Ще шества ли популизмът в ЕС през 2017-а?

Първото голямо изпитание ще са изборите в Холандия през март
7 яну 2017 21:40, Миглена Иванова
70
Ще шества ли популизмът в ЕС през 2017-а?
Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз се приближава все повече към първото си голямо изпитание за тази година. През март са изборите в Холандия, резултатите от които ще дадат първата индикация за това дали популизмът ще е темата и на 2017 г., пише CNBC в свой анализ.

"Изборите в Холандия са прелюдия към доминиращата тема на 2017 г. за еврозоната и ЕС – политиката“, коментира Карстен Бржески, главен икономист в ING в Германия.

Според него холандският вот малко се подценява предвид изборите в Германия и Франция, но той се разглежда като тест дали популистките партии биха могли да сформират правителство в някоя от основните държави от еврозоната.

Политическият календар през 2017 г., вече е доста натоварен. Изборите в Холандия са на 15 март, Франция избира новия си президент през април/май, а Германия провежда генерални избори през ноември.

В Италия също ще има предсрочни избори, след като премиерът Матео Ренци подаде оставка заради неуспешния референдум за конституционната реформа. Още обаче не е сигурно кога точно ще се проведат те.

ЕС пък трябва да се започне да изяснява два щекотливи въпроса – Brexit и изпълнението на спасителната програма за Гърция, посочва изданието.

На този фон анализаторите се чудят колко добре ще се справят популистките партии на изборите.

Резултатите от проучванията на общественото мнение например посочват, че антиевропейската Партия за свободата в Холандия ще спечели вота. Като се има предвид фрагментацията на холандската политическа сцена обаче, лидерът й Герт Вилдерс едва ли ще успее да сформира мнозинство.

"Очакваме по-нататъшно раздробяване на политическия пейзаж, което ще доведе до трудности при сформирането на ново коалиционно правителство“, посочват икономисти от Rabobank пред медията. "Най-малко четири партии ще бъдат необходими, за да се постигне мнозинство в двете камари на парламента на Холандия", допълват експертите.

Банката признава обаче, че Вилдерс може и да стане премиер на Холандия, въпреки спорната му роля на политическата сцена в страната. Шансовете на другите популистки партии в страната обаче са малки.

Възможността Холандия да се сдобие с крайно десен премиер има отражение и в други държави от ЕС. Бржески посочва, че в много отношения страната диктува политическите тенденции в цяла Европа. 

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако питате ще се провали ли фасадната демокрация на Меркел, отговорът е да. А кой ще шества това нас не ни интересува, изборът като че ли не е особено богат, след като всички се провалиха.
13
2
 
3
 
! Отговори
Демокрация ??? преди 7 години
Хората си следват американската мечта, остава червената каскетка Меркел да върне и член 1 от Ленинската конститутуция няма как да стане ние гражданите на ЕС ще преценяваме кой да кара влака !
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да шества. С широки популистки действия евролиберастите се мъчатда се отърват от всички опоненти, но като че ли от нищото излязоха 2 фигури и се забиха като трън в *** на популистката Меркел.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа е в криза и то голяма, първо въведоха екюто за да се спасят после въведоха еврто за де се спасят и да позакрепят малко окъсалите си валути.ЕС е една измама.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже мой, какви !? Популизма шества в Европа още от падането на Белринската стена. Популистите яхнаха тъй наречената вълна и съсипаха Европа сега чакаме не чак токова популярни личности като Орбан или Марин льо Пен да ни отърват от тая популистка гнус. Просто други играчи няма, запомнете - няма. Популизма на Меркел срещу тия 2 фигури.
9
0
 
9
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 7 години
Закривайййййй
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-голям популизъм и фашизъм от тези на неолибералите няма, просто пропагандата им е в пъти по-добра от тази на Хитлер. Те превърнаха ненормалното в норма, а нормалното го репресират.
7
1
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Популизъм е да пълниш Европа с пришълци, изпълнявайки поръчка на световния елит за създаване на мултикултурно общество и в същото време да лъжеш, че си загрижен за тези хора наричайки ги "бежанци" от войната.В този смисъл по-голяма популистка от Меркел не виждам !
6
0
 
17
 
! Отговори
Хюго Бос преди 7 години
Мда и откога истимата срана популизъм? Ооо забравих, че който плаща грантовете на медиите решава кое е популизъм о език на омразата и кое са "ценностите". Т.е всичко което не черно, идлям и либерасто- толерастия е вредно е е популизъм и извън толерастията няма живот... жалки сте, даже не мига да ви нарека и медия...
5
1
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
популизъм=всичко което не изнася на шорошоидите!
4
1
 
3
 
! Отговори
реалист преди 7 години
лошо няма.все тая кой ще ни краде парите-популисти,либерали или комунисти.Тук в бг всичките са лапачи:))))
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е честно! Холандия да излязат втори от ЕС. Трябваше да сме ние, по азбучен ред. Е, след Белгия.
2
1
 
27
 
! Отговори
Илия - Варна преди 7 години
Тук има някаква грешка. Наричат популисти хора които защитават националните си интереси и не позволяват на икономически имигранти, направени такива от действията основно на САЩ в близкия изток, да се прехвърлят на техния гръб. Нека САЩ като страна породила пролемите в Ирак, Авганистан, Сирия, Иран, Египет и др. да поемат бежанския поток.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще шества ли популизмът в ЕС през 2017-а?===Естествено, че да. Основното послание ще бъде: "Приемете всички бежанци, за да докажете, че сте благодорни и извисени личности".Какво е това "популизъм" според авторите на статията?