Европа гради 100 училища за сирийчета в Турция

Еврокомисията ще плати ?270 милиона за изграждането им
28 дек 2016 14:40,
17
Европа гради 100 училища за сирийчета в Турция
Снимка: Архив, Reuters

Европейската комисия ще плати €270 милиона за изграждането на около 100 училища в Турция за децата на сирийските бежанци. Парите ще бъдат разпределени чрез Световната банка и германската държавна банка Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), които ще намерят конкретните изпълнители.

Училищата ще бъдат построени в южните и югоизточните турски провинции, където има най-висока концентрация на сирийски бежанци. Те ще имат капацитет от 70 000 деца, основно в началния курс.

Европейската комисия вече е превела 15 млн. евро на германската банка за реконструкция КfW. Предстои и трансфер от 150 млн. за Световната банка.

Двете финансови институции са кандидатствали с проекти в Брюксел по фонда, от който се финансират проекти в Турция за бежанците.

Училищата ще бъдат обзаведени и готови за ползване, а управлението им ще бъде поверено на Министерството на националното образование на Турция. Разходите по него също ще са за сметка на европейския бюджет.

Учебните заведения трябва да са готови преди началото на следващата учебна година.

Парите са част от 3-те милиарда евро, договорени в края на февруари от ЕС и Турция по сделката за спиране на миграционните потоци към Гърция. Досега ЕС е договорил 2,2 млрд. от сумата. От тях вече са изплатени около 691 млн. евро. Най-големият проект, подписан до момента, е за раздаване на предплатени дебитни карти на бежанците.

През септември беше обявено, че 348 милиона евро ще бъдат раздадени на 1 милион сирийски бежанци, намиращи се в Турция. Парите ще се плащат месечно на дебитни карти, от които бежанците ще могат да теглят за храна, за квартира, както и за да ходят децата им на училище.

Картите ще бъдат издадени от турското правителство, а размерът на помощите ще се определя от Световната организация по прехраната на ООН и от Турския червен кръст според конкретните нужди на всяко семейство.

По-рано Брюксел плати на турското здравно министерство 120 млн евро от общо 300 млн за построяването на 500 поликлиники за сирийските бежанци. Очаква се те да обслужват около 1 млн души.

В Турция има около 3 млн. бежанци, основно от Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даваш трохи , а грабиш милиарди от войните предизвикани в арабските страни. Досега Турция е дала 20 млр.долара за сирийските бежнци. Всеки ден се изнася информация за оръжия намерени в терористите западно производство. Спрете оръжията както каза един швед ,,***"
11
0
 
0
 
! Отговори
ЕС пак лъже преди 7 години
Поредната пропагандна лъжа..ЕС никакви пари не даде на Турция за 3-те милиона бежанци, така и това обещание няма да изпълнят, отново Турция ще харчи от собствените си пари за да построи училища за сирийците.
10
0
 
0
 
! Отговори
Домакиня преди 7 години
До ГУРБЕТЧИЯЛесно е, за да не идват насам
9
0
 
2
 
! Отговори
Неа преди 7 години
Чакайте , чакайте ... Нима няма да ги интегрират ? :D Защо така ги делят ? Ааа не е никак европейско
8
2
 
9
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Даваш трохи , а грабиш милиарди от войните предизвикани в арабските страни. Досега Турция е дала 20 млр.долара за сирийските бежнци. Всеки ден се изнася информация за оръжия намерени в терористите западно производство. Спрете оръжията както каза един швед ,,***".
7
8
 
8
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Мда..Мурксул-берлинската ханъма , смъкна кюлотите, и се на*дупи на Ердоганския бек! С наши пари плаща за развъждане на тарамбуки! Милиарди от джобовете ни за всякакви навлеци, и готованци...световната с**** ще я храним ние...щото сме цъфнали, и вързали!
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко са им кюрдите сега ще хранят и араби, турската национална статистика сочи по 1.7 деца *** семейство в регион от турци а където са кюрдите над 6, после ми ги защитавайте, същите са като ромите в България !
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой се е взел много насериозно с тези "бежанци". Това вече дори не бие на схема за злоупотреба със средства и конспиративни теории, а по-скоро на обикновена суета, под мотото "Щом е за "бежанците", давай!". По принцип няма лошо, ама да не е на гърба на някой друг, а то точно така става.
4
1
 
6
 
! Отговори
Байрактаров преди 7 години
Жалко, че България не смята за интересно да участва в тези проекти, за които има осигурени европейски пари и само трябва да се прояви инициатива, за да се вземат. Но пък защо да се прави като еврофондовете капят ли капят и да си лежиш под кранчето е достатъчно
3
6
 
17
 
! Отговори
бежанец преди 7 години
А Турция накрая ще нареди да не се учи нищо друго освен корана в тези училища. Както стана с немското училище в Истанбул, където забраниха на учителите да споменават Коледа. Или както църквата Света София в същия този Истанбул, където по нареждане на всички знаете кой, започнаха да служат ходжи. Това май вече се забрави, нали? А стана преди няколко месеца,
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее Близко-Източния Съюз в който по някаква причина присъстват европейските държави! Безплатни дебитни карти и плащания за всички нелегални мигранти! Европейските ученици(в това число и българските) пасти да ядат, защо им са на тях стипендии от Близко-Източния Съюз за стимулиране на ученето?!
1
2
 
11
 
! Отговори
Европа благородна преди 7 години
Там да градат каквото си искат само да не градат в БГ, че от тоя градеж сме на сегашния хал.