В страх и терор: Турция се превръща в купчина развалини!

Докарва ли страната до ръба управлението на президента Ердоган?
Обновена: 18 дек 2016 19:27 | 18 дек 2016 19:25,
228
В страх и терор: Турция се превръща в купчина развалини!
Снимка: архив Reuters

Турция е на път да се превърне в купчина развалини - кръвопролития при терористичните нападения в големите градове, кръвопролития в окопната война срещу кюрдите в Източна Турция. Към всичко това трябва да прибавим бушуващата в съседна Сирия война, опита за преврат от това лято и последвалите го събития.

Още по темата

Казано накратко: Турция се намира в перманентно извънредно положение, а заради новините за все нови и нови атентати жителите на страната са изнервени до краен предел - въпреки непрестанните уверения на правителството, че ще сложи край на терора, пише Сера Сердар от турската редакция на "Deutsche Welle".

Проблем след проблем

При това турците се страхуват не само заради смъртоносния терор, но и заради фактическата отмяна на демокрацията. След неуспешния опит за преврат хиляди турци бяха арестувани или загубиха работата си. И далеч не само привържениците на Гюлен са на мушката на управляващата партия - всеки, който по една или друга причина ѝ изглежда опасен, бързо може да се превърне в мишена.

Със своята тактика срещу прокюрдската Народна демократическа партия (HDP) правителството още повече разединява страната. Мнозина от хората, които сега лежат в затвора, доскоро търсеха решение на кюрдския конфликт заедно с управляващата партия. Още по-обезпокоително е състоянието на турската преса - вече почти няма свободни, критични към правителството медии.

А с оглед на почти четирите милиона бежанци, които понастоящем се намират в Турция, положението става още по-сложно. Избягалите сирийци са обезверени до краен предел, защото не съзират никакви перспективи за себе си в Турция. След боевете в Алепо се очаква нова бежанска вълна, която ще изостри още повече социалните напрежения. А фактът, че сделката за бежанците с ЕС постоянно се поставя под въпрос, усложнява ситуацията още повече.

На фона на планината от проблеми турският президент продължава да преследва неотклонно заветната си цел: промяна на конституцията, в резултат от което Турция да бъде превърната в президентска република. Но терористичните атентати от последните дни показват съвсем недвусмислено, че има много по-важни задачи: правителството спешно трябва да намери решение срещу терористичната заплаха.

"Национална мобилизация срещу терора"

В речта си, която държа в сряда пред градоначалниците, президентът Ердоган призова към национална мобилизация срещу терора. Турците трябвало да са единни. И техните врагове трябвало да знаят, че Турция ще отвърне на ударите. Съвсем между другото Ердоган призова градоначалниците да следят за подозрителни дейности в техните общини.

Защото никой друг не знаел по-добре от тях какво става в турските домакинства. Само че този апел стои в пълно противоречие с призива за единство на нацията. Не само защото означава атака срещу личната сфера на турците, а и защото усилва още повече страха им от доноси. Така ли се умиротворява и сплотява едно и бездруго травматизирано общество?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: терорстрахТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоганеца бързо ще свърши тая държава. С това темпо и до 2020 няма да изкарат. Като се разтече Турция и нас ще удави.
115
0
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Как се чете тази статия ли? Първо търсим някъде да пише Deutsche Welle или Дойче Веле и спираме, затваряме отворения таб или цъкаме на някой друг линк.. Така си спестявате време и промиване на мозъка със *** идиотщини. Лесно, бързо и полезно за здравето. Честито понеделник!
114
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а бе умни българи що не си гледате България ами си ровитв в чужди държави,вас какво интересува за Турция гледайте си БГ
113
5
 
7
 
! Отговори
TURK преди 7 години
NA TIQ ANTITURSKI PROPAGANDNI IZMISLENI STATII VQRVAT SAMO OVCETE NA ZAPAD :)A DNESA SAMO PREPISVA VSI4KO ANTITURSKO OT GERMANIQ KOQTO V MOMENTA PODKREPQ TERORISTITE. VARVETE VSI4KI NA MAY..TA DARTI EVROGEYSKI PLEMENA.
112
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такъв смешен р.езак се смее на запада и сащ! АБЕ *** НИТО ТУРЦИЯ НИТО РУСИЯ МОЖЕ ДА СЕ СРАВНЯВА С 10% ОТ МОЩТА НА ЗАПАДА!!!!
111
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До РУСКО-ТУРСКА ДРУЖБАДотам ли ви стигна простотията и слугинажа. Вече пишете хвалебствени оди за руското-турската дружба, а преди шест месеца плювахте заради сваленият самолет. Колко сте жалки и смешни. Готови сте да предадете и най-святото. Не се притеснявай за загнилият запад, от Маркс насам го чакат да загние, ама неще. И вместо да ви пишеш поредните лозунги на матросовската си преданост, погледни и виж, че Турция и Русия вървят бавно към икономически колапс.
110
2
 
15
 
! Отговори
Честен човек преди 7 години
И какво излиза?Всички приказки за "демокрация", пречупени през призмата на американското разбиране за такава, се свеждат до стремеж за глобално ограбване на природни ресурси. Демокрация - да, но по американски! Майната им на милионите избити хора по света, важното е световните ресурси да се стичат към САЩ.
109
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Свободен българинЗащото ако не поддържат военоспособна Турция, Иран ще е на Босфора за месец-два, а от саудитите и следа няма да има, респективно ни петрол, ни петро-долари. Руснаците няма да имат никакви грижи на юг, и оттам ще се фокусират назапад, чак до Гибралтар, както се вика. Янките никога няма да изпуснат вярното си куче Турция, както се случи с Египет. Няма ли я Турция, няма и гаранции за Израел.
108
0
 
9
 
! Отговори
Свободен българин преди 7 години
До Тинев "Интересно наистина, защо САЩ не го третират като диктатор?" - заради геополитическите интереси на САЩ, заради голямата им армия, заради проваления им опит да подкрепят голяма мюсулманска държава по пътя към светските/или западни ценности и начин на живот.
107
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма територия - време им е да се разцепят на 4-5 държавни образования и после заедно с гърците да си вземем, каквото ни се полага по право.
106
6
 
14
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
...... " Към всичко това трябва да прибавим бушуващата в съседна Сирия война, опита за преврат от това лято и последвалите го събития. " ......Какъв опит за преврат?Та всичко бе постановка от самия Ердоган. Ердоган потопи в кръв Турция и симулира опит за преврат.Интересно наистина, защо САЩ не го третират като диктатор? Но явно е вярна приказката: Краставите магарета през девет баира се надушват.
105
7
 
13
 
! Отговори
Питащ преди 7 години
Ама наш Бойко как се натиска да е първа дружка с Ердоган ? Хммммммм !Исляма, мюсюлманството явно е религия за убийци. Не бих се учудил ако Бойко докара нещата в България като кланетата в Батак.Ердоган и Бойко ....... лика прилика са си!Така ли е българино?
104
13
 
28
 
! Отговори
Тurkey преди 7 години
Преди 15-20 години само на ивицата Газа слушахме за гръмнати автобуси и камикадзета,а днес Турция през ден.И това ако не е благодарение на Ердоган,не знам на кой е...
103
1
 
5
 
! Отговори
аа преди 7 години
"турската редакция на "Deutsche Welle""редакция на "Deutsche Welle""Deutsche Welle".А ясно. Недостоверен източник, даже не прочетох статията. Офф: Спомням си навремето, преди да кажем 20 години, учех немски, и имах достъп до немски канали по ТВ, някакви прохождащи немски сайтове, и ДВ беше наистина уникално. То беше самоубийствено жестока пропаганда. Нещо като "гаварит Москва", предполагам. Даже не се опитваха да изопачават събитията, като примерно Русия Тудей, примерно.
102
0
 
5
 
! Отговори
знайко преди 7 години
Наденце...прости ми!;-(
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господин. Коментатор. В затвора не са тези които се опитваха да решат проблема с малцинствата а тези които ги въоръжаваха и тях ги има и броя им се увеличи от 10 на 40 благодарение на това че народа и правителството се опита и ги остави да са демократични свободни до такава степен че те се въоръжиха да степен че чак да воюват гърмяр бомби където си поискат и те така стана а не че сега се случва заради някои глупости които си мислитеи някои се опитват да изкривят информацията и да объркат хор
100
3
 
20
 
! Отговори
Хасан преди 7 години
Ние турците трябва да се поучим от българите! Трябва да престанем да пребиваме жените си като животни, трябва да се образоваме и да бъдем светски хора, а не религиозни фанатици. С усилия и старание ще можем след време да заемем мястото си сред цивилизованите народи в света.
99
2
 
6
 
! Отговори
Знайко преди 7 години
Давай,Бойко!Като един истински мъж ти знаеш как да ги оправиш.Вземи и Москов с теб.И Горанов.Може и генерал Нинов.
98
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И не ни лъжете, че се развивате! С ердокой пуйкистан смело крачи към блатото на ислямските монархии като Бруней. Само че в пъти по-бедна.
97
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турция скоро ще бъде поставена на мястото си-изостанала религиозна държавица от 14ти век. Населена с брадати и чалмати ***, съвукопляващи се с козите си.