8 души с богатство, равно на притежаваното от 3,6 млрд. души

Оксфам: Това е цинично и изостря неравенствата!
Обновена: 16 яну 2017 12:35 | 16 яну 2017 10:22, Елка Василева
84
8 души с богатство, равно на притежаваното от 3,6 млрд. души
Снимка: архив, Reuters

Осем души на планетата имат богатство, равняващо се на това, което притежават половината от най-бедните хора на планетата или 3,6 милиарда души.

Това положението е "цинично" и " изостря неравенствата", сочи изследване на британската неправителствена организация Оксфам, което тя представи преди утрешното официално откриване на Световния икономически форум (СИФ) в швейцарския курорт Давос.

"Цинично е такова богатство да е в ръцете на толкова ограничено малцинство, след като е известно, че всеки десети човек в света преживява с по-малко от 2 долара на ден", посочва говорителката на Оксфам за Франция Манон Обри, цитирана в комюникето.

Докладът, озаглавен "Икономика в служба на 99-те процента", разкрива как големите компании и най-богатите хора в света засилват още повече неравенствата, експлоатирайки една умираща икономическа система, умело избягвайки данъците, намалявайки заплатите и увеличавайки максимално приходите на акционерите", отбелязва АФП.

Според Оксфам при този темп първия супермилиардер в света може да очаква неговото състояние да превиши трилион долара през идните 25 години. За да похарчи тази сума, той би трябвало да харчи по 1 милион долара дневно в продължение на 2738 години, са пресметнали експертите на Оксфам.

Макар да е имало икономически растеж, плодовете му са били много несправедливо разпределени, посочва Оксфам. Приходите на 10-те най-бедни хора са се увеличавали с по-малко от 3 долара годишно между 1988 - 2011 година, докато приходите на 10-те най-богати хора са скочили 182 пъти, посочва ДПА.

Оксфам по традиция се стреми да привлече вниманието върху засилващите се неравенства в навечерието на срещите на СИФ. Тази година тя се открива утре и ще продължи до събота. Неправителствената организация заклеймява "натиска, който се оказва върху заплатите навсякъде по света", както и данъчните облекчения, от които са облагодетелствани компаниите. Тя подлага на критика и използването на данъчните убежища за укриването на доходи.

Миналата година Оксфам бе обявила, че общото състояние на 1-ия процент най-богатите хора в света е превишил през 2015 година това, което притежават останалите 99 на сто от населението.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Богатите ще ги е яд повече. Сега имат много , но накрая го загубват. Там където отиваме , не можем да го вземем. Какъв е смисълът - власт ли ? И от нея не остава нищо , само спомена че си прецаквал другите. По - добре да помага на хората такъв богаташ , никой няма да му се обиди.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕГАЛИТЕ', ФРАТЕРНИТЕ', ЛИБЕРТЕ' !!!
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е виновен!
62
1
 
3
 
! Отговори
seira преди 7 години
КАКВО ОЗНАЧАВА "БОГАТ" И КАКВО "БЕДЕН"?!АКО ИМАТЕ СОБСТВЕНА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ, ХРАНА И ВОДА, ЗА КОИТО НЕ ДЪЛЖИТЕ НИКОМУ НИЩО, КАКЪВ СТЕ: "БОГАТ" ИЛИ "БЕДЕН"?
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никъде не виждам името на Путин, ако го имаше, сега коментарите да са 10 пъти повече!Все пак да владееш 11.5% от земната суша не е малко!
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия 8 човека не са капиталисти,а представители на тези "партии"- "части" от обществото- юристи,икономисти,финансисти,политици ,философи и т.н. некадърници и офисен планктон,умствено и нравствено недоразвити,които,поради толерантността на обществото,са допуснати до властта и създават всички проблеми!Капиталист е всеки човек със собствените си знания,умения,опит,честност,влаган труд и чувство за отговорност!Форд не е печатал долари,Айнщайн не е търгувал с ценни книжа, а Менделеев - със злато!!!
59
1
 
4
 
! Отговори
а1 преди 7 години
8 души с богатство, равно на притежаваното от 3,6 млрд. души------------------Тоест половината население на Земното кълбо!!!!!!!Ха, сега де, е как да не повярваш в "конспиративни теории", а???????
58
5
 
10
 
! Отговори
ист преди 7 години
Някой да е виждал дебел милиардер....Някой си мислят че богатите по цял ден ядат и пият.Мечтата на левите е да им вземат милиардите за себе си.
57
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На 2метра под повърхността на земята и всички пари на света да са твои все тая.Когато хората от алчност унищожат растенията и животните ще разберат че парите не стават за ядене!
56
0
 
5
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Всички знаем, че парите не са най-важното нещо на света :) Най-важното е НИКОГА ДА НЕ СВЪРШВАТ :)))
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите са хартийки, дами и господа, които обаче в такова количество дават огромна власт, смятате ли, че, ако тези милиардери, внезапно ги обхване не'къв амок, и разделят хартийките по различните народи, това, ще ги направи богати, не просто ресурса на човечеството не стига...много сме апокалипсисът идва...сори !
54
0
 
2
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Вече сме 9 !
53
3
 
2
 
! Отговори
до Варненйец преди 7 години
хахаххахаха - горивата щели да свършат - хахаххахахаххахахаха - пълен бот си ти, Ми хапвай повече бобец и ходи на морйето да зареждаш с газ !
52
0
 
5
 
! Отговори
Циник преди 7 години
36 милиардера в Германия държат повече пари от останалите Германци....и в Европа - положението не е по-различно! Всъщност всички работим за типове като тези - дали е справедливо - това е друга тема!
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хооо хооо Шоро.шоидите веднага да го ... бедните ХеХехе тъпоглави ВИЕ сте инструмент за еднократна употреба!
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До масонилюминатционист а ТИ под вода като специалист !
49
2
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
До Варненец"Знаеш ли какво,ще е след 30-50-100 години на Земята,когато горивата свършат."ще се случи това дето винаги се е случвало -глад прекъсван от кланета, и кланета прекъсвани от глад. и тия дето са се грижили да поправят "несправедливостите" ще бъдат повече клани, и по-гладни, от тия дето не се мъчат да оправят света, а си гледат работата
48
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още нещо - защо Русия им е трън в петата? Щото с 1/6 от света във вид на неразорана целина могат да удължат агонията още поне стотина години. Голямо папане би паднало, ама лош, лош Путин не дава /поне така изглежда/.Имаше изказвания на висши краварски чиновници, че не било СПРАВЕДЛИВО толкова много земя да принадлежи на една държава.Цинизъм, да видиш.
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Многознайковците, които защитават съществуващото положение, какво ще кажат за следното:С автоматизацията и техниката все по-голямо количество работна ръка става излишна. Дори в момента безработицата е свръх висока. Какво ще стане, когато ония с милиардите решат, че вече не им трябват толкова овце за стригане, щото им съсипват ТЯХНАТА Земя, и решат да ги резнат 2-3 пъти?Парите са проблем, но не основния. Властта, която идва с тях е важното нещо.
46
1
 
15
 
! Отговори
Кики преди 7 години
До Бобо Много е относително, кой е умен и кой не е. Това, че е богат, не означава, че е по-умен от останалите. Не завиждайте на богатите, нали искахте Капитализъм!!!