Пхенян спря малайзийците: Който напуснал страната, напуснал!

Рестрикцията е заради разследването на убийството на Ким Чен Нам
Обновена: 7 мар 2017 07:51 | 7 мар 2017 07:47,
12
Пхенян спря малайзийците: Който напуснал страната, напуснал!
Снимка: Reuters, архив

Пхенян забрани на малайзийските граждани, намиращи се в Северна Корея, да я напускат, предаде Франс прес, като цитира севернокорейската агенция КЦТА.

Това превръща малайзийците в потенциални заложници в разрастващия се спор между двете страни след убийството на Ким Чен Нам на летището в Куала Лумпур.

"На всички малайзийски граждани в Северна Корея се забранява временно да я напускат, докато случаят в Малайзия бъде уреден по задоволителен начин", съобщи КЦТА, като цитира севернокорейското външно министерство.

Ройтерс посочва, че като причина е изтъкната необходимостта Северна Корея да гарантира сигурността на своите дипломати и граждани в Малайзия.

Ким Чен Нам, изпадналият в немилост заварен брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, издъхна на 13 февруари на летището в Куала Лумпур, отровен с невротоксичното вещество Ви Екс. То е толкова силна отрова, че е определено от ООН за оръжие за масово унищожение.

Южна Корея веднага обвини Северна Корея, че е подбудила това убийство. Оттогава дипломатическият конфликт между Куала Лумпур и Пхенян, които дотогава поддържаха относително добри отношения, се изостря все повече.

Посланикът на Северна Корея бе изгонен от Малайзия вчера. В отговор Пхенян експулсира малайзийския посланик, който бе извикан за консултации в Куала Лумпур през февруари.

Началникът на малайзийската полиция Халид Абу Халид съобщи вчера, че двама севернокорейци, издирвани, за да бъдат разпитани във връзка с убийството на Ким Чен Нам, се укриват в севернокорейското посолство в Куала Лумпур. Ройтерс цитира Халид, че севернокорейските власти не съдействат на разследването на убийството. "Колко още ще се крият в посолството? Въпрос на време е да излязат", каза той пред журналисти.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анализ преди 7 години
Дебелия е пътник.Малайзия, Южна Корея за САЩ да не говорим ,са в много по добри Бизнес отношения с Китай отколкото СК с Китай.Всички знаем че за Китай най-важни са Бизнеса и парите.Въпрос на време е да се постигне договорка с Китай за Унищожението на СК.В резултат на това Китайците ще си запазят пазарите които Тръмп иска да им отнеме.Ако съм Китаец бих се радвал да мога да правя открит и добър Бизнес със моите съседи.Със Северна Корея в този и вид това няма как да се случи.Въпрос на време е!
8
1
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Ун има толкова малко приятели че ако тръгне и с тях да се кара ще остане напълно изолиран и в крайна сметка ще го пометат.С Китай се изпокараха,за останалите съседи да не говорим .А тези му действия могат да го вкарат във война със Малайзия и целия свят ще застане зад гърба и!!!!
7
0
 
7
 
! Отговори
Ей, преди 7 години
години наред слушаме безпомощното квичене какво щяло да му се случи на Ким и съответно на СК. Но като гледам на никой не му стиска!
6
1
 
7
 
! Отговори
У бре, геополитици ) преди 7 години
Китай граничи със Северна Корея. Това обяснява защо калая не го е ял дедо му, няма да го яде и внука.Ако някой си мисли, че Китай ще позволи на Южна Корея, а.к.а. ФАЩ, да се разпростре на границата му, объркАл се е много. И жалим за интелекта му.
5
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам кой е по-големият и.дио.т между тази св.ня и руският главо.рез?
4
7
 
6
 
! Отговори
inatut преди 7 години
Идва Коледа и за това прасе. За ужас за путиноидните бенгалци.
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според двата тролея отдолу, само на краварите е разрешено да си оправят политическите проблеми с убийства, така ли?Да, отвратително е. НО ВСИЧКИ ПРАВЯТ СЪЩОТО.С какво Северна Корея е по-специална? С нищо.И що реват точно срещу нея? Щото не цепи басмата на от.падъците в Белия Вигвам.
2
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една от малкото останали кочинии подкрепяни от топ-терориста Путьоо.
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе и тоя ще яде калая скоро. Държи го още само това, че светът е зает в момента с една камара други проблеми.