Русия изнася държавен ред в Сирия

Москва изпрати в Алепо военна полиция, състоящ се от етнически чеченци
31 яну 2017 22:34, Елка Василева
155
Русия изнася държавен ред в Сирия
Снимка: Reuters

Изпращайки в Алепо батальон военна полиция, състоящ се от етнически чеченци, Москва направи важна стъпка към уреждане на ситуацията в Сирия. Целта на руската операция не е само да разгроми терористичните групировки и да им отнеме влиянието, а да възстанови държавния ред на цялата сирийска територия. И така да спре разпространяването на хаоса в Близкия изток, започнал с нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г. и рязко ускорил своето разрастване през управлението на Барак Обама, пише "Известия".

Затова ликвидирането на терористите още не гарантира постигане на целта. Не е достатъчно те просто да бъдат унищожени или пропъдени. Ключовият въпрос е кога най-рано ще може да бъде стабилизирана ситуацията "на терена", кога новосъздаваните държавни институции ще могат да вземат властта в ръце и доколко тези институции ще отговарят на ценностите и възгледите на местните хора в освободените територии.

В тази насока работи Центърът за помиряване на враждуващите страни в Сирия, това е причината със съдействието на Русия и партньорите й да сядат на преговорната маса делегати от най-различни сирийски политически групи, както неотдавна в Астана.

Присъствието на руски батальон военни полицаи от Чечения в региона е значимо по няколко причини.

Първо, критично важно е да се поддържа ред в Алепо, най-големия град в Сирия. Гражданската война в страната все още не е приключила, държавните органи на властта в районите, освободени от терористи, тъкмо започват работа. Разрушена е градската инфраструктура, необходимо е разминиране, постоянна и мащабна хуманитарна помощ.

Години наред градът бе разцепен, част от него - под контрола на терористите. Сирийската армия, също като всяка друга армия в света, не може да изпълнява полицейски функции. Местната полиция е слаба. И е трудно да съдим колко безпристрастна може да бъде с оглед дългогодишния граждански конфликт.

Други войски, сражаващи се на страната на Дамаск в сухопътните операции, например Хизбула, са тясно свързани с Иран. Затова жителите на Алепо надали биха склонили точно те да им гарантират сигурно всекидневие.

Именно руската военна полиция, по-точно батальонът, съставен от чеченци - мюсюлмани сунити, може да бъде най-неутралната сила тук. При това чеченските военни вече имат подобен опит. През 2006 г. батальоните "Изток" и "Запад" бяха изпратени в Ливан да охраняват военните строители, участващи във възстановяването на страната след сблъсъка между Израел и Хизбула. По-късно двата батальона бяха разформирани, а в края на миналата година ротите, останали от тях, бяха обединени в батальон военна полиция. Което показва пряка приемственост.

Второ, Русия се стреми да докаже на близкоизточните си опоненти, че в сирийския конфликт няма религиозна съставка, няма подкрепа за шиитите и алауитите (към последните спада и президентът на Сирия Башар Асад), както се опитват да представят нещата на Изток.

Аргументът е несъстоятелен - в Сирия линиите на политическо разцепление са други, различни вероизповедания са представени и сред ръководството в Дамаск. Трудно бихме си въобразили по-нагледно опровержение от присъствието на руски военни - сунити, в Сирия. И то с функции на военна полиция, предвиждащи най-тесни контакти с населението.

Трето, Сирия - и на първо място Алепо, преживява днес същото, което преживя през миналото десетилетие Чечения. Господство на терористични групировки, донесли хаос в региона, гражданска война и съответните последици - жертви, разрушения, всеобщо ожесточение. Ако има на света армейско подразделение, чиито войници и офицери знаят от собствен опит какво е да минеш през такава криза и как трябва да се действа в такива условия, това е руският батальон военна полиция, комплектован с хора от Чечения.

Накрая, тук има и вътрешнополитически аспект. Общността на руските мюсюлмани е обект на пропаганден натиск отвън - разказват им, че в Сирия Русия заставала срещу исляма. Военнослужещите мюсюлмани от Чечения ще видят с очите си какво става в Близкия изток.

Под лозунга, че изнася демокрация, Западът изправи Близкия изток на ръба на катастрофата, а някои страни от региона тласна дори отвъд този ръб. Русия пристигна в Сирия с идеята за възстановяване на държавните институции, законността и реда въз основа на широк компромис между силите, участващи в гражданския конфликт.

Дейността на руските военни полицаи в Алепо представлява чисто и просто механизъм, чрез който се предава в други региони от света руският опит в противодействието срещу тероризма и уреждането на граждански конфликти.

Благодарение на този механизъм Русия изнася в Близкия изток държавен ред, а без държавен ред, както знаем, е невъзможна и демокрацията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"" Изпращайки в Алепо батальон военна полиция, състоящ се от етнически чеченци "".......................това е свидната мечта на всеки български патриот - русофил:В България да има окупационен корпус етнически чеченци под руско командване.добре е да изговаряме нещата докрай, без да се срамуваме
14
4
 
9
 
! Отговори
Rus преди 7 години
Ще има шамарии за всички...
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чеченците са дивaци. Русия едвам успя да ги опитоми и сега ще им вършат чepната работа.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСИЯ ИЗНАСЯ РЕД С ЧЕЧЕНСКИ БАТАЛЬОН.. ???????
11
15
 
9
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 7 години
До един тамСпор с теб нямам. Вярно е което казваш. То не противоречи на написаното от мен. р00сия е 140 млн, най- богата на ресурси, най-голяма по площ. Най- бедна и мизерна! Малка Холандия и извади "Курск"
10
13
 
13
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 7 години
Западняшката пропаганда има за цел да ни вкарат статуята на Свободата в долната част на гърба! За да сме свободни и демократични.
9
5
 
4
 
! Отговори
един там преди 7 години
Така, като гледаш картата и говориш за тези последните страни имай в предвид, че Норвегия е страна с огромни природни ресурси, имайки в предвид малобройното и население! Същото, но не чак в такава степен, се отнася и за Канада! Дания с Португалия мога да я сравня! Имай в предвид обаче, че във всички тези страни не е водена война от векове!
8
6
 
14
 
! Отговори
Американ преди 7 години
А Америка и "коалицията" изнасяха круши и сливи в Ирак и Либия?
7
9
 
34
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Русия си има държавен ред и го изнася. Ние си нямаме държавен ред и ни го внасят.
6
2
 
5
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 7 години
До един тамНе са северни, сравни ги с Норвегия, Швеция, Канада, Дания
5
0
 
8
 
! Отговори
един там преди 7 години
До наблюдаващотдалеч,Италия, Испания, Португалия, Гърция, Кипър северни ли ги броиш?
4
12
 
7
 
! Отговори
Сахаров преди 7 години
До АнонименХайде, стига сме внасяли, каквото и да е от Русия,а ? Държавният ни ред си е наша работа, ние трябва да си го свършим това, а не да го привнасяме и внасяме от някъде...национален суверенитет е точния термин...А въпросната военна полиция чеченци в Алепо, гледах клипа за тях, хората охраняваха руските сапьори, на мен лично не ми изглеждаше като да е каквато и да е "стъпка към уреждане на ситуацията в Сирия"
3
22
 
5
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 7 години
Погледнете картата на света. Всички северни нации, си уреждат живота по-добро от южняшките. Всички ли? Май това не важи за северна Азия. Там е населено с ***! Подържани от известен брой български такива!
2
10
 
21
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 1,Объркал си рейса пич, това няма как да стане! Тук е територия малко или много подвластна на Брюксел и Вашингтон! Единственото на което остава да се надяваме е генерала и тези, които дойдат на власт пролетта, е да направят така, че България поне малко да заприлича на Словакия и Унгария, т.е. да е малко по-самостоятелна и суверенна!
1
14
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не съм русофил, но ако Русия внесе малко държавен ред и в нашето беззаконие и бъркотия ще съм доволен.