В хаоса в Либия Русия залага на маршал Хафтар

Москва иска да е партньор на Брюксел в решаването и на тази криза
22 фев 2017 15:16, Елка Василева
33
В хаоса в Либия Русия залага на маршал Хафтар
Халифа Хафтар. Снимка: архив, Reuters

На фона на руската операция в Сирия не толкова забележима остава активността на Москва в друга страна, също преживяла "арабска пролет" - Либия. А става дума за безпрецедентна активност - от времето на Муамар Кадафи Русия не е гледала на либийските въпроси с толкова целенасочен и конкретен интерес.

В хаоса, обхванал страната, фактически разпаднала се на няколко части, Кремъл изглежда е откроил един привилегирован партньор, на когото смята да заложи. Този човек е маршал Халифа Хафтар, командващ въоръжените сили, които контролират голяма част от историческата област Киренайка в Източна Либия, пише Максим Юсин, "Комерсант".

От гледна точка на Москва маршал Хафтар е перспективен партньор по ред причини.

Първо, зад него стоят реални сили. И територията под негово влияние днес надхвърля по площ онази, която реално контролира базираното в Триполи международно признато "правителство на националното единство" начело с премиера Файез Сарадж.

Второ, не друг, а маршал Хафтар държи контрола върху основните находища на петрол (т. нар. петролен полумесец), а и върху пристанищата, през които се изнасят горива.

Трето, от всички групировки, участващи в либийската конфронтация, тъкмо армията на маршал Хафтар олицетворява най-светските, най-умерените сили, които се сражават с ислямистите. За разлика от правителството на Файез Сарадж, въвело в страната нормите на шериата.

Четвърто, сред играчите от региона Халифа Хафтар намира подкрепа у Египет, станал напоследък един от ключовите партньори на Русия в Близкия изток и Централна Африка. Съюзът на Кайро с маршала дава възможност да му се предоставя всяка необходима помощ през египетска територия, премахвайки риска от обвинения, че се нарушава ембаргото на ООН върху оръжейните доставки за Либия.

Накрая, пето - Халифа Хафтар е следвал в бившия Съветски съюз, при това на два пъти: по данни на "Комерсант" през 1977-1978 г. е завършил висшите офицерски курсове "Изстрел", а през 1983 г. е бил слушател в курсове, организирани от Военната академия "М. В. Фрунзе". Този факт от биографията на маршала прави диалога с него доста по-лесен.

Диалог, който впрочем все повече се разраства. Миналата година маршал Хафтар посети два пъти Москва (през юни и през ноември), където разговаря с министъра на отбраната Сергей Шойгу, външния министър Сергей Лавров, секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев и специалния представител на руския президент за Близкия изток и Африка Михаил Богданов. Освен това през януари т. г. Халифа Хафтар се качи на борда на руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов", който се връщаше от Сирия.

Ако маршал Хафтар, подпомогнат от Русия и от Египет, успее да вземе под контрол и други територии, особено крайбрежни, фактически ще се превърне в най-влиятелния полеви командир в страната. Не могат да го конкурират нито правителството на Файез Сарадж, което не контролира изцяло дори ситуацията в столицата, нито алтернативният парламент в Тобрук (формално подкрепящ маршала).

А в диалога между Русия и ЕС Либия вече се нарежда сред задължителните теми. По време на телефонен разговор със Сергей Лавров неотдавна ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини отдели особено внимание на положението с Либия. Ако тази тенденция получи развитие и се затвърди, Москва ще стане в очите на Брюксел (а в бъдеще и на Вашингтон) неизбежен партньор в решаването не само на сирийската, а занапред и на либийската криза.

Какви дивиденти ще успеем да извлечем от това (и дали ще успеем) - още е рано да говорим. Но е трудно да си представим, че този фактор няма да бъде взет предвид, когато през май-юни държавните глави от ЕС ще трябва да решат дали да продължат с още половин година санкциите срещу Русия. И когато ключовите европейски столици (особено Париж с бъдещия си нов президент и Рим, който следи либийския проблем с повишено внимание) ще започнат да преразглеждат, да пригаждат към новите реалности своята стратегия по руското направление.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
20
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До Анонимендо 1 То от сегашното положение в Либия по-лошо няма накъде!При Кадафито беше 100 пъти по-добре,ама не може да се върне.Е за САЩ и Израел е чудесно,естествено!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мангизи смени чалмата с ***, ама да не го гръмнат вараварите.
5
1
 
29
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Ще бъде забавно да видим руска войска и в Либия!Ако направят и там бази,ще падне голям рев...Южният фланг на НАТО направо загива!Ама да са мислили за последствията-Кадафито си точеше нафта и беля не правеше,даже спираше мигрантите,защо им трябваше да го свалят?Е,начесаха се....
4
4
 
23
 
! Отговори
Му Пука преди 7 години
Ало анонимния номер 1, от това по-лошо в Либия здраве му кажи. В момента там не функционира нищо-нито здравеопазване, нито образование, нито водоснабдяване, цари пълен хаос. няма органи на реда - полиция пожарна, изобщо - резултата от РЕВОЛЮЦИЯТА е налице. Пълна съсипия на държавата, уплашен и подтиснат народ, развилнели се ислямисти. Абе какво повече да говорим - благинките на западната цивилизация.
3
4
 
4
 
! Отговори
Тео преди 7 години
Онези със смешните шапчици контролират както САЩ така и Русия, че и на последната президента е полу техен човек по кръв. За да могат да виреят те, е необходимо исляма да бъде раздиран от вътрешни борби и за това на места се стига до шизофренични ситуации да принуждават шиитските бандити да се преобличат от бойци на ИДИЛ в умерена опозиция и на обратно. В региона има само две спокойни места - Иран(не се знае до кога) и И... така де ... не е Ирак. Питам защо и отговор не търся :).
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този Хафтар го мяза на Кадафито в лице :) Но по-важното е, че е реален лидер и ръководи хора, а държавата се прави от хора.
1
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Либийската пета колона е активирана, слушателят на Академия Жуков вече изпълнява московските заръки, Либия не я очаква нищо хубаво.