Светска или ислямска? Ердоган срещу идеите на Ататюрк

В културно отношение Турция е само повърхностно модерна държава
18 апр 2017 12:15, Елка Василева
219
Светска или ислямска? Ердоган срещу идеите на Ататюрк
Снимка: архив, Reuters

Чрез президентската система, към която се стреми, Ердоган иска да промени политическата система в Турция. Обвързвайки я с ислямските традиции обаче, той загърбва идеите на основателя на републиката Кемал Ататюрк, пише Дойче веле.

Молбата на халифа била скромна - по време на петъчната молитва да носи тюрбан в стила на султан Мехмед Втори от 15 век. И искал да знае дали новоизбраният президент имал нещо против. А той отвърнал безцеремонно: "По-добре е халифът да носи редингот, както е прието за държавните мъже." А по-късно добавил, че самият той смятал халифата за "пълна глупост".

Тази история, описана от историка Сюкрю Ханиоглу в биографията на първия президент на турската република Мустафа Кемал, е симптоматична за решителния и безцеремонен начин, по който подхождал Ататюрк към религиозните и политически традиции на току-що разпадналата се Османска империя.

Също толкова безцеремонно той постъпил и по отношение на имама, който дотогава отговарял за турското Национално събрание - премахнал ненужния пост. "Нямаме никаква нужда от молитви", отсякъл Ататюрк. По този повод Ханиоглу пише, че за Кемал Ататюрк съществувала само една религия - религията на светската република.

Оспорвани реформи

Големи части от турското население се отнасяли с резерви към реформите на Ататюрк. Образованият градски елит ги одобрявал, но дълбоко свързаното с традициите мнозинство не искало и да чуе за тях. Повечето турци се съпротивлявали срещу въвеждането на Григорианския календар, на лаицизма като основен принцип на републиката, срещу замяната на феса с европейския цилиндър, срещу смяната на арабската с латинската азбука, както и на въвеждането на избирателното право за жените през 1934 година.

Мустафа Кемал, наречен Ататюрк (баща на турците), влиза в историята на турската република като неин модернизатор и до днес е смятан за неин най-значим представител. Историкът Ханиоглу пише, че в действителност Кемал Ататюрк и съмишлениците му са подценили реалностите в турското общество.

"Ръководството на младата република подцени най-осъдително съпротивителната сила на социалните пластове в едно мюсюлманско общество".

В края на 19-и и началото на 20-и век турското ръководство и много европейски интелектуалци били убедени, че скоро религията ще остане само блед спомен от далечното минало, добавя турският историк.

Опонентът

Сегашният турски президент иска да въведе президентска система. Географът от Центъра за турски и интеграционни проучвания в Есен Канер Авер предполага, че Ердоган иска да влезе в историята като най-важния държавен глава след Ататюрк. Има и още нещо, твърди Авер. "Ердоган се стреми към абсолютната власт. И затова му трябва тази конституционна реформа. Само така може да подкове конституционно президентската си система", казва той.

Към това се прибавя и фактът, че през 2023 година се навършват 100 години от основаването на републиката. "Тогава Ердоган иска да се покаже като могъщия управник, който е извадил Турция от сегашната кризисна вътрешно- и външнополитическа ситуация и я е повел към бъдещето", твърди Канер Авер.

За да получи достатъчна подкрепа за конституционната реформа, Ердоган разчиташе именно на това мнозинство от турците, което от над 100 години е против реформите на Кемал Ататюрк.

Освен това Ердоган води и една решителна политика на символите: той разпореди да бъде издигната голяма джамия на хълм над Босфора, повиши данъците върху алкохола и забрани продажбата му в близост до джамиите. Ердоган наложи волята си и спрямо жените, на които отново е позволено да носят забрадки в обществените учреждения, например в университетите.

Референдум и за културната идентичност

В идеологическо отношение, казва Канер Авер, Ердоган произхожда от национално-консервативната религиозна среда. "И ако постигне целите си, в държавния апарат ще бъдат въведени съответните елементи на тази среда", казва той.

Авер обаче не вярва, че Турция ще стане наистина ислямска република. "Във всеки случай доминацията на национално-консервативните ислямисти в структурите, вероятно и в законодателството, обществения живот и академичните среди ще се усеща по-силно, отколкото днес", посочва той.

Ердоган иска да въведе нов политически ред в страната. За целта той използва и културни средства, чрез които се определя и като идеологически противник на Кемал Ататюрк. В културно отношение Турция е само повърхностно модерна държава, твърди Авер. "Ердоган използва скритите консервативни енергии в обществото", казва той и смята, че затова и гласуването за президентска система е същевременно и гласуване за културната идентичност на Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган иска милиарди от ЕС,за да издържа бежанците в турските лагери,с което показва,че не може да се победят тези,от които искаш пари.С какво ще ги храни,като му спрат парите?ЕС може да се защити от бежанска вълна,но не иска да пролива кръв.Докога Ердоган може да изнудва ЕС,не за дълго.
149
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След анексията на Крим и бездействието на запада,световните диктатори си развяха байрака и решиха,че всичко е възможно.Но не забравят да изнудват ЕС за пари.На какво се надява Ердоган?Вече няма да може да получава достъп до ес-пазарите и пари от ес-фондовете.Тогава ще се види,дали е "победил кръстоносците",защото западът приютява и помага на милиони мюсюлмани,а не обратното.На границите чакат още толкова и молят за помощ християните,а не мюсюлманите.
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 165Не ми дреме! 79755
147
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 162..аз като чета какво става и в европата, и особено вече при дойче-бабата, не виждам какво ше рупат швабите ? то само на гмо-вурст не става, а пък на север домати не виреят!
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 161Ти явно ще си от т.н. Авангарден ислям.
145
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 161Разбира се- "Всичко в името на народа, всичко- за благотo на народа!" ;)Авторитарна демокрация, светски ислямизъм, религиозен атеизъм, пацифистичен милитаризъм, мултикултурален нацизъм...абе, какво се сетиш, важнотo е ние да сме на власт....ако може наследствено и ако може, за векове наред:DDD..вие от "ония" ли сте - дето чертаят все още с пергел и чукат с чукче?
144
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 160 Не може,но не може и да участва с комшиите си в някой проект,в който те внасят пари и получават от него дивиденти.Ердоган да забрави за европейските фондове,от които получава пари,за европейските пазари с преференции,заради договора за присъединяване на Турция в ЕС,както и да се приготви да изнася в ЕС,както всяка друга страна от третия свят,без предимство,както досега.Просто,с договора з априсъединяване е свършено.
143
0
 
7
 
! Отговори
до 154 преди 7 години
Разбира се- "Всичко в името на народа, всичко- за благотo на народа!" ;)Авторитарна демокрация, светски ислямизъм, религиозен атеизъм, пацифистичен милитаризъм, мултикултурален нацизъм...абе, какво се сетиш, важнотo е ние да сме на власт....ако може наследствено и ако може, за векове наред:DDD
142
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 157Ататюрк малко от малко ги е цивилизовал и направил хора...и дефиницията за "цивилизованост" е ?
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 139"Проблемът на България сега е съдебната система" НЕ! Проблема са крадливите държавници и мошениците! С тези хора никоя система няма да работи.
140
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
я да питам аз някой от кешираните умници във форума - може ли ти, да кажеш на комшията на етажа или направо в блока, какво да прави в тях , в какво да вярва, как да се облича, жена му със забрадка ли е или не, да живее "модерно" или "архаично" и т.н... абсурдно звучи, нали !? е тогава !?
139
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ататюрк малко от малко ги е цивилизовал и направил хора. Сега турците сами се дърпат надолу вместо да се развиват. Исляма ги е облъчил.
138
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И понеже комунизмът е по-добър, загуби Студената война.А най-смешно ми е това с "работа за всички". Значи, ако един човек е мързелив и не му се работи, аз трябва да му дам работа, само щото не може да седи ей-така? И ако в едно предприятие са достатъчни 50 човека, да се наемат 250, само защото трябва всички да работят.
137
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВасилевБай ти Тошо внесе над 300 000 кариоки от съседните държави за да преизпълни плана за прираст на населението. Е, стори го. Днес тяхните наследници са милион. По онова време ни управляваха тикви с каскети, а сега техните приплоди ! Нормалните българи напуснаха конслагера. Явно не съм нормален, щом още живия в соц-ферма.
136
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 149Ще измислят нов вид- светски ислямизъм. :).виж какво, всичко което би запазило етническата, религиозна, културна самоидентичност на един народ, защо пък да бъде отхвърляно и заклемявано ? в това няма здрав смисъл, освен ако не искаш да има различни от теб?
135
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо не- щом вече има авторитарна демокрация...:)
134
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При бай Тошо живяхме 100 пъти по-добре. Помня и Комунизма и сега виждам какво е капитализма. Мога да направя сравнение. Комунизмът е много по-добър от капитализма. Капитализмът е добър, но само за един файтон хора и техните слуги, не повече от 10 % от народа. Всички други са роби.
133
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците не могат да живеят без ислямска държава, а всички ислямски държави са катастрофирали в историята.
132
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще измислят нов вид- светски ислямизъм. :)
131
6
 
1
 
! Отговори
BG преди 7 години
"Ердоган наложи волята си и спрямо жените, на които отново е позволено да носят забрадки в обществените учреждения, например в университетите." - как може да си наложил воля над нещо, като даваш повече права ... Лишено от всякаква логика твърдение.