Бивша секретарка на Гьобелс почина на 106 години

Докато работела за него, не знаела нищо за Холокоста
30 яну 2017 13:47, Елка Василева
42
Бивша секретарка на Гьобелс почина на 106 години
Брунхилде Помзел. Снимка: БТА

Брунхилде Помзел - бивша секретарка на министъра на пропагандата на Третия райх Йозеф Гьобелс, почина на 106-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Помзел прекарала по-голямата част от живота си скромно, без публични изяви, докато германски вестник публикувал интервю с нея през 2011 г., предизвиквайки вълна от интерес към един от последните живи представители на вътрешния кръг на ръководството на Третия райх.

За смъртта й потвърди пред Асошиейтед прес Кристиан Крьонес, режисьор и продуцент на документалния филм "Един германски живот", пише БТА.

Във филма Помзел говори за трите години, в които е работила за Йозеф Гьобелс, отговарял като министър за разпространяването на нацистката идеология от вестниците и по радиото.

Крьонес каза, че Помзел звучала добре, когато се чул за последен път с нея на рождения й ден на 11 януари. По думите му тя починала в съня си в своя дом в Мюнхен в петък.

Помзел твърдяла, че докато работела за Гьобелс, не е знаела нищо за концлагерите и Холокоста, а впоследствие била измъчвана от чувство за вина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всеки случай е по-добра от Меркел. Много по-честна и почтенна.
31
5
 
3
 
! Отговори
Един мъж преди 7 години
Много хора през ВСВ не са знаели за какво се случва в лагерите на смъртта, които по късно, дори след ВСВ започват да ги наричат така. Имайте в предвид, че милионна немска войска е държана в не видение за тези лагери. Дали тази старица е знаела нещо, никога няма да разберем, но дори и да е знаела, какво е могла да стори предотврати за предотврТяване то на най не човешкото престъпление на двадесети век?!
30
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато казвам че бог бави ала не забравя имам точно това предвид. Оставил я е да живее с угризението цели 106 години. Та нима неможеше да я прибере когато е била 70 г.? Можеше но не е искал. Затова внимавайте какво правите защото бог бави ала не забравя! БОЖИЕТО НАКАЗАНИЕ НЯМА ПРОШКА!
29
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има справедливост - получила е най-голямото наказание - да умре, мразена от всички, набръчкана и грозна като чудовище, напи.аваща и наси.аща се в памперси от десетилетия! И всички са я гледали с отвращение повече от половин век! Това е по-голямо наказание за злините от разстрел!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АзНа макетата, така са им промили мозъците и така избирателно им поднасят всичко, че масата от тях сериозно си вярвам, че произлизат от Александър Македонски. Така, че няма какво да се учудваш, че не са чували много неща. Просто някой има интерес много неща да не стигнат до знанието на хората. Впрочем това важи за всички народ. Историята се пише от победителите и от управляващите и те случайно премълчават разни факти, които не им изнасят.
27
2
 
7
 
! Отговори
i'm преди 7 години
Е и да е знаела, какво? Какво се очаква от тази секретарка? Щом е разбрала, тутакси да организира държавен преврат? Или да убие Гьобелс докато му носи кафе или какво? Естествено, че е знаела, както и целия германски народ са знаели какво правят военните. Все едно да кажем, че руския народ не е знаел за ГУЛАГ по времето на Сталин, че и преди него! А за администрацията му да не говорим...
26
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Аз не мога да взема отношение по въпроса, но искам да споделя нещо, свързано с така коментираното "чуване". Преди години бях в Охрид и отседнахме в частна къща при една жена. На кафенце с нея и съседка споделих, че родата ми е от македонски бежанци. Те бяха толкова учудени, наистина за първи път чуваха. А не бяха млади, бяха на по 60-70години.Така че, това с чуването, не знам. Не може да се правят изводи така.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е знаела? Или "случайно" и се появили бели петна в паметта точно по време на процесите срещу нацистите. И после, като разбрала, че нея никой няма да я търси, пак си спомнила, ама решила за по-сигурно, все пак да казва, че страда от чувство за вина... ей, така, за всеки случай, че нищо не се знае. Е, явно тази "вина" от която е страдала добре си е свършила работата и жената си е живяла мирно и тихо до дълбоки старини. Личната секретарка на Гьобелс не знаела, да бе да!
24
2
 
32
 
! Отговори
Язека преди 7 години
Във Втората световна война са загинали 32 млн. души. Не виждам защо всеки път се вторачвате в некакви 4 или 6 млн евреи, сякаш другите не ги броите за хора въобще.
23
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как да е знаела за холокоста, кото той е измислен след края на войната. А за да не излезе никога истината наяве е напълно забранено да се отрича съществуването на холокоста, да се изследват свидетелските показания и др. т.нар. доказателства със съвременни методи за това напр. кога са строени и създадени и дали са функционални набедените газови камери и др. помещения и т.н. Разрешени са само пропагандни филмчета и снимки с недохранени по времето когато и германците са умирали от глад.
22
12
 
4
 
! Отговори
учуден преди 7 години
Едно от доказателствата че няма ..........ни господ , ни наказание свише !!! Тая см.ърт трябваше да изгори с шефа си преди 70и год.
21
1
 
17
 
! Отговори
G преди 7 години
То и ние разправяме, че не сме били поробени.След 50 години някой пъпчив тинейджър с промит мозък ще говори подобни глупости.Хайде да имате малко уважение!!
20
6
 
9
 
! Отговори
баи ви Ганя преди 7 години
А защо го е правел?Прочетете книгата му "Моята борба"и ще ви стане ясно.Макар и страшен,нашият цар все пак му се опънал и не дал евреи и заплати с живота си и заради думите"Винаги с Германия но никога против Русия"Такива ми ти работи значи дами и господа.
19
2
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 7 години
Е как да не го признават. Това си е официална фактология, но медиите никого не осведомяват за такива неща. Хитлер е съобщил, че ги изселва и им е дал време, но също е започнал конфискации. Даже на кораб ги е качил до Маями. Американците отказват да ги приемат. Спират за вода и провизии в Куба. Кубинците отказват пристан, обаче много млади евреи като виждат какво става скачат и плуват до брега. Другите са върнати в Германия в първия концлагер. Така започва "Холокостът". Депортация на изток
18
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитлер след като идва на власт призовава няколко пъти евреите да напуснат Германия кротко и тихо. После започва депортацията и т.н. Обаче те не го признават това.
17
4
 
8
 
! Отговори
дo 17 преди 7 години
В 250 символа надали ще мога да ти обясня коментара си с пълна историческа и фактологическа обосновка. Аз съм инвестирал част от времето си в самоограмотяване, не преча на останалите да го правят. Не си давам мнението по теми, от които нищо не разбирам. Така, че морални оценки на кота нула не ми давай. А за мръсен палестинец какво ще кажеш, по-малко хора ли са ? И не говорим за 4 години "Холокост", а за перманентен терор от 1948 година насам
16
1
 
34
 
! Отговори
вероятност преди 7 години
Сигурно е починала от мъка горката, като е гледала в какво превръщат съвременните властници Германия и цяла Европа !
15
17
 
22
 
! Отговори
чужденеца преди 7 години
ХОЛОКОСТ Е НЯМАЛО,ИЗМИСЛЕН Е СЛЕД ВОЙНАТА ОТ ЕВРЕИТЕ,ФАКТ МНОГО ДОБРЕ ПРЕКРИВАН ОТ ЕВРЕИТЕ....
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не са качили снимка от младите години на Брунхилде, от времето, когато е била секретарка на този министър?
13
9
 
14
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Дали са 6 или 2 или 1 човек---ако изгорят теб или твой близък? защото си българин?