Мюсюлмани с паспорт от ЕС ще пътуват до САЩ

Европарламентът заклейми миграционния указ на Доналд Тръмп
1 фев 2017 21:50,
50
Мюсюлмани с паспорт от ЕС ще пътуват до САЩ
Снимка: Ройтерс

Притежателите на европейски паспорти няма да имат проблеми да пътуват в САЩ, независимо че може да имат двойно гражданство. Това увери върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини пред Европейския парламент тази вечер в Брюксел. Тя се позова на разяснения, получени в дипломатическата служба на ЕС от Вашингтон.

Гражданите на 7-те държави, на които американският президент Доналд Тръмп наложи забрана за влизане, ще могат да заобиколят указа му, ако имат и гражданство на страна, членка на ЕС.

В дебат в Европарламента по миграционната политика на Тръмп, повечето евродепутати описаха ограниченията като произволни и в разрез с основните ценности на западните демокрации, сред които свобода, недискриминация и солидарност.

Могерини също заяви, че факта, че европейските граждани няма да бъдат засегнати от забраната за пътуване "не променя цялостната ни оценка на указите". "ЕС няма да обърне гръб на нито един човек, който има право на международна защита,“ увери тя.

Като единствени защитници на Тръмп в парламента, се показаха евроскептиците на Найджъл Фараж и на Мари Льо Пен. Хората на Льо Пен даже призоваха Европейската комисия да наложи подобни забрани и за влизане в Европа, които да обхващат повече страни от 7-те, нарочени от Тръмп.

Големите проевропейски групи обаче осъдиха поведението на новия американски президент.

"Генерализираното съмнение спрямо държави и хора води до ксенофобия. САЩ винаги е била държава на свободата и основните права, сега Тръмп позволява мъченията.“, смята шефът на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер.

Социалистите са убедени, че "забраната за пътуване... не е против тероризма. Това е лъжа, демагогия, която е насочена срещу някои държави, но не и срещу тези, с които Тръмп има бизнес", каза Джани Питела. Лидерът на социалистите предложи Европарламентът да не приема на своя територия Тръмп, докато той не свали ограниченията. Американският президент вероятно ще посети по-късно през годината Брюксел за среща на НАТО, но засега няма информация, че той ще навести и евроинституциите.

Водачът консерваторите Сайед Камал коментира, че „тази произволна забрана изпраща послание, че има някаква фундаментална несъвместимост между това да си добър мюсюлманин и добър гражданин на западна демокрация. Тя просто помага на „ДАЕШ“ и други екстремисти, които твърдят абсолютно същото".

Белият дом обяви, че ще забрани за срок от три месеца влизането на граждани на седем мюсюлмански страни: Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. Изключение ще бъде направено за притежателите на дипломатически визи, за официалните представители на тези страни и за служители на международни организации.

Президентът Тръмп се мотивира с нуждата от въвеждане на "мерки за контрол, които да държат радикалните ислямски терористи вън от САЩ".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хе-хе-хе ксенофобите от европарламента насаждат омраза срещу Тръмп. Той пък Тръмп е приритал да ви идва в катуна стойте си там и си приемайте тарамбуки какъв ви е проблема смешници.
7
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този европейски парламент е парламент на всичко друго но не и на европейските граждани. Неможе над 60% от гражданите в европейските държави да не желаят икономически бежанци от ислямски държави, а този "парламент" да приема обратни решения. Там е проблема - европейския парламент и европейската комисия не представляват гражданите, а някой друг. Народа трябва да ги попита кой?
6
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не му обрьщайте внимание на Дончо, ще видите и той дончо ще омекне!
5
3
 
36
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Спомням си преди време в Лондон как един гражданин на Норвегия нападна и нарани няколко туристи с мечете. По-късно със ситен шрифт някъде беше добавено че нападателя е от новите граждани на Норвегия и името беше от популярните сега Ахмед, или Мехмед или Юсуф нещо си.
4
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тръмп няма да го биде...
3
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп заклейми европарламента и им плю на суратите Тръмп ще казва какво да става в САЩ, а не някакви третополови бюрократи.
2
7
 
1
 
! Отговори
Kenefa преди 7 години
Trepni ,trepni Bojinka
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще пътуват, но... само засега.