Кремъл: Руски хакерски атаки? Лов на вещици!

Реакцията на Москва на доклада на спецслужбите на САЩ
9 яну 2017 16:50, Елка Василева
43
Кремъл: Руски хакерски атаки? Лов на вещици!
Снимка: архив, Reuters

Твърденията, че Русия се е опитала да влияе на американските избори в полза на Доналд Тръмп, напомнят на лов на вещици. Това заяви  говорителят на Кремъл Дмитрий Песков като първа реакция на Москва на доклада на специалните служби в САЩ за руска хакерска операция по време на американската предизборна кампания, предаде Ройтерс

Песков заяви, че докладът не съдържа никакви нови доказателства, че руски официални лица са замесени в посочените хакерски атаки.

В огласения миналата седмица доклад се казва, че руският президент Владимир Путин е ръководил киберкампания, целяща да помогне на Тръмп в надпреварата с Хилари Клинтън за Белия дом.

"Уморихме се вече от тези обвинения", каза Песков пред журналисти. "Това наистина напомня на лов на вещици."

Той използва същата лексика като Тръмп, който беше цитиран в интервю за "Ню Йорк таймс" от петък да казва, че предизвиканата от твърденията за руски хакерски атаки буря е "политически лов на вещици", отбелязва Ройтерс.

"Както знаете, тази версия на доклада, която беше огласена, не съдържа нищо, което да си заслужава да коментираме", каза Песков.

"Безпочвени обвинения, които не са подкрепени с нищо, се повтарят отново и отново по аматьорски, непрофесионален начин. Всъщност ние изобщо не знаем на какво са базирани", заяви той.

В отговор на въпрос дали Путин е прочел превода на доклада Песков каза, че в този документ няма нищо, "което да си заслужава да се чете подробно".

По думите му обаче позицията на Кремъл остава непроменена и категорично отхвърля възможността представител на руската държава да е замесен в хакерски действия, свързани с американските избори.

Песков заяви, че в американската история е имало и други случаи на лов на вещици, но тези периоди са приключвали, когато на власт са идвали по-разумни лидери.

Той посочи, че щом Тръмп встъпи в длъжност на 20 януари, ще започне работа по определяне на подходяща дата за среща между руския и американския президент.

"Ако ще се планират някакви контакти, то те ще бъдат планирани изключително внимателно, особено предвид факта, че говорим за контакти след доста напрегнат период в нашите отношения", заяви говорителят на Кремъл.

Според Песков руското президентство засега не знае каква е позицията на Тръмп за изводите на американските специални служби, че Русия е замесена в хакерски атаки срещу САЩ, предаде ТАСС.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
5
 
! Отговори
русофренията ... преди 7 години
не прощава!Досоро бензоколнка - сега хай-тек хакерски център?!Как се сменя толкова бързо квалификацията?
26
0
 
9
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Няма доказателства. Все хората им виновни. Най- много те да са си хакнали изборите. Както си събориха световния център. Дали днес.бг ще ми изтрият и този коментар?
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ивоПутин хакнал мозъка на ОбамаА аз се чудех защо плещи и върши само глупости!
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКремъл - бастиона на злите вещици !Я па ти , не беше ли Белград, Триполи, Багдад, Пхенян? Не можеш да изброиш всичките дето пречат на УОШИНГТЪНЦИТЕ.
23
0
 
11
 
! Отговори
иво преди 7 години
Току що съобщиха, Путин хакнал мозъка на Обама и той се е объркал тотално.
22
0
 
13
 
! Отговори
к преди 7 години
Браво на руснаци по умни от американци като знаят как да направят кибер атаки
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 14 -Да , прав си крив4о, кабинета на Тръмп ще е в Кремль.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен -25 Силен?Кой ?То само с мускули не става , треба и пипи .
19
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A бе че джуджето е от КГБ и занаята му е да прави мръсотии никой не се съмнява.
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този доклад е фалшив! Написан е от руски хакери, проникнали в системата на ЦРУ. Целта им е да правят нерегламентирана реклама на руската хакерска мощ!
17
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кремъл - бастиона на злите вещици !
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То това си им е дежурната песен на гoвeдoвъдитe.Преди им пречеше СССР, сега Русия, и изобщо всеки силен им пречи...ДГД!
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не разбирам защо руснаците не са хакнали и тоя доклад. Можеха да го променят в последната минута преди да излезе и да обвинят някой друг.
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С такива доказателства, аз мога да докажа, че има живот на Юпитер, въпросът е кой ще ми повярва.Абе кой е очаквал нещо друго от американците? Тям все Русия им е крива, и преди и сега, so *** OFF.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Темата за хакерите на Путин се пренесе и в Европа, защото доста събития там, започнаха да се обясняват с това. Очаквам американолюбиви журналисти и "специалисти" да я повдигват и при нашите избори, особено при електронното гласуване. Утре ако има ново земетресение от Вранча не се съмнявайте- Путин лично е разпоредил да се извърши.
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проникването в сървъра на американската партия станало със стара украинска програма, която може да се купи свободно в Интернет, но проверка на партийния сървър не е правена. Тия ни взеха за ***. Утре ще започнат да твърдят,че Путин по интернет е забременил Хилари Клинтън. Световното хакерство и видни компютърни специалисти се изсмяха над тези твърдения.
11
3
 
14
 
! Отговори
не смЕх,а голЕм смЕх преди 7 години
Колкото по-вече "факти" публикуват краварите толкова по-смешни стават излиза ,че руснаците сменят когото си искат където си искат и то без нито един изстрел за разлика от тЕх.
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп частично призна за руска помоще, за да може да си прекара правителството през Конгреса. А когато го стори, ще има наритани хиляди демократски ***. Първо на Клинтън, защото и се точи вече 3 години! А с Путин ще бъдат първи дружки, помнете ми думата!
9
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да се гърчат, Путин отново им завъртя сополите около врата с два грациозни шамара. Света наистина ще се глобализира, само че от запад на изток, а не от изток на запад както се очакваше.
8
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според доклада, руските хакери получавали огромната заплата от 400 рубли на месец! Близо 70 лева! Направо неустоимо предложение!