Доживяхме: В България се живее по-добре от Гърция

Все повече гърци искат българско гражданство
8 мар 2017 19:00, Елка Василева
311
Доживяхме: В България се живее по-добре от Гърция
Гръцка таверна в Сандански. Снимка: архив, Reuters

Вече не са само гръцките фирми, които масово се "изселват" в съседна България. От репортаж на гръцката телевизия СКАЙ става ясно, че все повече гърци проявяват интерес и към придобиването на българско гражданство. За повече подробности Дойче веле разговаря с гръцката журналистка Зое Кацаянаки и с българския адвокат Борис Харизанов.

Все повече гърци приемат българско гражданство или обмислят такъв ход, се казва в репортажа на гръцката телевизия СКАЙ. Според авторите основните им мотиви са по-ниските данъци и по-високото заплащане в България.

Редакторката на репортажа Зое Кацаянаки разказва, че след като хиляди гръцки компании през последните години са отворили дъщерни фирми или са се регистрирали в България, журналистите напоследък констатирали сходна тенденция и при самите гърци.

Екипът на телевизия СКАЙ изброява 14 такива случая само в последно време, а в репортажа се твърди, че в момента над 200 гръцки граждани чакат за българско гражданство.

За Гърция не е никак добре, че нейните граждани заедно с фирмите и капиталите си се изтеглят към България, казва в тази връзка Зое Кацаянаки и добавя: "От седем години сме в икономическа криза. През това време 12 000 гръцки фирми се преместиха в България. Тази тенденция определено вреди на икономиката ни".

"В Гърция оцеляването е трудна работа"

На въпрос как оценява стандарта и качеството на живот в Южна България в сравнение със Северна Гърция Зое Кацаянаки казва: "Разбира се, че в България стандартът на живот е по-висок. Гърците, които работят там, получават повече, защото в Гърция данъците са 50%, а в България - само 10%".

А дали хората в Гърция се ядосват на онези свои сънародници, които търсят по-добър живот отвъд границата? "Те се гневят заради ситуацията в самата Гърция, но не се ядосват на онези, които напускат. Защото е логично: нали човек трябва да оцелява? А в Гърция оцеляването е трудна работа", казва Кацаянаки.

Българският адвокат Борис Харизанов работи именно с гръцки фирми, регистрирани в България. Според него "приливната вълна", която наблюдаваме в момента, е лесно обяснима: "Защото бизнес климатът в Гърция не е добър. Там сякаш държавата е срещу бизнеса. И дали ще е предприемач или просто човек, който иска да пребивава на територията на страната, включително и пенсионерите - за тях в България е изгодно, защото с една гръцка пенсия в нашата страна може да се живее доста доволно".

Борис Харизанов има адвокатски кантори в София и в Петрич и счетоводна къща в Петрич. Той работи главно с малки гръцки фирми - в сферата на услугите, на IT-технологиите, търговията и транспорта. Харизанов и неговите колеги помагат на гръцките предприемачи да се ориентират в България и да се нагодят към бизнес-правилата в страната.

"От гледна точка на сигурността: да, те се чувстват сигурни тук, защото българският законодател ясно е разписал техните права и задължения в страната. И гръцкият предприемач много добре знае какво точно би платил като данъци в следващата година или в по-близък период. Точно тази сигурност им липсва в Гърция".

България извлича ползи

А каква е ползата за българската хазна от присъствието на гръцки фирми в страната? На този въпрос Харизанов отговаря така: "Мога да Ви кажа, че от нашите фирми има постъпления в размер на милиони, които се изразяват не само в плащане на осигуровките - здравни или пенсионни, а също така и от ДОД и от разпределението на дивидента, където също има облагане с 5%".

Авторите на репортажа по СКАЙ твърдят, че редом с гръцките фирми към България се насочват главно три групи гръцки граждани: пенсионери, служители и студенти.

Много млади гърци искат да следват в България и след дипломирането си да останат в страната - защото смятат, че там ще имат по-добри шансове за професионална реализация, се казва още в репортажа на гръцката телевизия СКАЙ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


311
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
23
 
! Отговори
Андрешко. преди 7 години
Кога гърците ще вземат да събират памук,аспержи или да берат грозде в България?
21
1
 
9
 
! Отговори
Бай Евро преди 7 години
Незнам как е в Гърция, ама се влюбих в Nadia Nikolova 85
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Все повече гърци искат българско гражданство"Еми да вземат гражданство и да стават българи...къде са коментиращите, които викаха или си българин или...Да им се дава гражданство само ако се откажат от гръцкото...и вече ще са БЪЛГАРИ.:-)
19
0
 
9
 
! Отговори
Виц преди 7 години
Меркел:Когас реформакис Цакалотос ?Цакалотос:На гамотос.
18
0
 
14
 
! Отговори
На Боку глупостите преди 7 години
А стига ве....
17
2
 
43
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
Хаххахах...повярвах ви. В Гърция минималната пенсия е 750 евро, а в България 80 евро.Това прави около 1 500 лева срещу 160 лева. Цените в Гърция са двойно по-високи от колкото в България. Разбира се, че с тези доходи всеки грък ще живее по-добре в България от колкото в Гърция.
16
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наивни новини за баламурници. Гледам например, че Марешки минава 4-те процента и си мисля бедни ми народе, не си ли научи урока с Бареков.
15
0
 
4
 
! Отговори
Flow преди 7 години
В Атина
14
1
 
50
 
! Отговори
Stonewall Jackson преди 7 години
....в България се плащали по - високи заплати отколкото в Гърция ? Извинете каква хранителна добавка вземате за да пишете тези неистини ?
13
2
 
48
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Прав си, но не разбирам защо наричаш гърците подли. Те се борят за правата си-ние търпим. Те имат лоби в чужбина-ние имаме Бат боко. Те имат култура на обслужване -ние имаме мутри и шезлонги по 25лв. Е, защо те са подли?
12
4
 
7
 
! Отговори
Иван Иванов преди 7 години
Моите слуги са турци
11
3
 
68
 
! Отговори
Отец преди 7 години
Не лъжете гнусно и не манипулирайте хората, защото всичко написано е НЕВЯРНО ! Ние сме в пъти по-бедни от подлите гърци, но те идват тук с фирмите си, заради евтината работна ръка и ниския данък. С техните пари у нас могат да си живеят като царе, а ние сме абсолютни мизерници и бедняци! Ако някой софийски тарикат получава две - три хиляди лева заплата на месец не значи, че останалите пет милиона са като него! Три - четири милиона българи изнемогват с по 200 - 400 лева на месец !!!
10
2
 
45
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До СтаршинатаИмаше навремето такъв виц:Попитали Иванчо какъв иска да стане когато порасне.-Чжденец!-отговорил той.
9
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
УРА! постигнахме социализЪма (или капитализЪма)... да отваряме узакито и кеф живот))))Днеска пред Гърция, утре Полша и Чехия, а на другия ден пред Германия и Франция! С този темп на развитие Швейцария и Люксембург ще изглежда след време като задния двор на еврАбия в социално-икономически план в сравнение с Булгерията. УРА, УРА, дерзай народе! Ще ни "оправят" за 800 дни :)П.П. Горките гърци, откога си "мечтая" за българския "средноевропейски" стандарт на живот, мечтаят си за бг пенсии
8
2
 
33
 
! Отговори
събуди се преди 7 години
Гърците, евреите на Балканите !Живеят на аванта.
7
1
 
28
 
! Отговори
Симеон Велики преди 7 години
България на две морета! Казах!
6
1
 
41
 
! Отговори
Бай Брадван преди 7 години
Вярно е, нашите пенсионери всеки ден мятат пачки през прозореца че няма какво да ги правят, а гръцките едвам свързват края.
5
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости.
4
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тези гърци са измамници.Стой те на далеч от такива.
3
5
 
83
 
! Отговори
Flow преди 7 години
Живея в Гърция и мога категорично да твърдя че това е лъжа,