Огромен айсберг – на път да се откъсне от Антарктика

За момента няма опасност от повишаване на морското равнище
6 яну 2017 11:37,
41
Огромен айсберг – на път да се откъсне от Антарктика
Снимка: Flickr.com

Един от 10-те най-големи регистрирани айсберги е на път да се откъсне от антарктическия шелф Ларсен С, съобщи Би Би Си, предаде БТА.

Айсбергът е най-северният шелф на Антарктика, с площ 5000 кв. км и дебел около 350 м. Ларсен С плува над водата край Западна Антарктида, като задържа потока на ледниците, които го захранват.

Стара цепнатина в шелфа започна внезапно да се увеличава през декември миналата година. Сега само 20 км задържат айсберга да не отплува. Ако това се случи, шелфът ще стане още по-податлив на разпадане.

Учените следят цепнатината в Ларсен С отдавна, като тревогата им нарасна след сгромолясването на шелфа Ларсен А през 1995 г. и внезапното разпадане на Ларсен В през 2002 г.

За увеличаването на цепнатината на шелфа Ларсен С съобщиха британски учени миналата година. През декември тя нарасна с 18 км само за две седмици. Цепнатината сега е широка около 100 м, като е дълбока около 500 м.

"Ако айсбергът не се отдели през следващите няколко месеца, ще бъда много изненадан", каза проф Ейдриън Лъкман от университета Суонзи.

След отделянето си айсбергът няма да повиши морското равнище, но ако шелфът продължи да се разпада, ще се засили движението на ледниците от материка към океана.

Според изчисленията, ако целият лед от шелфа Ларсен С навлезе в морето, глобалното морско равнище ще се увеличи с 10 см.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 12 Мхм, значи с две думи не можете да ми кажете какво ще е пагубно за човечеството ако се повиши с 10 санта океана? Кажи бе, нали си много отворен, ***.от! В коя книга или сайт пише какво ще се случи ако се повиши с 10 сантиметра световното ниво? Най-мразя такива ка.*** като теб които ми казват нещо без аргументи. Сме.шник .
12
0
 
8
 
! Отговори
Почети малко преди 7 години
от Сидней Ав$тралия, позаинтересовай се малко за течението Гълфстриим и как това нещо се задвижва и ще ти стане ясно, че когато няма ледници няма какво да го охлажда, т.е. какво да го задвижва. А спре ли един път няма да тръгне скоро пак и това ще доведе до много промени в световния климат и значителни аномалии в климата и времето, с които сме свикнали в момента. Пък за влиянието на това върху животните да не говорим
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека го го вържат със тел за Антарктика да не отплава и няма да се разтопи.
10
0
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 7 години
Не вярвам някой да има време да ти обяснява. Информирай се сам, но не от вестник Работническо дело или ТВ Алфа ... пробвай с друг източник на информация!
9
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде някой да ми обясни най-накрая какво ще означава ако се вдигне нивото на световния океан с 10 см? Какво ще се случи? Папа.гали, само знаете минуси да чаткате! Къде са ви аргументите за това?
8
1
 
10
 
! Отговори
до Сидней преди 7 години
Да, но ако не се лъжа, тогава нивото на въглероден диоксид в атмосверата е било значително по-малко от сега. Климата е бил влажен и топъл и богат на кислород а сега не е така. Това не променя ли нещата?
7
0
 
13
 
! Отговори
snow apocalypse преди 7 години
Тази новина и времето навън съвпадат 1:1 като във филма The Day after Tomorrow.
6
1
 
13
 
! Отговори
титаник преди 7 години
Ако лъжа, да ме блъсне айсберг!
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
днес 10 см - утре 10 и след 10-15 години ще се покачи с метър.
4
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 3 Хайде ме светни какво означава примерно с 10 сантиметра да се вдигне нивото на Черно море ...кое е пагубното за България в случая?
3
11
 
11
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
До Анонимен 3да ама аз знам какво означава - чудо голямо
2
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2Дори не знаеш какво ознчава това...
1
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудо голямо че щяло да се увеличи нивото на световния океан с 10 см.