В Русия Тръмп стана по-опасен от Ким Чен Ун

Медии направиха завой по отношение на президента на САЩ
18 апр 2017 14:52, Елка Василева
116
В Русия Тръмп стана по-опасен от Ким Чен Ун
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

След като не се оправдаха надеждите на Русия за бързо разведряване на отношенията със САЩ при президента Доналд Тръмп, държавните медии, които посрещнаха с възторг изборната му победа, направиха 180-градусов завой. В неделя те го окачествиха като по-плашещ от севернокорейския ръководител Ким Чен Ун, пише Ройтерс.

Решенията на Тръмп да нанесе ракетен удар по Сирия, държава съюзник на Русия, да хвърли гигантска бомба в Афганистан и да продължи политиката по въпроса за Крим от ерата "Обама", означават, че руските надежди той да се сприятели с Кремъл засега намаляват.

Ако държавната телевизия може да бъде ориентир, то твърдата му реторика за ядрената програма на Пхенян и изпращането от него в района на военноморска ударна група изглежда са погребали всякакви руски очаквания той да се меси по-малко във външните работи, отколкото своите предшественици.

Дмитрий Кисельов, водещ на най-гледаното седмично обзорно предаване в Русия, "Вести недели" ("Новините на седмицата") по телевизионния канал "Россия 1", е смятан от мнозина за водещия прокремълски водещ. Той вече беше започнал да се отказва от Тръмпоманията и да критикува американския президент.

В неделя обаче в първото си предаване след дебютната визита на Рейс Тилърсън в Москва като държавен секретар на САЩ Кисельов, който преди хвалеше Тръмп за неговата "независимост" от американската политическа върхушка, втвърди своя тон.

"Светът е на косъм от ядрена война", каза Кисельов. "Войната може да избухне в резултат на конфронтацията между две личности - Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. И двамата са опасни, но кой е по-опасен? Тръмп."

Тръмп, продължи Кисельов, е "по-импулсивен и непредсказуем", отколкото севернокореецът, и по по думите му двамата държавни ръководители имат едни и същи отрицателни черти - "недостатъчен опит в международните отношения, непредсказуемост и готовност да стигнат до война".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не уточни дали Кремъл споделя възгледите на Кисельов, но посочи, че не е задължително мнението на водещия да съвпада винаги с официалната позиция. "Неговото становище обикновено е близко, но не всеки път", каза Песков.

Въпреки всичко фактът, че на Кисельов е дадена пълна свобода да използва подобна твърда реторика за Тръмп, вероятно е отражение на степента, в която Кремъл е разгневен от неспазването от американския президент на обещанието му за по-добри отношения с Москва.

Телевизионният водещ, говорейки на фона на две снимки, едната на севернокорейския лидер с военни командири, а другата на Тръмп, окачестви лидера в Пхенян като по-малко плашещ от държавния глава на САЩ, защото бил готов да преговаря, не е нападал други страни и не е изпращал военноморски армади към американските брегове.

"(Ким Чен Ун) все пак си е на родна земя. Той не планира да напада някого просто така самоцелно", каза Кисельов, който задаваше силно антиамериканския тон по държавната телевизия при управлението на предишния президент Барак Обама и веднъж каза, че Москва е в състояние да направи САЩ на радиоактивна пепел.

В коментара си Кисельов заяви със сарказъм пред телевизионната аудитория, че дъщерята на севернокорейския лидер, за разлика от Иванка Тръмп, не заема пост в официалната резиденция на баща си.

Други държавни и прокремълски медии също изоставиха първоначалната си еуфория от Тръмп през последните седмици, но Кисельов често задава тона за всички останали, а думите му бяха най-тежките досега по-адрес на американския президент.

Руснаците охладняват към Тръмп

Социологическите проучвания показват, че 180-градусовият завой на държавната телевизия по отношение на Тръмп се е предал и на аудиторията, която се осведомява основно за новините от "малкия екран".

Според огласените вчера резултати от анкета на държавния Общоруски център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) делът на руснаците с отрицателно мнение за Тръмп се е увеличил рязко до 39 процента при само 7 процента месец по-рано, като същевременно са нараснали също недоверието и разочарованието от него.
"Американският ракетен удар по Сирия беше студен душ за много от руснаците", каза Валерий Фьодоров, генералният директор на ВЦИОМ.

"Агресивното поведение на Доналд Тръмп върна недоверието и отрицателните нагласи към Америка - нещо, което беше характерно за руското общество през последните две десетилетия."

Въпреки че анексира украинската област Крим през 2014 г. и продължава да подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна, Москва отдавна критикува американските президенти, че се месят във вътрешните работи на други страни.

Подобно на много други и тя повярва в предизборната реторика на Тръмп за "Америка на първо място". Макар и нещата да не се развиха по неин вкус, представители на руските власти поддържат тезата, че все още имат желание за подобряване на отношенията със САЩ - нещо, от което имат сериозна нужда, за да получат облекчаване на финансовите санкции заради Украйна.

Кремъл обаче осъзнава, казват същите тези хора, че процесът ще бъде по-труден и по-продължителен, отколкото се е смятало първоначално, и най-вероятно резултатите няма да бъдат чак толкова големи.

В частни разговори представители на руските власти споделят, че не смятат политическите позиции на Тръмп за по-различни или по-твърди от тези на Обама.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров разкритикува вчера Пхенян за "безразсъдните му действия в ядрената сфера", но даде ясно да се разбере, че Москва иска Тръмп да намали напрежението.

"Наистина се надявам да няма повторение на подобни едностранни действия като тези, на които станахме свидетели наскоро в Сирия, и САЩ да следват линията, нееднократно зададена от президента Тръмп по време на неговата предизборна кампания", каза той. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО ОБВЪРЗВАТЕ ЛЮБОВТА С ПРАГМАТИЗМА- НЯКОЙ НЯКОГО ОБИЧА ИЛИ БИЛ ОХЛАДНЯЛ- ТИ ДА ВИДИШ. НЕ СЪМ ПРОЧЕЛА АМЕРИКАНЦИТЕ ДА СА ОБИЧАЛИ КУБИНЦИТЕ ИЛИ ДА НЕ СА ГИ ОБИЧАЛИ, НО ТУК СЕ ГОВОРИ ЗА НЯКАКВА ЛЮБОВ- ХА СТИГА С ТАЯ ФИЛИЯ И ФОБИЯ- ИЗПОЛЗВАНА СПОРЕД НУЖДИТЕ И ОРАЗМЕРЯВАНА ЗА ДА ВЛЕЗЕ В КЛИШЕТО ФОБИЯ И ФИЛИЯ СПОРЕД ПРОПАГАНДНИТЕ КОНЮНКТУРИ. ПО ТВ РЕКЛАМИРАТ СТОКИТЕ СИ В ЕВРО И ДОЛАРИ, ЗАПЛАТИТЕ РУСКИ, ЦЕНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ, МИЛИАРДЕРИТЕ ЖИВЕЯТ В ЛОШАТА ЕВРОПА И АМЕРИКА- ЗАЩО.
67
1
 
0
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Е.ати неандерталския профил има тоя и акълът му е същият като профила!
66
2
 
0
 
! Отговори
до 88 от славянин преди 6 години
Газопроводите се строят по план, а проектите са руски, не китайски, и не са предназначени само за Китай, а и за Япония, Южна Корея и други държави от югоизточна Азия чрез завода за втечнен газ в Приморския край! Подготвя се по-добре информационно, за да не се излагаш като *** и невеж ''демократ''!
65
4
 
3
 
! Отговори
славянин преди 6 години
Много е странна психологията на ''демократите''-свободолюбци - всеки който не иска да се подчини на глобалният терорист сащ е ''мръсен диктатор'', а всеки който му лиже г.за и подметките е ''велик демократ''! Ей това не го разбирам - свободолюбците- ''демократи'' да плюят по неподчиняващите се на световният тиранин!
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не Тръмп взема решенията а администрацията човека в общи линии си няма понятие от политика но е артист и хората го избраха.
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай започна изкупуването на Русия - гледайте руски предавания!Толкова са го закъсали рашките!Китай спря проектите за два огромни газопровода пт Русия, защото от Иран си купува много по-евтина газ.Русия ... гууд бай ;)
62
9
 
5
 
! Отговори
Забравихте ли? преди 6 години
Още в началото ви казвах че Тръмп няма да продаде Америка на рашките, никога!Той е потомствен американец, WASP, значи изначално не понася комунистите.Видяхте колко е мозъчето на руснаците - да си вярват, че Тръмп е предател !Това да не е Радев предателя на България ?!
61
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската валута беляза най ниското си ниво сега по времето на Путин. Другото са празни приказки.
60
8
 
5
 
! Отговори
Няма страшно преди 6 години
Руснака, както винаги, лъже. Защото:С. Корея изобщо не е конкуренция на САЩ, в нищо.Дори няма да има ядрен удар, Ким-чо не е луд, а уплашен.Американски с-ми ПРО са в Ю. Корея, Китай също ще помага, щото е близо, а и не може без договорите със САЩ.Русия е болен старец, ще мрънка само.Пари, имоти и деца на руски, китайски и американски величия живеят в САЩ и ЕС.Затова всички ще са срещу Ким-чето ;)Я не се плашете, стига сте вярвали на глуупавите руски коментатори или на Кремъл.
59
7
 
5
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Колко трябва да си *** или колко $ са ти обещани за да защитаваш руският монголоиден ка-ге-бист. Всеки които може бяга от *** - единствената им конкурентна стока са ***!
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който кавото си надроби - това ще сърба.Жалко че и ние ще опитаме от супата с ярени гъби...
57
3
 
9
 
! Отговори
паралели преди 6 години
.Тръм е глобален Ердоган.
56
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обратното - сега Русия е много по-силна, защото вече има голям опит със ''приятелството'' на атлантическите си ''приятели'' и не носи на гърба си още 14 съюзни републики и още дузина паразитстващи ''братски'' държави, които да храни!....Напротив, тогава Русия "смучеше" от съзните републики от които смуче и сега, също както и от "братските" държави, които слава богу се измъкнахме от игото. Сега следват съюзните републики.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че Ким не плаши никого. Може би собствените си хора, но до там.
54
3
 
11
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Путин е достатъчно умен,за да знае каква е ролята на US-президента и че политиката на САЩ няма да се промени драстично при смяна в Белия дом.Въпросът е защо остави руснаците да си мислят,че това ще стане?Дали сегашното разочарование не е търсен ефект?
53
5
 
8
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ХмТа мисълта ми е,че Господарите на САЩ няма как да променят намеренията си!Те са решили какво ще става десетилетия напред и президентът е само пешка в ръцете им.Това че са направили Тръмп президент значи само че изменят подхода,не целта,която си е същата-Тотален Световен контрол.Е,Со.рос имаше по-различно виждане-смяташе че той ще играе централната роля(чрез Х.Клинтън),но бързо го сложиха на мястото му!Накратко-"импулсивните" действия на Тръмп не са плод на лично решение!
52
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ все още не са поели Сибирския докрай, но колкото повече мърдат, толкова повече им влиза. Вродената им тъпота и *** инат обаче им пречат да се кротнат и докато не се нанижат докрай нема да мирясат. Путин ако е на кеф от време на на време хвърля по малко лубрикант и се наслаждава на шоуто. Проблемът си е техен обаче, никой не може да им направи по-лошо от това което сами си правят.
51
3
 
4
 
! Отговори
Чикибой от Софстрой преди 6 години
До СтанойЩе декламираш "Аз съм българче" и ще хвалиш матушката пръв, не за друго, а защото си обикновен продажник. Най-вероятно си наследник на Кирияк Стефчов, ако трябва да се позовем на класиката и титана на българската литература. Забелязваш ли очевадната аналогия в ситуацията тогава и сега?
50
2
 
9
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Миналата година по това време(когато още никой не вярваше,че Тръмп е възможно да стане президент) писах,че от личността на US-президента зависи само стилът на управление и...нищо друго!Нещата се решават не в Конгреса,Сената и Белия дом,а на друго място и от други хора-едни с малки шапчици и големи кесии.Те определят политиката на САЩ.Е,навремето един президент си помисли,че може истински да управлява,ама го занулиха в Далас.Оказва се,че точно същите са одобрили Тръмп през юни м.г. на тайна среща
49
0
 
5
 
! Отговори
един там преди 6 години
До славянин,Този "тиранин" не виждам чак толкова да го е нахъндил на "демократичния" свят! Като гледам и днес руските олигарси, като изключим един-двама, пак си пилеят на запад парите, спечелени основно на гърба на обикновените руснаци, а нихилиста Герман Греф все още си е начело на най-голямата руска банка!