Рискът за Франция след изборите – запазване на статуквото

Ще има ли силата новият президент да извърши необходимите реформи
Обновена: 23 апр 2017 10:40 | 23 апр 2017 10:00,
51
Рискът за Франция след изборите – запазване на статуквото
Снимка: БТА

В Европа притесненията за екстремиската победа на Марин льо Пен на президентските избори във Франция не стихват, но във Франция страховете са от друго естество – че статуквото ще се запази, пише в коментар европейското издание Politico.

Французите днес избират наследника на Франсоа Оланд на поста президент. Много малко хора вярват, че националистът Льо Пен ще спечели изборите. Но сред висшите чиновници, бизнес лидерите опасенията са свързани с липсата на легитимност или парламентарно мнозинство за извършване на отдавна чаканите реформи, посочва изданието.

Още по темата
Още пет години на висока безработица, липса на икономически растеж и парализа наистина ще изпратят страната към Националния фронт, коментират още висши служители във френското финансово министерство.

Сред чиновниците във френската администрация се появяват съмнения, че който и да е от кандидатите, които ще се изправят срещу Льо Пен на втория тур – независимият Еманюел Макрон или консервативният Франсоа Фийон, никой няма да има достатъчно сила да се справи с проблемите на трудовия пазар, пенсионната система, няма да посмее да намали данъците за бизнеса, бюрокрацията и публичните разходи.

39-годишният Еманюел Макрон, бивш икономически министър в мандата на Франсоа Оланд, а днес независим кандидат за президентския пост, е сочен от предварителните проучвания като най-вероятния участник на балотажа, насрочен в началото на май. В рамките на кампанията социологическите агенции даваха и лека преднина на Марин льо Пен за първия тур, но предричат победа на другия кандидат на втория тур – независимо дали ще бъде Макрон или Фийон.

За много от политическия и бизнес елит във Франция Макрон, който е и бивш инвестиционен банкер, е по-добрият вариант. Той обаче трябва да отговори на важен въпрос – с кого ще управлява предвид факта, че неговото политическо движение "Напред" (En Marche!) е съвсем ново на политическата сцена на Франция.

За Фийон въпросите са още по-сложни – бившият премиер и консервативен католик е обвинен в злоупотреба с публични средства. Скандалът може да му коства почти сигурна победа.

Това поставя под съмнение доколко някой от тях двамата ще успее да наложи нужните реформи, пише още Politico.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 7 години
Ти къде живееш бе,аз гииове не познавем и не срещам.Къде ги срещаш тези хора.Странна работа.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прочетете написаното от #7 и 8 и спрете да се пенявите!Те са посочили достатъчно ЯСНО И АРГУМЕНТИРАНО,какъв ще бъде избора!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че нищо не зависи от нас, иначе щяхме пак да изберем гербарите.
19
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дръжте се, люлка на демокрацията и помнете-крайнодясното не е демократично!
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НИЩО ИНТЕРЕСНО!!!!4-*** КАНДИДАТИ СА ПО-РАВНО ГОРЕ ДОЛУ ЩЕ ИМА БАЛОТАЖ!!!ИНТЕРЕСНО Е АКО ОНАЯ ЛЮ ПЬОН УСПЕЕ ДО БАЛОТАЖА КАК ЩЕ СЕ РАЗВИЯТ НЕЩАТА!
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Философ, финансист, инвестиционен банкер в Ротшилд и Сие, бездетен, сексуален девиант - с две думи човек на статуквото.
16
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Франция вече е почти ислямизирана, ако изберат Макрон той ще я довърши за отрицателно време
15
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това,което въплъщаваше Франция,радостта от живота,чаша ароматно кафе и кроасан сутрин,красиви жени с къси поли,уханието на хляб,и парфюм,свободата да флиртуваш,удоволствието от извънбрачният секс,да ходиш на почивка,да четеш книги,това вече е минало.Франция е залята от африканци и араби.Ислямисти с френски паспорти мразят всичко френско и постоянно газят,и трепят невинни хора.
14
4
 
13
 
! Отговори
Фройд преди 7 години
На Макарон жената му е бившата учителка от училище. Постедипов комплекс.
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статуквото във Франция е едно и също от времето на Великата френска революция.Добре са си,няма какво да ги мислим.Само да внимават да не се опуснат като британците.
12
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Успех на Льо Пен!
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рискът се казва алчност на една клика, която решава съдбата на кого ли не. Превърнахте Франция в едно гето след като грабихте от други държави.
10
22
 
13
 
! Отговори
европа преди 7 години
Който и да победи Франция ще си остане велика страна.Ядрена сила,богата.произвеждаща абсолютно всичко,красива,демократична и независима.Франция ще продължи да се бори с исляма и да се бори за единна Европа.Французите са смел и свободен народ.Едно време и българите са били такива,но 45 години комунизам,лагери,тайни служби избиващи всеки свободомислещ,са превърнали народа в безлична пихтия от садомазохисти които искат да бъдат управлявани от мафиоти и кремалските неандерталци.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ахахахах....ако френците смятат, че живеят зле, да се смениме.
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВИ ИЗБОРИ ВЪВ фРАНЦИЯ? . ТА,, ИЗБРАНИЯТ,, ОТДАВНА Е ИЗБРАН ОТ СИНЕДРИОНА -ЕВ.РЕ...ИНА МАКРОН .И после ще има припявания -демокрацията победи ,здравите сили , демокрацията ,мултикултуризма . ...Всичко е решено , така е при демокрацията . И нашите избори бяха на тепсия поднесени от ЦИК със пслужебна победа на два пъти провалилиятсе комунист от Банкя .
7
2
 
26
 
! Отговори
ангел преди 7 години
Макрон е "отличника" на Ротшилд и Сорос , т.е. марионетка на едрия банков капитал и за това измислиха какви ли не компромати срещу Фион и семейството му , така , че нещата са ясни !!!
6
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе да не живеем във Франця, та всяка трета статия е как ще си избират президент? Боли ме шнорхела за франсетата.
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
збогом франция....
4
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не съм чувал за никой друг, освен за жан-мари дьо сад , но не вярвам да събере достатъчно офчи гласове !
3
3
 
20
 
! Отговори
Коце кмета преди 7 години
Go, Mari, go!