В Куба сменят руския език с английски

Кубинците усърдно залягат без принуда над езика на Шекспир
5 яну 2017 13:52, Елка Василева
77
В Куба сменят руския език с английски
Снимка: архив, Reuters

Колкото повече се отваря Куба към външния свят - включително към туристите от чужбина, толкова повече кубинци учат като чужд език не руски, както навремето, а английски.

Английският вече е задължителна дисциплина в средните и висшите училища, но кубинците усърдно залягат и без принуда над езика за международно общуване, пише  Би Би Си.

Джаз фестивалът в Хавана събира всяка година музиканти и зрители не само от Куба, но и от много други страни.

Пред сцената са насядали на пластмасови столове наред с кубинците гости от САЩ, Европа и Китай. На сцената виждаме саксофонист от Дания и негови стари приятели от Куба.

По време на такива международни прояви хората общуват обикновено на английски.
Все повече кубинци учат напоследък този език - или поне гледат да го научат децата им.

Не на руския

На сутрешната проверка в средното училище "Хесус Суарес Гайол" в отдалечен квартал на Хавана свирят училищния химн.

Патронът на училището е съратник на Ернесто Че Гевара. Никой не понечва да прекръсти училището, подразнен от името на бунтовника революционер, но страната, в която растат тези ученици, все по-малко наподобява тази, за която се е борил другарят Гайол.

Властите задължиха например учениците в горните класове и студентите да имат определено ниво на владеене на английски.

По време на Студената война учениците и студентите можеха да избират между руски и английски. Днес обаче, както научи Би Би Си от държавните образователни структури, властите обмислят да направят уроците по английски задължителни за всички деца и юноши.

"Английският винаги е присъствал в програмата ни като език за международно общуване - обяснява Зоя де ла Ред Итурия, ръководител от системата на средните училища. - Сега обаче въвеждаме нови методики с цел да повишим качеството на обучението по английски."

Засега обаче кубинците учат английски предимно по старомодни методики - с акцент върху учебниците, механичното повтаряне на думи и изрази, при това без нормален достъп до интернет.

Кубинските власти се надяват да уредят нещата с интернет, казва Олга Перес, консултант на правителството за развитие на обучението по английски.

"Добре ще е да имаме интернет в училищата. Дори си мечтаем един ден във всяко училище да има не само интернет, но и класни стаи, оборудвани за езикови лаборатории", добавя тя.

Неволята учи

Английски впрочем се чува все по-често не само из класните стаи в Куба, но и по улиците на Хавана.

Миналата година Куба посрещна рекорден брой туристи и мнозина кубинци учат английски, както дойде, без никакви школи и курсове.

Дарбис Луис продава на туристи стари книги и плакати. Казва, че е научил английски от компютърни игри и песни на рок групи.

"Научих се да разговарям, нямаше как, трябваше да си изкарвам хляба - обяснява Дарбис на добър и доста свободен английски. - И се налага постоянно да шлайфам езика. Нали им разправям цели истории, инак книги хич не се продават лесно."

Кубинските англофили нямат кой знае колко възможности да си намерят помагала по английски или книги на този език. Едната е да се отбият в "Куба Либро", единствения магазин за англоезична литература на острова.

Магазинчето е разположено във Ведадо - парков район на Хавана. Държи го Конър Гори, журналистка от САЩ, отдавна живееща в Куба.

По думите на Гори кубинците първо гледали с леко подозрение на нейното начинание, но после всички "го посрещнаха с отворени обятия, щом видяха нашите културни програми, висококачествената литература и това, че сме отворени към всички местни жители".

Властите според Гори вече не водят борба с "вражеската" литература - държавното "Национално издателство пусна току-що романа на Джордж Оруел "1984" и той се продава в държавните книжарници".

"Туризмът е във възход, бизнес контактите със света се разширяват и кубинските власти насърчават желаещите да учат английски. И хората усетиха ползата от нашия магазин", добавя Гори.

През последните месеци в Хавана освен джаз фестивала се състоя годишен фестивал на латиноамериканското кино, имаше и международен фестивал на балетното изкуство.

На международни прояви от този род проличава най-добре затоплянето в отношенията между Куба и САЩ. Решението на администрацията на Обама да възстанови дипломатическите отношения и да вдигне търговското ембарго от Куба безспорно сближи кубинците и северноамериканците.

И от двете страни има хора, които се страхуват процесът да не тръгне в обратна посока. Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп обеща в един от многобройните си не много ясни постове в Twitter "да скъса сделката, ако Куба не пожелае да сключи сделка, по-добра за кубинския народ, за кубинците в САЩ и за САЩ като цяло".

Но каквото и да направят Тръмп и властите на Куба, учениците от училище "Хесус Суарес" засега учат английски - просто за да могат да разговарят с останалия свят.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В части от България е сменен българския с турски.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 21Накрая така и ще стане. В момента горе долу това е английския просто не е официално прието.
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хилядите езици в света са проблем. Мисля, че в бъдеще трябва да се говори само един език.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да бъде един езок световен, той трябва да е достатъчно лесен за изучаване, затова китайския, японския, хинди.... никога няма да са световни езици
16
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 7 години
Много интересно, журналистката написала статията ползва руски език четейки руска преса ежедневно. Същото се онтася за хиляди други пишешти. Езиците не трябва да се забраняват или налагат, те просто съществуват. Статията обаче е некоректна, защото настройва едни крайни хора срещу други.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10, немския е официален в три страни, докато френския в 40. Препоръчвам английски, френски и испански за тези, които искат да учат езици. Да не говорим, че френския е далеч по-красив език от дървения немски.
14
5
 
9
 
! Отговори
Znae6t преди 7 години
Ако ще учите език учете английски, немски или испански.__________________________________________________Икономиката и бизнеса са в Азия - учете мандарин или канонизе иначе папо нема да има... В бившата Английска колония Хонг Конг хората не разбират английски вьобще. Та така драги ми бьлгарски форумци свето не е около Банкя и Софето и не се разделя само на тъпан.ари и ид.иоти...
13
4
 
9
 
! Отговори
Хъм преди 7 години
В статията има доста абсурдни заключения. Най-доброто възможно съчетание е знанието на руски и английски. Само с английския, както е тръгнало, вече си за никъде. Не са малко хората и журналистите с капаци, които твърдят ентусиазирано, че едно е повече от две.
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гаврата с Рассия продължава!
11
7
 
5
 
! Отговори
haha преди 7 години
В Куба сменят руския език с английски___________________________________Днес не писахте ли вече че президента на Русия е "назначил" новия Американски президент само и само да не е Клинтовица??? Ако е така кой луд ще учи УС английски?hahahha
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Английският вече е задължителна дисциплина в средните и висшите училища". От заглавието и подзаглавието останах с друго впечетление, пък то какво било... Отново "обективна" и "безпристрастна" журналистика от бг.тудей.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да да да
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те никога не са знаели руски, не се напъвайте, СССР го няма вече 30 години, а и тогава не знаеха руски. А Русия е силна и всеки е принуден да се съобразява с нея и без да говори руски. Пък и руския е език това е езикът на Толстой и Достоевски, Пушкин и Лермонтов, не е за всеки говедаp.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е сега е момента да се удари кьоравото в Куба. с 10к $ заминавате, до 1 година режима ще се срине, при повече разум след 3 ще сте милионери, разбита се съществува и риск
6
2
 
9
 
! Отговори
Руснак преди 7 години
Предатели, фашисти!
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Фермата" за "формиране на общественото мнение" от Петербург няма покритие в Куба. Сами са си веновни, като държаха изкуствено кубинците без нет.
4
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде сте русофилистиици-путинофилии? :)
3
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Куба имат ли си местни платени путинисти?За какво ли питам, там нямат интернет :)
2
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде още един *** за руската кочиняя :)
1
10
 
29
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Айде , още един бастион на комунизма си отива.Остава само Северна Корея и България.