Указ подписан: Купувай американско, наемай янки

Тръмп твърд: Ще защитаваме работниците си!
Обновена: 19 апр 2017 08:29 | 19 апр 2017 08:00, Александър Попов
17
Указ подписан: Купувай американско, наемай янки
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп подписа указ, който призовава за преразглеждане на правилата за издаване на визи на висококвалифицирани чуждестранни работници, за да насърчи наемането на американци, съобщиха световните агенции.

С указа, известен с името "Купувай американското, наемай американци", Тръмп цели също така да се даде преимущество на произведени в САЩ стоки при организирането на държавни поръчки.

Президентът подписа текста в Кеноша, щата Уисконсин, където посети централата на производителя на професионални инструменти за промишлеността Snap-On Inc.

"Изпращаме силно послание към света, че ще защитаваме работниците си, ще защитаваме работните си места и най-сетне ще поставим Америка на първо място", каза Тръмп преди подписването.

"В момента визите H-1B се издават по напълно произволен лотариен принцип и това е грешно. Вместо това те трябва да бъдат давани на най-способните или най-високоплатени кандидати и никога не бива да бъдат използвани, за да заменят американци", каза Тръмп.

Американският президент не може с обикновен указ за промени броя на издаваните визи, но Белият дом се надява с подписването на текста да даде тласък преди вероятна законова реформа, чиито очертания обаче остават твърде неясни.

Президентският указ нарежда на министерствата на труда, правосъдието, вътрешната сигурност и на Държавния департамент да предложат реформи в системата за издаване на визи Ейч-уан би, за да бъдат избегнати измами и да е сигурно, че от тях се възползват най-способните кадри.

Те са предназначени за чужденци за работни позиции, които изискват висше образование, включително в сферата на науката, инженерството и компютърното програмиране. Правителството издава по 65 000 визи всяка година чрез лотария и още 20 000, отново на случаен принцип, на новозавършили студенти.

За пореден път Тръмп използва правото си да издава укази, за да изпълни обещанията си, направени през миналогодишната предизборна кампания. С наближаването на 100 дни от встъпването си в длъжност, Тръмп все още няма големи законодателни постижения. Тъй като опитите му да реформира здравеопазването и данъчните закони засега остават безуспешни, президентът разчита силно на укази, за да постигне промени в американската икономика, посочи Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 7 години
Няма вече такъв наплив към САЩ на бели хора - там наплива е от н.егри, а.раби и и.ндийци и жълти. Бели вече по-малко, виж в кой век живееш ***.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бай хАмерикански са да!
11
11
 
6
 
! Отговори
Ха ха ха преди 7 години
Много правилно, всякаква болшевишка *** плюе по Америка ама иска да отиде там, да работи, да получава заплата от американска фирма , да се ползва от социалната политика и т.н. но в същото време да мрънкоти колко гадни били американците.СВЪРШИ ТАЯ!!!
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че какво американско е останало освен ГМО ядене ?. Всичко е китайско.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
NQMA PYK
8
0
 
12
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Ха-ха защо изтрихте поста ми смешници после пишете статии за цензура и bTV вижте себе си .
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
цирк буш
6
1
 
5
 
! Отговори
)))))) преди 7 години
Наемам две танкови бригади и една подводница с томахавки за сдържане на един султан.
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкоз милее за американското, че две от трите му законни съпруги са емигрантки с източноевропейски произход.
4
19
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 7 години
До Анонимен 3 То и наш Радев така .И той симулира дейност, но без успех.И на него НС ще му резне крилцата , като на Плевнелиев.Радев трябва да разбере че е на декоративна длъжност и задъжението му е да си взема заплатата.
3
2
 
28
 
! Отговори
Американос преди 7 години
Чудя се да си купя ли отхапана ябълка, от една страна фирмата е американска, от друга се прави в Китей?
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безинтелигентния начин с укази да изпълнява обещанията си продължава. Този човек дали си вярва, че променя нещо? Според мен симулира дейност. Толкова си може!
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Купувачът гледа качество и цена, и въобще не му пука дали е китайско или хамериканско!