Изненада! Наливал пари на Тръмп с ключова роля в Brexit-a

Робърт Мърсър е приятел на Фараж, убеждавал за референдума
27 фев 2017 10:30, Мария Захариева
15
Изненада! Наливал пари на Тръмп с ключова роля в Brexit-a
Снимка: архив, Reuters

Американски милиардер, подпомогнал финансово кампанията на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, е изиграл ключова роля и в кампанията за Brexit, пише британският в. "Обзървър".

Оказва се, че Робърт Мърсър, натрупал милиарди от хеджфонд, специализиран в автоматизирана търговия, за когото се разбра миналата седмица, че е един от собствениците на дясната медия "Брайтбарт", е дългогодишен приятел на британския евроскептичен политик Найджъл Фараж. Той е наредил на фирмата си за анализи на данни да предостави експертни съвети на кампанията за напускане на ЕС (Leave) и по-конкретно как чрез Facebook да взема на прицел колебаещи се гласоподаватели. Това е дарение на услуги, което не е било декларирано пред избирателната комисия, отбелязва "Гардиън".

"Кеймбридж Аналитика", клон на британската компания "SCL груп" с 25 години опит в кампаниите за военна дезинформация и "изборен мениджмънт", твърди, че използва най-съвременна технология, която може да изгради лични психометрични профили на гласоподаватели и да открива какво ги вълнува. Екипът на Тръмп е платил на фирмата над 6 милиона долара, за да окаже влияние във виртуалното пространство върху колебаещите се избиратели, а сега става ясно, че Мърсър е свързал и Фараж с фирмата, в която има мажоритарен дял.

Директорът за връзки с обществеността на кампанията за напускане на ЕС Анди Уигмор каза за в. "Обзървър", че между Фараж и Мърсър има дългогодишно приятелство и американският милиардер е предложил услугите си безплатно заради общите им цели.

Стратегията е включвала събиране на информация от профили във Facebook и други социални мрежи, благодарение на което е изградена база данни за над един милион души. Уигмор каза, че кампанията е използвала тази информация в комбинация с изкуствен интелект за набелязване на конкретни хора, на които са изпращани до голяма степен персонализирани рекламни материали.

Мърсър и дъщеря му Ребека са ключови фигури не само във възхода на Тръмп, но и във внасянето на разкол в традиционните медии, пише "Обзървър" и посочва публикация от събота на в. "Вашингтон пост", в която се разкрива, че Мърсър е един от собствениците на "Брайтбарт" - сайтът , превърнал се във водеща платформа на алтернативната десница. Това е една от серията му инвестиции, които целят да променят медийната среда и политическите възгледи не само в САЩ, но и във Великобритания, пише "Гардиън".


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаха събрал пари от автоматизирана търговия ...
на това му се казва с техните пари, по техните глави
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте после Тръмп да помага на малкия човек. Пари има да връща, ейййй.....
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай Иван

Една от благинките на съвременното общество и залъгалката наречена Интернет. Сега за да си играеш на новинарска агенция ти стига малко мерак и един смартфон.
11
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Няма САЩ, няма UK, няма Русия, няма България. Медийната манипулация тече с пълна сила из целия свят.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е...е,екипът по тази тема ли е пратил посочената сума във виртуалното пространство за виртуалност по всички единици еквивалентни на единаци.
9
0
 
1
 
! Отговори
Берлин преди 4 години
Голяма изненада... хахахаха. :)))
8
0
 
1
 
! Отговори
Учителя преди 4 години
Так держать товарищ Мерсер/Щирлиц!
7
0
 
2
 
! Отговори
щирлиц преди 4 години
другаря Роберт Мърсър добре се е справил.
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4
Какви сороси бе глупи. Скоро ще им викаме "тръмповци". Не виждаш ли, че Сорос е заменен от Тръмп и компания и е същия ***... Голяма победа за малкия човек наистина. Наивници.
5
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 4 години
Невероятно откритие! Знаех си. Най-сетне разбрах откъде са му дошил парите за изборната кампания на сиромаха Тръмп.
4
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм и очаквал,че Тръмп,ще докара до такава истерия ***!! :-) :-)
3
8
 
12
 
! Отговори
Оказва се, преди 4 години
Че хората подкрепили Тръмп са прагматични реалисти - което е направо шокираща изнендада за "fake news" последователите!
2
1
 
16
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Money take the world around!
Сорос , Морос - мангизлиите си правят каквото им е кеф!
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Copoc ряпа да яде! Ето ги истинските манипулатори на общественото мнение - антисоросоидите (каквото и да значи copocouд все пак)