Започна евакуации на жители от обсадени сирийски селища

Преместването е по споразумение между правителството и бунтовниците
14 апр 2017 14:05, Анисия Иванова
4
Започна евакуации на жители от обсадени сирийски селища
Снимка: Reuters

В Сирия започна масово преместване на шиитското население от две сирийски селища в замяна на евакуирането на сунитски бунтовници и цивилни от други две селища в изпълнение на споразумение, сключено между враждуващите страни, съобщиха световните агенции.

Базираният във Великобритания Център за наблюдение на човешките права съобщи, че тази сутрин автобуси, превозващи цивилни, са напуснали шиитските села Ал Фуа и Кефрая в северозападната провинция Идлиб, обсадени от дълго време от бунтовници.

Автобуси, превозващи сунитски бунтовници и семейства, са потеглили едновременно от селището Мадая близо до Дамаск, обкръжено от сили на сирийското правителство и техни съюзници.

Центърът уточни, че предвидената евакуация от селището Забадани, също обсадено от правителството, е отложена и се очаква да започне довечера или в събота, без да посочи причина, предаде Ройтерс.

Правителството на Башар Асад постигна няколко споразумения с опозицията през последната година, позволяващи на бунтовници и техните семейства да напуснат райони, обсадени от правителствените сили. Опозицията смята, че на практика с тези сделки се извършват насилствени изселвания и умишлени демографски промени.

Въоръжената опозиция, която води от 6 години битка да свали от власт Асад, се състои главно от мюсюлмани сунити, какъвто е преобладаващият състав на населението на Сирия. Асад е представител на алауитското религиозно малцинство и се подкрепя от шиитски бойци от Иран и ливанската групировка Хизбула.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно ще делят Сирия на под-държави. И границите вече са начертани. Това е предпоследната стъпка - да преместят населението. Последната ще е една яростна битка с много жертви, че да намалеят въоръжените хора.
2
0
 
22
 
! Отговори
иванка тръмп преди 7 години
Ако американска бомба убие цивилен в Афганистан (а и където и да е било) това е сигурно доказателство, че то той е терорист. Ако руска ракета убие терорист в Сирия (а и където и да е било) това е сигурно доказателство, че то той е цивилен или в най-лошия случай "умерен опозиционер".
1
0
 
2
 
! Отговори
Com voi преди 7 години
Sanitaren prazen koridor na offshornite miliarderi li pak?!