Кой от враговете на Русия е отговорен за касапницата?

Западен печат: Действията на Москва в Сирия може да са допринесли
4 апр 2017 10:23, Елка Василева
89
Кой от враговете на Русия е отговорен за касапницата?
Снимка: БТА

Русия има много неприятели, но действията й в Сирия можа да са допринесли за случилото се в Санкт Петербург, пише британският в. "Индипендънт" след вчерашната експлозия в метрото на втория по големина руски град.

Едва ли има съмнение, че станалото е терористичен акт. Групировката "Ислямска държава" със сигурност ще претендира за отговорността за атаката, както прави обикновено при всички подобни зверства.

За момента обаче остава неясно кой от многобройните врагове на Русия е отговорен за касапницата.

Много ислямисти от Кавказ са се включили в кървавата гражданска война в Сирия. Заплахата те да се върнат, за да извършват атаки в Русия, беше една от изтъкнатите от руския президент Путин причини за руската военна намеса в сирийския конфликт преди две години, припомня вестникът.

Още по темата

Русия е обвинявана и в тайни смъртоносни акции срещу ислямистите. Поредица убийства бяха извършени по сирийската граница, в Турция. Жертвите бяха мъже от съветската някога Централна Азия - чеченци, узбеки и таджики. Техните общности обвиниха Москва, че е организирала убийствата. ИД и сирийският съюзник на Ал Кайда "Джебхат ан Нусра" нееднократно са заявявали, че ще започнат джихад срещу Русия, но те вероятно не са единствените, които отправят подобни заплахи, допълва всекидневникът.

До момента никой не е поел отговорност за атаката и интернет изобилства от различни теории. Повечето анализатори предполагат, че най-вероятните извършители са ислямистки бунтовници, може би свързани с "Ислямска държава", отбелязва в "Гардиън".

От години Русия търпи терористични нападения от страна на ислямистки групи, базирани в Северен Кавказ, включително експлозиите в московското метро през 2010 г. След самоубийствения атентат на летище "Домодедово" през януари 2011 г. обаче атаките до голяма степен се ограничиха със самия Северен Кавказ.

Откакто през септември 2015 г. Русия се включи във войната в Сирия, няколко пропагандни източника на ИД са заявявали, че страната ще стане мишена. През октомври 2015 г. самолет от египетския курорт Шарм ел Шейх за Санкт Петербург катастрофира, най-вероятно в резултат на експлозия на взривно устройство на борда. Тогава отговорност пое ИД.

В предаване на руската държавна телевизия веднага след вчерашната атака писателят националист Александър Проханов свърза нападението с антиправителствените протести в Москва миналия уикенд. Той твърдеше, че събитията са били "съгласувани" с цел да се дестабилизира обстановката в Русия преди президентските избори догодина, намеквайки за мащабна антируска конспирация, посочва "Гардиън".

В статия за трагедията в Санкт Петербург в. "Ню Йорк таймс" цитира политически руски политически анализатор, според когото, ако някой съобщи, че атаката е свързана с руското участие в Сирия, това ще е деликатен сценарий за Путин, тъй като подкрепата за сирийската кампания в Русия ще отслабне. Твърде рано е да се свързва случилото се в Санкт Петербург с политиката на Путин в Сирия, допълни анализаторът.

Някои опоненти на Путин изразиха безпокойство, че Кремъл може да използва атаката в метрото на Санкт Петербург като претекст за обуздаване на зараждащо се движение, извело десетки хиляди хора по улиците седмица по-рано на протест срещу корупцията във висшите етажи, отбелязва в. "Вашингтон пост".

За първи път Санкт Петербург става мишена на атентат. Никога досега този прочут руски туристически център, някогашна имперска столица и роден град на Владимир Путин, не е преживявал подобна драма, пише френският в. "Монд". До тази сутрин никой не е поел отговорност за акта, но според близък до разследването източник е възможно той да е дело на камикадзе, допълва "Монд".

През последните месеци руските власти не говореха много за терористичната заплаха, въпреки, че силите на реда епизодично съобщаваха за разбити клетки, подготвяли акция. На 24 февруари групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападение срещу руска военна база, принадлежаща на националната гвардия, в мюсюлманската руска република Чечения, припомня в. "Фигаро".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само хубавите ,добрите неща са Божествени.Всичко друго са човешки измислици- независимо дали на религиозни или на атеисти.
70
0
 
3
 
! Отговори
бългериа фърст преди 7 години
Вие питате: Кой от враговете на Русия е отговорен за касапницата?Ние отговаряме: Или ИДИЛ, или Правый сектор.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
RUSSIA MNOGO DOBRE POZNAVA VRAGOVETE SI I TEHNITE SPONSORI ( SOROS AND CLINTONS FONDATIONS )
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИстинатаВ Корана 3:31-32 пише...В Библията пише Йоан 3:16:.че ти от кога взе да вярваш в корана? или в библията?нали си атеист бе, брат-чеде !? :)))
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИстинатаИсляма е виновен. Стига сте гледали другаде..:))) че по-лесно за смилане, нали ?! що да се замислят офчиците в дълбочина, като може да се ходи по плиткото...
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 74.Пак прекаляваш с цифрите.Пиши ги 2 000 000.Избягаха от Комунистическата управа на държавата ни,защото нямаше съдени и вкарани в затвора,за комунистическия грабеж и убийства,заради създадените силови групировки от БКП-БСП,от тяхното управление и лъжи,от техните червени милионери,,които и до ден днешен те управляват държавата ни,защото всичките народни пари през 89 останаха в тях.Сега те са ни и работодатели!Затова няма западна заплата и демокрация.Комунизма още е тук и сега!
65
2
 
3
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Исляма е виновен. Стига сте гледали другаде.В Корана 3:31-32 пише: Кажи: Ако обичате Аллах, последвайте ме! И Аллах ще ви обикне и ще опрости греховете ви. Аллах е опрощаващ, милосърден. Кажи: Подчинете се на Аллах и на Пратеника! А отвърнете ли се Аллах НЕ ОБИЧА неверниците.В Библията пише Йоан 3:16: Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен животИма разлика нали??
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Синът на Нинова,яде парите на американския народ така ли?А тя яде парите на българския, тая мафиотка.Трябва да има равновесие нали?Дъщерята на Борисов има съпруг,който работи от години в Америка,и е доста богат!
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 67.Много лъжеш бе,и то най нагло.Справката я има в БНБ,ако не те мързи можеш да прочетеш.Няма да ти паднат очите,ако видиш истината,Икономиката работи,има 300 000 фирми,които произвеждат!Земя за работа,има милиони декари,стига да иска някой да я работи.Селското стопанство по времето на комунизма винаги беше с милиони загуба!Работих в тая сфера.И ако тогава не казваха,какъв ни е външния дълг,не значи,че го е нямало.Затова през 85 БКП създаде мутрите! Големи технологии внасяха-компютри`Правец`!
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Синът на Нинова учи в САЩ със стипендия от американски университет, с американски пари, а щерката на Борисов се развява по САЩ с държавни пари които са дошли от нашия джоб.
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СтефиПрез границата бягаха само криминалните престъпници, убийците и предателите. Никой не искаше да бяга, хората искаха да видят как е на запад, никой нямаше да си остави работата, къщата, семейството и децата и да рискива да бяга през охранявана граница, А днес 3 милиона не избягаха, ами бяха прогонени от демокрачичната мизерия да слугуват на Запад.
60
3
 
1
 
! Отговори
Разбирачев преди 7 години
Кервана си върви кучета лаят.Добре дошли в 21 век.Спецназ са изтрепали над десетки хиляди джихадисти а те тремят мирни хора.Все пак това е успех впредвид че последните 5г има съмо 2 атентата в Русия с по 10-15 жертви, на фона на касапниците преди туй.В Беслан загинаха 350. Несъмнено и роднините на атентатора ще проклинат деня в който се е родил.Сега къщи ще горят и майки ще реват.така се бори тероризъм а не със же суи щарли.На този свят няма място за всички все пак.Кой ще населява планетата ???
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя и *** викаше така,ама първо се облажи,с едни 3 милиона,изпрати синът си в Америка,а гламавите,и мързеливите си мислят,че БСП,ще им подари всичко,без да работят!Защо ли държавите,които никога нямаха тоя тоталитарен-терористичен режим СА БОГАТИ И СА СЪС СТО ГОДИНИ НАПРЕД.ГРАЖДАНИТЕ ИМ СА СПОКОЙНИ,И ЩАСТЛИВИ,ИМАТ ДОБРИ ДОХОДИ,ВСИЧКО В СТРАНИТЕ ИМ Е ПОДРЕДЕНО.ИМАТ ВСИЧКО!А България е на дъното,защото от 70 години ни управляват червените въшки и мухоморки.Няма лустрация,НЯМА ЖИВОТ.ТОВА Е!
58
1
 
3
 
! Отговори
РУСИЯ преди 7 години
има много врагове, защото много си точат зъбите за богатствата и. ИДИЛ е непосредствения виновник, но знаем кой наричаше терористите в ЧЕЧНЯ борци за свобода. ЦРУ, САЩ, ТУРЦИЯ и СА стоят зад тези бандити. И е жалко, че нашите надупени управници продават българско оръжие на ЦРУ, което после се оказва в АЛЕПО в складовете на брадатите главорези
57
2
 
5
 
! Отговори
Стефи преди 7 години
До 60.Виж,някои хора преди да пишат прочитат някои факти,подплатени с доказателства.Убитите по границата бягаха от`хубавия живот,защото нямаха право на мнение Демокрацията народа видя съвременни медицински услуги,и технология на лечение,която за ония години не можеше да си и помислим.На година умираха стотици недоносени бебета,защото ковиозите бяха малко и амортизирали,а оцелелите почти ослепяваха.Стотици жени изгубиха живота си от криминални аборти.Раковите заболявания изобщо не се лекуваха.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 63що пък да стоят частни лица? сигурен/а ли си?.що да са "частни" лица? не може да са юридически или пък някакво "сдружение" от частни и/или юридически лица? не е ли възможно? :))между другото - абе то има ли "държави" вече, в смисъла който всеки влага по инерция?
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе как не ви омръзна за това преди 89 дрън дрън едно и също, то и *** да си измисли нещо ново. Все сме бедни прости, глупави роби и преди и сега.търсим на кой да слугуваме друго не можем
54
2
 
4
 
! Отговори
Стефи преди 7 години
До 57.Външния дълг през 1989 година е тоя,който го описваш ти,подареното злато е 9 милиарда долара,откраднатите пари по времето на прехода,от комунистите е 30 милиарда долара пари раздадени на `наши момчета`и дотации,откраднатите спестявания на народа по време на инфлацията,която ни я докараха пак тия зверове.Сега тоя външен дълг през 2016 е на всички българи и фирми,които са теглили кредити от чужди банки.Правителствения дълг е 6 милиарда.България е с най нисък външен дълг от всички в ЕС!
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 55А зад тези ПАРИ вече стоят нечии интереси на чужди държави!.що пък да стоят държави ? сигурен/а ли си?
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 47.Да построиха се къщи на село,но други освен къщите им подариха жителство в окръжните градове,да си вземат и апартаменти.Става въпрос са подмазвачите на Политбюро,защото на тях не им се работеше на село и да копат за 1 лев надница.Искаха да са на службичка в града.В покрай граничните райони на България има стотици убити и заровени,знайни и незнайни българи,бягащи от тоя тоталитарния режим,наречен ТЕРОРИСТИЧЕН!Сега,който работи има всичко.Тия,които бяха на хранилката без да работят сега ревъ