17-годишен руснак е арестуван за взривното устройство в Осло

Пристигнал през 2010 година в Норвегия като бежанец
9 апр 2017 22:11, Анисия Иванова
48
17-годишен руснак е арестуван за взривното устройство в Осло

Норвежката полиция съобщи, че е арестувала 17-годишен руски гражданин по подозрение във връзка с взривното устройство, открито снощи близо до оживена метростанция в Осло и обезвредено преди да избухне, предадоха световните агенции.

Високопоставен полицейски служител посочи, че младежът е задържан по подозрение в притежание на оръжие.
Ръководителката на службите за сигурност Бенедикте Бьорнланд посочи, че не е ясно дали тийнейджърът е планирал да извърши нападение със самоделното взривно устройство. Самоличността на заподозрения не бе оповестена, но Бьорнланд отбеляза, че той е бил известен на разузнаването.

Тя уточни, че той е пристигнал през 2010 година в Норвегия със семейството си, което поискало убежище в страната.

Според в. "Верденс ганг", цитиран от ТАСС, младежът е бил наблюдаван в последно време от специалните служби и симпатизирал на радикални ислямистки групировки, включително на "Ислямска държава".

Бьорнланд съобщи, че полицията днес е повишила степента на национална заплаха от тероризъм срещу Норвегия от "вероятна опасност" на "възможна опасност" от атака в близките два месеца.

Задържаният руски младеж отхвърля твърденията, че симпатизира на групировката "Ислямска държава", заяви неговата адвокатка Осе Карине Сигмунд, цитирана от Франс прес. "Това е хлапешки номер", изтъкна тя пред норвежката радиотелевизионна компания НРК.

Службите за сигурност се опитват да установят дали младежът е действал сам. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не си стоят в пиянския рай,ами са хукнали по белите държави.
1
41
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Всички атентати се организират с помощта на руските служби. Руските посолства са разпределителни пунктове за оръжие и взривни материали. В руските посолства трябва да остане само посланик, секретарка и шофьор на посланика. Всичко останало - АУТ!