Меркел към САЩ: Придържайте се към сътрудничеството!

"За страните е по-добре да работят заедно, а не да се изолират"
Обновена: 14 яну 2017 21:27 | 14 яну 2017 21:26,
184
Меркел към САЩ: Придържайте се към сътрудничеството!
Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес САЩ да се придържат към международното сътрудничество и предупреди, че тенденцията към протекционизъм застрашава благоденствието, предаде Ройтерс.

САЩ са най-важният търговски партньор на Германия и протекционистката реторика на новоизбрания президент Доналд Тръмп изнервя износителите в най-голямата икономика на Европа. Германия тази година е председател на страните от Г-20 - форум, който Меркел смята да използва за опазване на многостранното сътрудничество.

След заседание с актива на десноцентристкия ХДС в западногерманското село Перл-Нениг Меркел каза, че за всички страни е по-добре да работят заедно, а не да се изолират. Добър пример за това е международният отговор на глобалната финансова криза, която започна от САЩ през 2008 г., допълни канцлерът на Германия.

"Този отговор не се основаваше на изолация, а на сътрудничество, на общи правила за регулация, включително на финансовите пазари", подчерта тя.

Запитана кога ще се срещне с Доналд Тръмп, Меркел отговори, че първата среща между двамата е възможна на форума на високо равнище на Групата на седемте най-големи икономики през май в Сицилия, както и на съмита на Г-20 през юли, на който домакин ще е Германия.

В седмичния си подкаст Меркел каза, че германската икономика върви "сравнително добре", но не трябва да почива на лаврите си. Тя призова компаниите да се адаптират към предизвикателството на дигитализацията.

"Има и международни рискове. Наблюдаваме протекционистки тенденции", каза тя, без да посочи поименно Тръмп.

Според бизнес лидери, цитирани от Ройтерс, германската икономика би пострадала от протекционистка американска политика.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия внася сурово кафе от Африка, без мита, за 2 милиарда евро. Преработва го в готов продукт и го и го изнася в ЕС от което печели около 4 милиарда. В това няма нищо лошо, ако и африканските страни можеха да го правят. Но за тях митата са толкова високи ако изнасят обработено кафе, че производството им става нерентабилно и дори не могат да го развият защото трябва да вземат (пак от Европа) огромни и скъпи кредити които няма да могат да изплатят заради високите мита.
13
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интеграцията между ЕС и САЩ е необратима. Но тъй като ЕС, САЩ и Русия не са комунистически - при всички положения комунистите ще ядат хурката.
12
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименБЪЛГАРИТЕ ИЗБЯГАХА НА ЗАПАД ОТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, СЕГА БЪЛГАРИТЕ НА ЗАПАД ЖИВЕЯТ ПО-ДОБРЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ИЗБИЛИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел мяза на една луда бабичка.
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"САЩ са най-важният търговски партньор на Германия и протекционистката реторика на новоизбрания президент Доналд Тръмп изнервя износителите в най-голямата икономика на Европа."Германия живее богато от износ, и стоките и са наистина качествени. При днешното ниво на технологиите другите страни могат също да си произвеждат сами такива стоки по-евтино без да внасят. Но никой няма да позволи на страни като България да развият такива производства, това означава крах за страни като Германия.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АнонименСтава дума за трите милиона българи от проспериращата членка не ЕС които избягаха на запад да мият тоалетните на богатите западняци и да проституират в бордаците им.
8
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Надя Николоваза милионите комунистически бежанци към Москва ли става дума?
7
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЗЛОБАТА КЪМ МЕРКЕЛ Е ДИАГНОЗА
6
1
 
22
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Една среща през юли може да се окаже доста закъсняла с оглед на изборите във Франция (април ,май) и да не се случи ,че локомотива на Европа вече нЕма вагони.
5
3
 
17
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Тръмп най-много да се изсмее на желанията на това бабе...
4
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е силно обезпокоена от ЕВРОАМЕРИКАНСКАТА интеграция, даже меко казано е силно обезпокоена. За съжаление на Русия тази интеграция е факт и за руснаците остава гушкането със средноазиати и милиарди китайци.
3
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕВРОАМЕРИКАНСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ Е НЕОБРАТИМ ПРОЦЕС.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименнадеждата ти е говежда
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп каза: Меркел инсейн.