквивалент на нацистка Германия бълващ само военна пропаганда ,американците или поне върхушката са чисто зло!В тия емейли освен това се разкри педофилска мрежа и сатанински ритуали и скландала стана известен като Pizzagate из целия интрнет се говори за него само масмедиите го прикриват,немога да повярвам в какво ненормално време и свят живея просто не е истина!
46
2
 
9
 
! Отговори
Aйде стигa преди 7 години
с тия стaри измишльотини !
45
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Перфектна шахматна партия.Сега тези, които се смятат за големи специалисти в бизнесасъс смяна на чужди правителства, изгледаха каксобственият им президент бе назначен от чужда държава.
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе като почнат да се плюнчат за изостанала русия тролчетата им изтичат черватасега се оказало че правят кибер атаки- ами нали са *** с какво ги правятттова соропитеците са тъпкани с дрога и каквото им кажат това пишат
43
3
 
25
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
Най-яко финансираното разузнаване в света - Цру, проспа връщането на Крим в Русия, проспа обновяването на руската база в Латакия, проспа началото на руските бомбардировки срещу ИД, проспа създаването на руските крилати ракети, проспа ракетната атаката от Каспийско море.
42
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войната между Русия и САЩ , ще бъде хибридна и икономическа!Все пак Тръмп знае от личен опит, кои са нещата които могат да фалират една корпорация и да я направят печеливша!Не се съмнявайте, че САЩ и Русия са две велики корпорации!!!Селяни, разбирате ли изобщо , за какво ви приказвам? Необходимо е всички американски слуги в българската администрация да освободят постовете и да не гласувате повече за герб.
41
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега обаче в Русия се пукат от яд, щото Тръмп назначи много висши военни, които мразят Русия.Путин пак сбърка,а Тръмп добре го преметна :)))Путин го загази здраво сега !
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Централното разузнавателно управление на САЩ смята, че Русия е имала за цел да помогне на Доналд Тръмп да спечели президентските избори" - трябваможе би на шефа на тая служба да му се напомни, че много лесно може да бъде сменен, за непрофесионално поведение. И ако Клинтън беше спазвала мерките за сигурност може би, може би, но не 100% щеше да спечели. А сега тая нещастна служба известна в цял свят със зловредната си дейност и откровени лъжи хвърля обвинения по чужди държави.
39
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
гмо мозьците в атака вижте как искат повече пари за отбрана уж русия гинападала това е нация от престьпници която ще запали света заради печалбитеот орьжието новото правителство е от генерали а трьмп бил бизнесмен
38
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо се възхищавам.КАК РУСИЯ беше умираща икономика със слаба валута и армия със санкции от запада заобиколена от натовски армия.Има възможност да си постави милярдер свой човек за президент на Най голямата и богата държава с 20 трилиона дълг
37
5
 
4
 
! Отговори
до н.34 преди 7 години
Америка ще стане на дим, прах и пепел... - ако адмирал Кузнецов успее да достигне бреговете и..---------------------------------------Вярно е ,ако насрещният вятър духа към Америка .