"Опасна" среща на военни самолети на Китай и САЩ

Те прелетели на 300 м един от друг над Южнокитайско море
10 фев 2017 15:45, Елка Василева
48
"Опасна" среща на военни самолети на Китай и САЩ
Снимка: архив, Reuters

Китайски и американски военен самолет са прелетели на 300 метра един от друг близо до спорна територия в Южнокитайско море, предаде Ройтерс, като се позова на американско военно издание.

Разузнавателен самолет на американските военноморски сили и китайски самолет за ранно предупреждение са имали "опасна" среща в сряда, каза говорител на Тихоокеанското командване на САЩ пред изданието "Старс енд страйпс".

Военноморските сили на САЩ смятат, че инцидентът е бил непреднамерен, заяви пред Ройтерс американски официален представител, пожелал анонимност.

"Министерството на отбраната и Тихоокеанското командване на САЩ винаги се тревожат от опасни взаимодействия с китайските военни сили", заяви Тихоокеанското командване. "Ще подходим към въпроса по подходящи дипломатически и военни канали", каза то.

Американският самолет е изпълнявал рутинна мисия в международно въздушно пространство, в съответствие с международното право, близо до плитчината Скарбъро, когато се е срещнал с китайския самолет. Плитчината Скарбъро е контролирана от Китай територия, към която имат претенции Филипините.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
40
 
! Отговори
Да попитам преди 7 години
Какво прави американцкия самолет в зона контролирана от Китай
17
6
 
36
 
! Отговори
Ясно преди 7 години
Требвало е да минат с някое Су24 покрай американците и тогава от жълто морето щяха да го преименуват на кафяво.
16
14
 
6
 
! Отговори
asdf преди 7 години
това ми изглежда като китайска агресия :-)
15
6
 
15
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Чета и се изумявам - "къв го дири там"...ми то си го пише в статията - "черно на бяло" разузнавателен полет! А до овчаря , с 50км. от Калифорния - *** , въздушните граници на една държава са същите като морските! Мисля 15км.от бреговата ивица навътре в морето/океана!От русофилщина, и американофилщина - доста затъпели гледам!
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В международни води и въздух може да си правиш осморки както си те кефи. Само да не свърши нафтата, че тогава ще се наложи да плуваш ако не си поискал въздушен или воден коридор. Ако имаш коридор и не го спазваш тогава си диверсант и може да те свалят или топнат. Между другото, ако ще става световна патаклама някъде по света, тя ще започне точно в международни води или въздух. Да знаете:)
13
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плитчината Скарбъро е контролирана от Китай територия, към която имат претенции Филипините.А американски самолет къв го дири там , или и китай вече нямат право да си обхождат границата
12
2
 
47
 
! Отговори
do 15 преди 7 години
Жултурковците са повече и по-умни от американците. И са работливи и растат бързо икономически. Та копия не копия - Китайско море явно е до Китай...
11
35
 
7
 
! Отговори
:) преди 7 години
Жълтурковците са гола вода. Да, многобройни са, но военната им техника е прекопирана от САЩ или Русия. А копието винаги е по-лошо от оригинала. Така че да не се дървят много точно на американците, точно хората които им изградиха икономиката.
10
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това за международните води ходи го обесявай другаде. като мине руски самолет на 50км от калифорния дигат поне 8 да го плашат и реват по медиите 1 месец после, затова правилно питат майка си ли търси краваро там
9
6
 
15
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Един колега се опита да ви обясни ( на неразбралите) ама го изтриха....ВСЯКАКВИ ПО НАЦИОНАЛНОСТ САМОЛЕТИ МОГАТ ДА СЕ НАМИРАТ НАВСЯКЪДЕ - АКО НЕ НАРУШАВАТ ВЪЗДУШНОТО ПРОСТРАНСТВО НА СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ!
8
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бай х................Що майка тражат в Южнокитайско море краварите ?.................Търсят загубени руси телета!
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е какво пък толкова на 300 метра, даже има място и двама руснаци на сушка да минат между тях
6
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голям праз! Два разузнавателни самолета се разминали на 300 метра и кво от това? Целта е сега русофилите да започнат да си фантазират как заедно с Китай ше трупат САЩ, долара ще падне, зелена тоалетна хартия, БРИКС, мрикс, бла, бла!
5
5
 
8
 
! Отговори
Циник до 4 преди 7 години
Пхахаха - готино сравнение - качих го на харда!Като антикварна брадва....яко!+10!
4
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та не разбрах кое му е рутинното американски военни самолети да се подвизават в Южно Китайско море?
3
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2Навсякъде в международното въздушно пространство може да има всякакви самолети. *** си като антикварна брадва.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кат нямат качествени ШОФЕРИ на самальоти так ще да е, я да пуснат нашия с 29-та та да видят качество. Чак до Брюкселс ще да идат без да се срещнат.
1
6
 
24
 
! Отговори
КИТАЙСКО МОРЕ преди 7 години
или МЕКСИКАНСКИЯ ЗАЛИВ. Моля редакцията да обясни защо има американски самолети в КИТАЙСКО МОРЕ