Да се притесняваме ли, че ЦРУ подслушва разговорите ни?

В основата си "интернетът на предметите" е уязвим
Обновена: 9 мар 2017 15:04 | 9 мар 2017 15:04, Елка Василева
125
Да се притесняваме ли, че ЦРУ подслушва разговорите ни?
Снимка: архив, Reuters

И така, вие използвате чат приложения като WhatsApp или Signal или имате смарт телевизор и компютър. Трябва ли да се притеснявате, че ЦРУ подслушва разговорите ви?

Краткият отговор е "не". Дългият отговор е "може би, макар че все пак е малко вероятно да има нужда да се притеснявате прекалено много", пише Асошиейтед прес.

Разкритията на Уикилийкс, описващи тайните хакерски програми на ЦРУ, за които се смята, че са използвани за проникване в компютри, със сигурност може да имат реално значение за всички, които използват технологии, свързани с интернет.

В частност, документите на Уикилийкс подсказват, че ЦРУ се е опитало да превръща телевизори в устройства за подслушване и да заобикаля - макар и не да краква - чат приложения, използващи защитно кодиране на информацията.

Още по темата

Но за хора, уморени от привидно постоянните разкрития за хакерство, подслушване от страна на правителството и притеснения за сигурността, новините не са изненада.

"Изтеклите днес информации със сигурност ме притесняват, но вече съм приел, че рисковете за сигурността са неотменна част от нашата модерна технология", заяви в имейл Ендрю Маршело, оператор на пулт от Куинс, Ню Йорк. "Понеже технологията е толкова интегрирана в нашето общество, е трудно да се предприеме разумната стъпка - да се спрат всички смарт устройства, чат приложения и др. - без да пожертваме част от социалния си живот".

Макар че "със сигурност е притеснен" за последствията от извършваните от правителството хакерски действия и наблюдение, Маршело казва, че няма да изключи айфона или модерните чат-приложения от живота си. Но той няма смарт телевизор и не планира да купува. Когато не използва компютъра си, той държи микрофона си изключен, а камерата - покрита. Програмата за разпознаване на гласове на телефона му също е изключена.

Той не е единственият. Миналата година се появи снимка на изпълнителния директор на Facebook Марк Зукърбърг, на която камерата и микрофонът на лаптопа му са покрити със залепваща лента. Някои онлайн потребители го нарекоха параноичен, други заявиха, че просто е разумен.

Защо това има значение

"Това, което всички би трябвало да се питат, е дали някои от тези неща са били споделени с местните органи на реда", заяви Скот Върник, партньор в адвокатската фирма "Фокс Ротшилд", специализирана в защитата и сигурността на личните данни. С други думи, дали ЦРУ е споделило някои от тези техники с ФБР и други местни правоналагащи органи, които могат да ги използват в страната.

Ед Мержвински, директор на потребителската програма на групата за защита на правата на потребителите U.S. PIRG, заяви, че новинарските медии трябва да предупреждават потребителите колко са уязвими свързаните с интернет устройства. "Не би трябвало да се притеснявате, че ЦРУ ще ви хакне, освен ако правите нещо незаконно", каза той. "Но това би трябвало да подейства на средния потребител като алармен сигнал".

Той препоръча паролите на смарт телевизорите, камерите и други свързани с мрежата устройства да се сменят толкова често, колкото и паролите на компютрите. "Независимо дали е фризерът ви, умни лампи, които програмирате от телефона си, или мониторът за наблюдение на децата, системите за сигурност в повечето продукти на "интернета на предметите" всъщност не са умни, а глупави".

Умора от защитата на личните данни

"Към този момент съм толкова свикнал да чета истории за хакнати акаунти, че това трябва да се очаква", заяви по имейл Мат Холдън, редактор и координатор на социални медии от Далас, щата Тексас. Холдън се притеснява за сигурността на лични данни като номера на социалната си осигуровка и финансовите данни, но казва, че не е толкова притеснен за сигурността на чат приложенията си.

"Докато се държа по начин, показващ, че нямам какво да крия, не се притеснявам дали правителството ще надзърта", заяви той.

Близо 46 на сто от анкетираните в проучване на социологическия център "Пю рисърч", проведено през пролетта на 2016 г. и публикувано през януари тази година, смятат, че правителството трябва да има достъп до кодирани разговори, когато разследва престъпления. Само 44 на сто смятат, че технологичните компании трябва да могат да използват "непробиваеми" за правоналагащите органи инструменти за кодиране. Процентът на подкрепилите силното кодиране е по-висок сред младите хора и демократите.

Ако са автентични, изтеклите документи на ЦРУ показват една очевидна истина: че може би няма дигитален разговор, снимка или друга част от живота, които да могат да бъдат защитени от шпиони и други натрапници, ровещи се в смартфони, компютри и други свързани с интернет устройства.

Друга истина: на мнозина може и да не им пука

"Хората изпитват умора в тази област, особено когато говорим за издаване на поверителна информация, и до известна степен, за хакерство", каза Ева Веласкес, председателка на Центъра за предотвратяване на кражбите на самоличност. Според нея е трудно да си представим какви злоупотреби биха ги принудили да изоставят смартфоните си. "Хората обичат забавните си играчки и устройства", заяви тя.

Интернетът на шпиониращите предмети

"Не знаем каква е била ролята на ЦРУ, но знаем, че всичко, което има свързан с интернет чип, е податливо на хакване", каза анализаторът по сигурността на Gartner Авива Литан.

Хакерска атака през октомври миналата година, която наруши работата на сайтове като Amazon и Netflix, започна в свързани с интернет устройства като домашни видеокамери.

"В основата си "интернетът на предметите" е уязвим и беше разпространен, без да се мисли първо за сигурността", заяви Литан. Всички, които имат основание да мислят, че някой може да ги шпионира, "би трябвало да премислят два пъти, преди да се сдобият със свързана с интернет кола или камера".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
7
 
5
 
! Отговори
езичник преди 7 години
Ако не сте престъпници и не сте извършили нищо нередно и не смятате да го правите, няма за какво да се претеснявате, на никого не му пука колко пияни сте били снощи, колко грозен е гримът на еди коя си и колко скъпа е колата ви, да речем.Всъщност подкрепям следенето и в нета, и на улицата, дори в домовете, понеже инъче оправия няма и няма да има. Който е чист няма от какво да се бои, вдигат врява само тези, които има има защо да се страхуват, понеже ръцете им са мръсни.
62
2
 
9
 
! Отговори
ченге преди 7 години
Трабва да си пълен параноик за да си въобразяваш, че ЦРУ или други елитни разузнавателни цетнрали се интересуват от скроомната ти личност. Ако онождаш съседката, ще те издаде баба Кина /Седяща Разузнавачка Съседка - СРС/ дето по цял ден кибичи на пейката пред блока.Аз лично съм подслушвал доста бандити, но те си знаят и даже вицове разказват за да не ми е скучно.
61
0
 
4
 
! Отговори
македон преди 7 години
добре а фъсбука направо да го забранят
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
**** да се чете Т.риене!
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука пада яко ***, след подслушване!
58
2
 
7
 
! Отговори
бългериа фърст преди 7 години
"Не би трябвало да се притеснявате, че ЦРУ ще ви хакне, освен ако правите нещо незаконно", каза той. ( Някой си Ед Мержвински) *** Ед Мержвински, размърдай си малко гънката в мозъка! Че нали ЦРУ прослушва всички невинни граждани, за да издебне, кой е незаконния? Значи ЦРУ незаконно прослушва хората? По-подло и от ДС! И защо Д(АН)С не предприема нищо? Защото има заповед от ЦРУ ли?
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой няма да ви подслушва за битовизми,просто вкарват в системата за подслушване думи и който ги използва му,записват разговора.Пример: Боко Тиквата,Буда,Премиера на мутрите,филия мас,футболист на годината, и др. и всички които използваме тези изрази ни записват /този коментар със сигурност/ и след време ни измислят престапления и ни изкарват заплаха за обществото.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се притеснява тоиз който има за какво да се притеснява.Много се раздухват нещата.Дори и един атентат да предодвратят с тези подслушвания е чудесно.Ако всичко ти е наред боли те фара че ще те подслушват,а реално няма за какво след като не си пикал срещу вятъра.По важна е сигурността на хората и безопастността им....
55
0
 
10
 
! Отговори
Смяяяях преди 7 години
Представете си следната сценка. Седи подслушвача на цру и подслушва, и чува следният израз. -БЕГАЙ ЧЕ ЗАЙЦИТЕ СА У БАРАТА И ГЛОФАТ ЖАБУРЛЕКО. Пита се да ли е разбрал разговора нашият приятел от црууууууууууу.
54
2
 
4
 
! Отговори
до 73 преди 7 години
Абе не русофилите,а вие сорошоидите трябва да се плашите.Че току виж ЦРУ ви запише гей-партитата.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе да питам - защо сайта няма криптирана връзка? къде е катинарчето? вести.бг - има катинарче, актуално бг - има катинарче, дир бг и днес бг - нямат?!
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската кантора Уикилийкс подплаши максимално русофилството у нас. Вместо да настроят обществото срещу ЦРУ и САЩ, те предизвикаха обратен ефект като изплашиха до смъpт платеното русофилство в Задунайска България.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пенсиите - малки. заплатите - символични. режийните по апартамента - високи. лекарствата - скъпи. здравеопазването - измислено................какво ново ще чуят от обикновения човек?
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако КГБ така подслушва масово по света, щатите ще оглушат света, какви са подлеци руснаците. А сега било нормално. Не, не нормално, защото това е по-лошо дори и от романа 1984.
49
0
 
1
 
! Отговори
До 62 от65 преди 7 години
Извинявай ,коментара ми е за 61
48
1
 
6
 
! Отговори
5000 хакера преди 7 години
Вчера Втора германска телевизия (ZDF) съобщи, че 5 000 хакера са на служба на ЦРУ. 200 от тях във Франкфурт, в генералното консулство на САЩ. Останалите са пръснати в цял свят. И подслушват и проследяват хората със софтуер в смартфоните, в компютрите, в телевизорите, в автомобилите и изобщо във всеки уред, в който има електроника. Какво прави ДАНС за да защити българските граждани от тези хакерски атаки? Или ДАНС спи, както винаги, в работно време?
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 62 Ти да не си от ЦРУ ,та знаеш такива тайни.И ,ако е така то вСАЩ имало десетки милиони почитатели на Путин и Русия.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 61сигурно газ пикаят в ЦРУ че не разбират баба ти Стаматка от Трънско какво си говори с компийката ... за проводачи замислял ли си се че също имат? Както повечето мобилни оператори в чужбина дето следят за специални думички изречени по телефона ...
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 52 За каква регламентираност пишеш става на въпрос за тотално подслушване ,чрез компютри ,телевизори и др..Когато Сноудън говореше същото ,него го изкарваха предател.
44
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички русофили записали се в многобройните родоотстъпнически клубове и сдружения у нас за приятелство с терориста Русия, задължително се закачват на прошлушване от ЦРУ.